Sydney and the Blue Mountains


Advertisement
Australia's flag
Oceania » Australia » New South Wales » Sydney
August 20th 2013
Published: July 21st 2013
Edit Blog Post

Sydney Harbour - July 2013Sydney Harbour - July 2013Sydney Harbour - July 2013

I was wearing Vietnamese traditional dress and standing opposite the Opera House. In this position I could view the Opera House, Sydney Harbour and Sydney Harbour Bridge.
12 to 18 July 2013 - My blog No. 190 is about one of the most beautiful cities in the world that I have been to. We were just back to the Sunshine Coast after traveling 2,500km two ways to Sydney by car. During our 7 day trip, we were in Sydney most of the time and only stayed in Katoomba town in the Blue Mountains for a night, then visited the Three Sisters which are three rock formations next morning. We went to see the Opera House every day and viewed it from different directions at different times of the day (morning, sunset and night time). Sydney is truly an amazing city and I enjoyed every moment there. We traveled by car, ferry and bus in the city and went to all the major tourist sites such as the Opera House, Sydney Harbour Bridge, Sydney Fish Market, Art Museum of New South Wales, the National Marine Museum, Kings Cross, Bondi beach and two other beaches. There were so many great restaurants in the city and we enjoyed food from different countries.

I love big cities as I’ve been living all my life in Hanoi and Sai Gon. Therefore, I
Sydney Opera House at nightSydney Opera House at nightSydney Opera House at night

View from a ferry at 10pm
very much enjoyed visiting such a big city like Sydney. The public transport system there is so convenient. Buses operate all night and ferry tickets are cheap. The monorail is going to be removed and it's no longer used in the city’s center. Sydney is a multi-cultural city. There are many Asians and people from all over the world. You can go to Newtown and find many different restaurants with cuisines from all over the world. The only two problems you may face are traffic jams during the rush hours and difficulty in finding a car parking place. Some people told me that it’s very expensive to buy a house in Sydney, so they have to live in the suburbs.

The highlights of my trip to Sydney were the ferry cruise in the Sydney Harbour at 9pm and 10pm, enjoying a great view of the Opera House and the city at sunset and at night, visiting the Blue Mountains and the Three Sisters as well as Katoomba old town in a winter morning, enjoying seafood at the Fish Market, visiting a Vietnamese restaurant with a friend and eating my favorite food there which were so well cooked and similar
Sydney Opera House Sydney Opera House Sydney Opera House

During my 5 day stay in Sydney, I went to the Opera House every day at different times and viewed it from different directions.
to the ones at home in Vietnam, spending a half day at the Marine Museum and getting onto Captain James Cook’s boat in the 18th century (James Cook and his crew were the first Europeans to set foot on Australian and New Zealand soil) and hearing old volunteer tour guides explain about its history, walking inside the submarine which was made in Scotland in 1969 and used for 30 years to spy on the Russians, and seeing art works of the Australian aboriginal people. I am very impressed by the helpful and friendly old tour guides at the Marine Museum. They are knowledgeable volunteers and work for free to help tourists know about the boats.

Half of my time in Australia was over. Every thing has been good so far. I hope to make a trip further south to Melbourne in late August before going back to Vietnam in mid September.

Other blogs about Australia:

Inala market of the Vietnamese in Brisbane

Cruising Noosa river - Australia zoo - the Glass House Mountains

Australian food and barbecue

Brisbane city and EKKA exhibition

Melbourne - the Great Ocean Road - Mt Buller

My favorite places in Australia

Sydney & Núi Blue Mountains – Ngày 12/7 đến ngày 18/7/2013

Blog số 190 của tôi là về một trong những thành phố đẹp nhất trên thế giới mà
Sydney Harbour Bridge at nightSydney Harbour Bridge at nightSydney Harbour Bridge at night

