primer Ferguson..pištole in streljanje in..


Advertisement
North America
November 25th 2014
Published: November 26th 2014
Edit Blog Post

Sprašujete me če je res tako nevarno, se streljajo oz. se vidi to, kar se sliši na televiziji. Ni nevarno hoditi po mestu, ali zvečer...ne, Atlanta je varno mesto in ni občutka, da se ti bo nekaj zgodilo.Verjetno ste slišali o primeru Ferguson, ko je pred meseci beli policaj ubil temnopoltega mladeniča, ni točno jasno zakaj, kako, veliko si lahko preberete na internetu. V primeru Ferguson so se začeli veliki protesti, danes tudi v Atlanti in po veliko mestih v ZDA. Predvsem proti nasilju policije in rasizmu. Policaj bo razrešen brez krivde.

Potem svež primer, ko je policaj ustreli 12-letnega temnopoltega fantiča, ker se je igral s pištolo in ni so vedeli ali bo streljal ali ne.. Tako lahko naštevam še pa še, ker se to dogaja vsakodnevno. Fora je, da to ni bil en strel ampak, ampak je policaj ustrelil ene 6x. Lani je v Atlanti v eno izmed mestnih knjižnic vstopil mladi študent in postrelil par ljudi in potem še sebe. Najslabše je to, da ljudje vedo, da je slabo, ampak so se nekako navadili..na strah in obrambo.

Lani je v parku, kjer sem živela prvi mesec, mlad par doživel rop in so fanta ustrelili. On temnopolt, ona ne. Vsa soseska šokirana, ker se ponavadi tam nič ne zgodi in imajo še danes postavljene table z X - družba ne bo pozabila.

Tukaj je legalno imeti orožje in Georgia je ena izmed 27 držav, ki imajo zakon shoot first (ustreli prvi) ali če misliš, da je samoobramba oz. se počutiš ogroženega lahko ustreliš, ubiješ in nisi kriv. Odkar so sprejeli ta zakon je smrtnih žrtev veliko več, ampak se noben ne meni, da bi ta zakon spremenili, nasprotno, še nekaj držav je tik pred tem, da ga sprejmejo.

Nekateri pravijo, da je rasizem, drugi ne, ampak nekdo je mrtev. V večini primerov nasilja je to belopolti policaj in temnopolti občan. Zakaj omenjam beli in temnopolti? Ker je to tukaj še kako in zelo pomembno, temnopolta oseba je vedno bolj nevarna kot belopolta. Rasna segregacija, nesprejemanje kultur, velike socialne razlike, nezmožnost vključevanja v izobraževalni sistem, strah, orožje... daleč od tako opevanih ameriških sanj 'American Dream'.

AdvertisementTot: 0.037s; Tpl: 0.014s; cc: 9; qc: 24; dbt: 0.0066s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.1mb