Vilagtudat I.


Advertisement
India's flag
Asia » India » Kerala » Varkala
January 20th 2010
Published: January 31st 2010
Edit Blog Post

A Tudat kiterjesztese a Vilagra
(Globalizacio es Okologia II)

Magyarorszagon sokan gondolkodnak ugy, hogy a globalizacio egy megfoghatatlan, messzi dolog, mely igazabol a "nagyfogyaszto" nyugatot erinti, es a mi kis Tescoba jaro Auchanban vasarlo Plazadus eletmodunk annyira nem is befolyasolja a nagyvilagi dolgokat.

Nem jo megfejtes.

Vehetunk barmilyen termeket, pl. legyen elore gondosan becsomagolt halrudacska. Megveszem, el sem olvasom hogy honnan jon (mondjukThaifold vagy vietnam), bedobom a fritozbe, megsutom egy kis olajban,. szervirozom jo Bevasarlokozponti krumplival (ukran vagy spanyol) egy kis repaval (holland), fokhagymaval (kina) es talan jut egy csomag friss magyar petrezselyem az atlag csalad atlag egeszseges tudatos ebedjehez. Nezzuk meg egy kicsit a halat, es hogy mit cselekszunk a megvasarlasaval.

A halat valoszinuleg delkeletazsiaban fogjak ki, egy olyan hajon, melyen 10-15 ferfi dolgozik, ugyanannyi csaladnak adva megelhetest.

1) A tengeri halaszat altalaban semmilyen kornyezetvedelmi szabalyzat ala sem tartozik, tehat a hajo mukodtetesevel jaro teljes szemet (az uzemanyag szarmazekok, a legenyseg szemete, stb.) szuretlenul a tengerbe kerul. Ez hova vezet?

2) A tenger egyre piszkosabb lesz. Ez nem sima, utcaseprovel feltakarithato szemet, hanem toxikus anyagok, melyek a vizben oldodva onnantol a tenger alapveto elemeve vallnak. A masik fontos szennyezodesi forras a hajos balesetek, lasd. nemreg sok ezer tonna koolaj a vizben. Nem beszeltunk meg a nehezfemekrol, melyek szinten nem a legeletigenlobb anyagok a foldon, olyan koncentracioban amilyenben nnyomatjuk oket a tengerbe.

3) A tengert tulajdonkeppen a novenyzet "tisztitja" ugyanugy, ahogy az erdok Magyarorszagot. A tengerinovenyekeket megeszik a halak, benyomva ezzel egy jo adag szennyezodest. Tovabba, kopoltyujukkal folyamatosan szurik a vizet, es nem olvastam meg olyan halrol mely kinosan ugyel arra hogy a koolaj es ipari szarmazekokat atlebegtesse magan. Szoval bekerul a kishalba, azt megeszi a nagyhal, azt megeszi a .... kis magyar csalad ebedre.

Milyen plussz problemak adodnak, (ha ez eddig nem eleg): a halaszat altalaban nem szelektiv, hanem mindent visz, manapsag szoknak le a korallzatolnyokjbol valo "halkirobbantas" rol, mely utan egyszaeruen vegigmesz haloval es begyujtod a szetrobbant halakat, es halkonzervet daralsz beloluk meg a hajon megvan a konzervtoltes is. Tehat karosulnak az elohelyek, es olyan fajok is, melyeket egy par ev mulva mar csak biologiai tortenelem konyvekben latunk. A csomagolas ismet koolaj igenyes ha nejlonba teszed, es a mi egetoinkben kot ki (leven hogy nem megoldott magyarorszagon a vegyes muanyag ujrafelhasznalasa, ezert egyszeruen elegetik, es megszurik a kemenyekbeeres elott. A kiszurt anyaggal mit csinalsz? K. dragan elszallitatod veszelyes hulladekkent es elasod Kazahsztanban? Ha konzervbe rakod , az eggyel jobb, mert azt mar tudod szelektiven gyujteni, ujrafelhasznalni. Mar aki... Mas problema: a szallitas: milyen uton, milyen energiabefektetessel hozod el magyarorszagra? Hajon, repcsin, teherauton? Mindegyik vagyonokba kerul, es nem penzben ertem, hanem a koolajtartalekaink reszekent...

Elgondolkozik az ember, hogy megeri-e.


AdvertisementTot: 2.571s; Tpl: 0.039s; cc: 16; qc: 92; dbt: 0.0599s; 2; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.5mb