Sydney is one of the most beautiful cities in the world in my opinion.
tôi đã từng được đến. Chúng tôi vừa trở về vùng Sunshine Coast sau khi đã đi tổng cộng 2.500km hai chiều bằng xe ô tô. Để tiết kiềm thời gian, chúng tôi lái xe đi qua đêm. Tốc độ trên đường cao tốc là 110km/giờ. Trên đường đi cũng có những điểm dừng chân hoạt động suốt 24 giờ, nơi mọi người có thể mua xăng và đồ ăn. Chúng tôi dành phần lớn thời gian trong 7 ngày của chuyến đi ở Sydney và chỉ nghỉ qua một đêm ở thị trấn Katoomba để sáng hôm sau đi thăm Núi Blue Mountains và 3 ngọn núi đá nổi tiếng có tên là Ba chị em. Ngày nào chúng tôi cũng đến thăm Nhà hát Opera Sydney và ngắm nhìn công trình này vào những thời điểm khác nhau (ban ngày, hoàng hôn, buổi tối) và từ những hướng khác nhau (đi bộ và đi phà trên cảng Sydney). Gọi là phá nhưng trông như một con tàu rất lịch sự, có chỗ ngồi bọc đệm. Giá vé đi phà rất rẻ, chỉ 7 đô la Úc và đi trong vòng 30 phút ngang qua hai công trình nổi
View of the Blue MountainsView of the Blue MountainsView of the Blue Mountains

This location is 2 hour drive by car from Sydney.
tiếng nhất của Sydney. Thành phố Sydney về đêm trông tuyệt đẹp với rực rỡ ánh đèn. Sydney thực sự là một thành phố ấn tượng và tôi tận hưởng từng khoảnh khắc ở đây. Chúng tôi đi bằng xe ô tô, phà và xe buýt trong thành phố và đã đến thăm tất cả những điểm thăm quan nổi tiếng như Nhà hát Opera Sydney, Cảng Sydney, Cầu cảng Sydney, Chợ cá Sydney, Bảo tàng Mỹ thuật bang New South Wales, Bảo tàng Hàng hải Quốc gia, khu phố Kings Cross, bãi biển Bondi và hai bãi biển khác. Có rất nhiều các nhà hàng ở Sydney và chúng tôi đã thưởng thức những món ăn của các nước khác nhau.

Tôi thích các thành phố lớn, vì tôi đã sống ở Hà Nội và Sài Gòn trong suốt cuộc đời mình. Đó là lý do vì sao tôi rất thích đến thăm những thành phố lớn như Sydney. Hệ thống giao thông ở đây rất thuận tiện. Xe buýt phục vụ suốt đêm và giá vé cũng rẻ. Đường tàu điện trên cao trong trung tâm thành phố sắp được tháo dỡ và không còn được sử
Sydney city at nightSydney city at nightSydney city at night

Short walk from the Art Museum
dụng tiếp nữa. Sydney là một thành phố đa văn hóa. Ở đây có nhiều người châu Á và nhiều người từ khắp nơi trên thế giới. Tuy nhiên, giá nhà ở đây rất đắt, nên nhiều người chọn sống ở vùng ngoại ô và hàng ngày vào trong thành phố để làm việc. Bạn có thể đến khu vực Newtown và thưởng thức đồ ăn ở các nhà hàng với đủ các loại đồ ăn của các nước khác nhau. Có hai vấn đề mà bạn sẽ gặp phải. Đó là tắc nghẽn giao thông trong giờ cao điểm và khó tìm được nơi đỗ xe.

Những điều mà tôi thích nhất trong chuyến đi đến Sydney lần này là đi phà trong cảng Sydney vào lúc 10 giờ đêm, ngắm nhìn Nhà hát Opera và Cầu cảng Sydney cùng những tòa nhà lúc hoàng hôn và trong ánh đèn điện rực rỡ lúc về đêm, khung cảnh tuyệt đẹp của Núi Blue Mountains và 3 ngọn núi đá Ba chị em cũng như thị trấn Katoomba với những ngôi nhà cổ, thưởng thức các món hải sản ở chợ cá Sydney (một trong những chợ cá lớn
Sydney Harbour Bridge Sydney Harbour Bridge Sydney Harbour Bridge

