Advertisement
Published: July 31st 2014
Edit Blog Post
Dnes se s vámi podělím o nově nabyté znalosti z kurzu" Food hygiene", který byl povinnou prerekvizitou akreditovaného kurzu baristy - na který jdu v sobotu! Začal mi semestr, a tak v další části napíšu něco k univerzitě a předmětům, poslední bude krátký postřeh z každodenního života😊
Kurz o hygieně pro všechny pracující v pohostinství trval 4 hodin, některé zajímavosti, které jsem si odnesla:
Ruce se mají umývat až po lokty a v žádném případě se neužívá hand sanitizer - taková ta gelová dezinfekce. Proč? To je chemikálie.
Na ovoci a zelenině může být bakterie, která je v 50% smrtelná; nevím,jestli jen tady v Austrálii, nicméně proto se musí ovoce a zelenina pořádně umýt. Jo přednášející nás "varovala" před videem flash eat bacteria (bakterie pojídající maso) - jde prý o maso lidské, obličejové. Ještě jsem to nehledala, pokud se někdo odváží, napište do commentu, jaké to je.. 😉
Něco o teplotě a bakteriích: v mrazáku (-18° a méně) bakterie spí a nemnoží se, rozhodně ale nejsou usmrcené. V lednici (4-5°) se probouzí a začíná se pomalu množit. Proto se po rozmrazení má sníst jídlo do 24hodin. A místa vhodná na rozmrazení jsou jenom lednice a mikrovlnka (která ale zabije i
příznivé látky). Při teplotě 5-57° se bakterie množí, rozmnoží se 1x za 20 minut. Jídlo (třeba running sushi) vydrží v pořádku kolem 3 hodin, proto, jak doporučovala naše školitelka, na snídaně, obědy, večeře nechodit těsně před zavíračkou (koncem té části dne), ale spíš uprostřed, kdy se připravuje čerstvé jídlo. Nad 60° je většina bakterií zabita. Při 100° podobu 4hodin probíhá pasterizace,kdy nezůstanou negativní ani pozitivní bakterie - proto je lepší čerstvé mléko.
Snad jsem vás taky něco naučila a ještě nespíte 😊
Univerzita: jsem stále nadšená. Mají tu systém Blackboard (tabule), kde jsou všechny podklady k předmětům,které má člověk zapsané, vyučující tam dávají prezentace, aktualizace, všechny přednášky jsou nahrávány a pak přidávány i tam...boží!
Písemné práce se odevzdávají online, hodně řeší citace, plagiarismus atd..
Mám (zatím) zapsané 4 předměty, stále doufám v nějaký psycho-magisterský, nicméně všechny 4 už měly úvodní hodinu. Na všech se nám vyučující představili, co dělají akademického, pracovní zkušenosti a tak..a pak přiloží svou osobní fotku-třeba že sportu. Mají tu dost přátelský, osobnější přístup.
Abych nezapomněla, moje předměty jsou: 2 biologické (překladem si nejsem jistá)- Australské námořní "prostředí" a Australské teritoriální prostředí (tak nějak to je, jde o faunu a floru). Vy, kteří nechápavě pokyvujete hlavou
"Jaktože najednou biologie" vězte, že mi jde především o výlety, kterých je na těchto předmětech celkem 6. Jsou placené, ale jen jídlo, doprava a ubytování, navíc za nejlevnější ceny, s odborným výkladem a novými kamarády-co víc si přát. Pak mám psychoterapie a poradenství, to by mohlo být pohotové opakování a pak business vyjednávání,tam se těším na skupinovou práci.
Jsem tou školou tak nadšená, vážně všem ještě jednou doporučuju, aby vyjeli na výměnný pobyt, na univerzitu, kamkoliv. Je to krok z komfortní zóny, který posiluje sebevědomí a rozšiřuje obzory..a vůbec😊
Všeobecné info..
Jezdím všude na kole, už se mě 2x ptali lidi na cestu- jednou do nemocnice a pak nějaké restaurace..pokaždý jsem zrovna znala odpověď- a připadala si jako setsakramentsky důležitá občanka Brisbane.
V domě, kde teď bydlím se bude v pondělí konat domovní shromáždění. Tabuli s plánovanými tématy přikládám na fotce. Jo jinak mám půjčené kolo od pronajimatele a ode dneška i teplé rukavice od paní, vlastně spokubydlící. Rána bývají chladná.. 😉
Lidé v obchodě, kdekoliv, zdraví Hi,how are you, případně How are you today? A pozor- skutečně očekávají odpověď. To není Amerika. Takže jsem až donedávna na tenhle pozdrav nic neříkala, ale oni to fakt asi chtějí vědět.
Nebo nevím:D
Další věc: všichni říkají Nice to meet you. Všichni, všichni, všichni. Když to nestihnu říct jako první, tak pak už nevím, jak odvětit- Nice to meet you too? Ale to je delší...no možná je to trest za pomalé vedení.
Zítra jdu na golf-na hřiště,waau 😊 zároveň se na uni koná Market day, tj. prezentace všemožných spolků, klubů atd., takže pozítří přinesu opět pár fotek.
Advertisement
Tot: 0.343s; Tpl: 0.01s; cc: 9; qc: 45; dbt: 0.2903s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1;
; mem: 1.1mb