Kisnyalkai flóra és fauna


Advertisement
Asia
July 2nd 2009
Published: July 28th 2009
Edit Blog Post

Flora es Fauna

Ezt a bejegyzest hazank annak a csodas kis regiojának bemutatasara szentelnem, melyben a julius jó részét toltottem. A regiot Pannonhalmi regionak, vagy a Sokoro labanak nevezhetjuk. A teruletet legkonnyebben gyor iranyabol lehet megkozeliteni, ahonnan a Tapszentmiklosi busszal percek alatt az ember mar Pannonhalma mellett utazik, majd Nyalka kozsegnel szal le. Itt a tapi uton egy kicsit haladva a kozseg szelen egy feszuletet talal az ember egy utszeli fan, ott lefordul az aszfaltos utrol, ahonnan kis foldut vezet Kisnyalka majorba, nyari programjaink helyszinere.

A regiot jellemzi a dimbes dombos, valtozatos taj, melyben az emberi lepteku, kis meretu, de megis gondosan muvelt foldeket, melyeken buza, repce, kukorica terem, kiserdok, elvadult csalitosok, patakocskak, mezok és kaszalok váltják.

A regiot Pannonhalma meltosagteljes apatsaga femjelzi, mely a kis tanuhegy szeru dombjan ulve a terseg legtobb pontjarol látható. A regio es a mezogazdasagi termeles atgondoltsaga, rendezettsege az apatsag ezer eves hatasarol arulkodik. Maga a majorsag, ahol toltottuk a honapunkat, Kisnyalka majorja, is az apatsag teheneszete volt, epulese, 1891 ota. Az apatsag egyebkent rohamosan fejlodik az utobbi evekben, hatalmas fejlesztesekkel, levendula foldekkel, boraszattal, uvegmuzeummal, latogatoi centerrel, mar mar tul szervezettnek tuno europai szintu turista latvanyossag.

Nyalka, a majorsaghoz legkozelebbi kozseg, teljesen atlagos magyar falu, kulonosebb szepsegek, tortenelmi vagy epiteszeti kulonlegessegek nelkul. A lakosok jokedvu parasztok, a kultura egyetlen jelet meg odafele tapasztaltuk, ahol tobb kornyezo falun atmenet nepviseletben levo lovaskocsis parasztokat lattunk csaladostul igyekezni Nyalka fele, valamilyen lovaskocsis talalkozora, melybol kovetkeztetheto, hogy igen aktiv, élo a regioban a lotartas es a lovaskocsis, fogathajtos hagyomany. Es valoban, hazigazdank, Tibor maga is tart lovakat, es a Parelli fele eroszakmentes lotartas, idomitas femjelzi a majorsagot. Egy workshop ebedidejeben, a tanulok nagy oromere a legjobban idomitott lovaval bemutatott egy egyoras ossefoglalast a Parelli modszerrol, melyrol kiderult, hogy van nemi koze a magyarokhoz: Balassa és Xantusz Janos neve is felmerult, amikor az eroszakmentes lotartas tortenelmi gyokereirol esett szo. A lovakat az o etologiai alapvetosegeik, a menesen beluli kommunikaciojuk alapjan vezeti a trener, egeszen egyszerunek tuno, logikus utasitasokkal, termeszetesen a lo nyelven....

A teruletet jellemzo foldmuveles viszonylag kicsi, jol kezelheto foldeken tortenik, kozottuk hihetetlen vegetacioju erdocskekkel, esetleg az utat szegelyezo erdosavval. A csalitosok jellemzoje az, hogy egy dombon is hihetetlen a biodiverzitas, a fenyvesek, borokasok, tolgyek, eger, bodzak, akacok negyzetmeterenkent valtjak egymast, szines erdotakarot alkotva. Az aljnovenyzet hasonloan sokszinu, a pafranyok, erdei viragok, csalanosok, vadrozsa, komlo, mimoza nehol athatolhatatlan zold masszat alkot fejmagassagig.