View from the Opera House area
nhất trên thế giới), thăm một nhà hàng của người Việt cùng một người bạn và thưởng thức những món ăn được nấu rất ngon giống như ở Việt Nam, dành một nửa ngày ở Bảo tàng hàng hải để khám phá con tàu của thuyền trưởng James Cook cùng thủy thủ đoàn là những người châu Âu đầu tiên đặt chân đến nước Úc và New Zealand vào thế kỷ 18, nghe người hướng dẫn viên già giải thích về lịch sử của con tàu, đi bên trong chiếc tàu ngầm sản xuất tại Scotland vào năm 1969 và đã được sử dụng trong suốt 30 năm để theo dõi các tàu ngầm gián điệp của Nga, và chiêm ngưỡng các tác phẩm nghệ thuật của thổ dân Úc trong Bảo tàng Mỹ thuật. Tôi rất ấn tượng với những hướng dẫn viên là những người già ở Bảo tàng Hàng hải. Nhiều người trong số họ ở trong độ tuổi 70-80 nhưng họ vẫn làm tình nguyện viên ở bảo tàng này và công việc của họ là hoàn toàn miễn phí. Họ rất hiểu biết và thân thiện hướng dẫn cho khách du lịch các thông tin
The Opera House at sunsetThe Opera House at sunsetThe Opera House at sunset

It looked so special.
cần thiết về các con tàu. Người già ở nước Úc vẫn làm việc như lái xe buýt hay lau dọn ở các trung tâm thương mại.

Một nửa thời gian của tôi ở nước Úc đã trôi qua. Mọi thứ cho tới giờ đều tốt đẹp. Tôi hy vọng sẽ có một chuyến đi đến thành phố Melbourne vào cuối tháng 8 trước khi tôi phải quay trở lại Việt Nam vào giữa tháng 9.

Các bài viết khác về nước Úc:

Inala market of the Vietnamese in Brisbane

Cruising Noosa river - Australia zoo - the Glass House Mountains

Australian food and barbecue

Brisbane city and EKKA exhibition

Melbourne - the Great Ocean Road - Mt Buller

My favorite places in Australia


Additional photos below
Photos: 135, Displayed: 29


Advertisement

Sydney Opera House at nightSydney Opera House at night
Sydney Opera House at night

View from a ferry at 10pm. We were on the way to Manly.
The Opera House The Opera House
The Opera House

It was getting colder at 4pm.
Great view of Sydney at nightGreat view of Sydney at night
Great view of Sydney at night

This shot was taken near the Art Museum.
Sydney Harbour Bridge Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge

We just arrived in Sydney in the afternoon and went straight to see Sydney Harbour Bridge & the Opera House.
Sydney Opera House at nightSydney Opera House at night
Sydney Opera House at night

View from a ferry at 10pm.
Three Sisters rock towersThree Sisters rock towers
Three Sisters rock towers

Famous site in the Blue Mountains
Sydney Harbour Sydney Harbour
Sydney Harbour

This shot was taken after I had visited the Opera House.
Three Sisters rock towersThree Sisters rock towers
Three Sisters rock towers

Famous site in the Blue Mountains
Aboriginal statues at the Art MuseumAboriginal statues at the Art Museum
Aboriginal statues at the Art Museum

This is my favorite part at the museum. There are also paintings of the famous artists all over the world during the 19th and 20th centuries and Asian art works.


21st July 2013
Graffiti painting at Bondi beach area

Welcome
Great to see a photo of you in my own city.
22nd July 2013

Hi Hong Ha, Truly enjoyed reading your blog & the photos posted. Brought back a lot of memories. The photos of Sydney Opera House were amazing :) Take care.
22nd July 2013

Plenty to see...plenty seen
I am sorry our paths did not cross when you were in Sydney but it seems you used your time well and packed it with sight seeing. Delighted for you the weather was good and you could pak so much into your visit. Enjoy the rest of your stay in OZ and hope our paths cross someday...somewhere.
22nd July 2013

Sorry we missed you...
...but glad you enjoyed Sydney and the mountains. We will have a drink for you on Sunday at the Sydney get-together and send you a photo.
14th August 2013

Hi Hong Ha, How are you? My father & his friends (all late 60's & 70's year old men) visited Dalat Highlands, Phan Thiet & My Tho last week (8 days). They visited the dragon fruit farm, coffee farm & vegetable farm & really enjoyed themselves. His friend has a business there & brought them around. He bought a cornicle hat, some coffee powder & the little coffee making cup. Take care

Tot: 3.455s; Tpl: 0.057s; cc: 49; qc: 188; dbt: 0.1443s; 3; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 2mb