A regi kertmuveles, mezogazdasag maradvanyaikent a majorsag, es a kornyezo falvak kornyeken sok a diofa, a vadmeggy, a ringlo, kedvenc reggelink pedig a fott zabot remekul kiegeszito lombeper volt, szerencsere tobb ilyen fa is áll a majorsag kertjeben, ontva magabol a gyumolcsot.

Az erdoben annyi allat lakozik, amennyit nehez mashol latni, a facanok, hatalmas, joltaplalt vadnyulak mindennapi latvany a majorsag kornyeken, es nem egyszer indultam el erdei uton ugy, hogy ozeket, szarvasokat vertem fel a majorsagtol 10 meterre. A nedves, láposabb patakvolgyekben tobbfele beka, varangy lakozik bekesen.
Kisnyalkan barhol leulve az embert egy osszefuggo madarcsicsergo hangfuggony veszi korul. Sargarigok finom, gurgulazo dala, rozsdafarkuak, billegetok, verebek, vadgalambok, tengelicek, sarmanyok csicsegese jelzi, hogy napfelkelte utan jar az ido. Ez a madarszimfonia egeszen naplementeig tart, amikor atveszi a helyet a baglyok, ejjeli madarak finom jelzesei. Taplalekuk a szamos legy, darazs, pok, izeltlabu, bogarka és rovar, pillango, mely szinten bosegesen akad a majorsag kornyeken. Az epulet teglaik kozott igen sok kis madarka feszkelt, es furcsa mod a tanulok kozvetlenul egy darazsfeszek alatt alakitottak ki beszelgeto helyet, a darazsak folyamatos, baratsagos joves-menese kolcsonos baratsagossagrol tett tanubizonysagot. A mezoket napkozben meltosagteljesen korozo olyvek tartjak szemmel, altalaban parokban vadaszgatva, jarorozve a sajat teruletukon.

Juliusban iden az idojaras igen valtozekony volt, heves, buszfoldutonberagasztos esozesektol kezdve a gyonyoru szikrazo napsutesig minden volt napkozben, ejszaka finom nyari estek, vagy szetfagyos tobb pulcsis ejszakak. A legilyesztobb elmenyem az elvonulas alatt volt, amikor satramban arra ebredtem ejjel 1 korul, hogy tobb a fenyes periodus mint a sotet...kineztem a satorbol, es veszjoslo fellegok ereszkedtek a majorsag fole, mar-mar tapinthato tavolsagbol gondosan, minden negyzetmeterre kiterjedoen szorta magabol a villamokat, fogcsikorgatasra emlekezteto dorgessel fuszerezve. Visszabujtam a satorba meditalni, de hat egyre nott az orkanszeru szel, a hatalmas eso, es arra lettem figyelmes, hogy a sator ponyvajan at a villamok altal adott fenyben arnyjatekkent kis allatok mancsai es orrocskai keresgeltek a bejutast.... Cickanyok es patkanyok, gorenyek, es egyeb apro negylabuak keredzkedtek be ketsegbeesve. Felemeltem a ponyvat belulrol, ezzel nemikepp megtorve a Nemes Csend arra vonatkozo szabalyat, hogy fizikai kontaktus nem lehet a gyakorlok kozott, de hat a szukseg torvenyt bont, gondoltam, es beterelgettem az apro kisallatokat a sator ala, ahol kenyelmesen elhelyezkedtek a takaro es a testem melegeben, es igy vartak a vihar elcsendesuleset.Additional photos below
Photos: 12, Displayed: 12


Advertisement29th July 2009

esti mesédről
Drága Balázs! Álomszerű flashelgetésed legkedvesebb nyári kalandunkról igencsak magával ragadott! Folytasd, kérlek, e "tüskevári" hangulatot árasztó természetrajzokkal megspékelt élménybeszámolódat!
29th July 2009

villámos
"Cickanyok es patkanyok, gorenyek, es egyeb apro negylabuak keredzkedtek be" - huhh, ezt elképzelni is mennyiség :)

Tot: 0.304s; Tpl: 0.013s; cc: 15; qc: 84; dbt: 0.1091s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1; ; mem: 1.3mb