Vilagtudat II.


Advertisement
India's flag
Asia » India » Kerala » Varkala
January 21st 2010
Published: January 31st 2010
Edit Blog Post

A Mezogazdasagrol.

Nagyon nagy vonalakban, a vilag mezogazdasaganak nagy resze ma Eszak es Delamerika, Europa, India, Kina es Oroszorszag termekeny teruletein folyik. Tulnyomo resze erosen gepesitett, kozpontositott, regionalis es kormanykozi megallapodasok altal iranyitott. Az eszak es delamerikai valamint az azsiai piacokon a legnagyobb jatekos egy Monsanto nevu ceg, ra lehet keresni nyugodtan. A Monsanto torteneterol annyit, hogy szazeves vegyszergyarto konszern, a Vietnami haboruban az "Agent Orange" neven elhiresult erdoirtot ok gyartottak, mellyel a jobb hadi latokepesseg erdekeben bombaztak az amcsik vietnamot, (a bombazott falubeliek ma is csernobil szeru tunetekkel hozzak vilagra gyermekeiket), majd attertek a DDT-re, aminek a bioszkonyvben (remelem meg) tanitjak a tortenetet. Ezutan a ket jotetemeny utan jott a Roundup es a Roundup Ready nevu csodatermenyuk a 90 es evekben. Mi is ez?

A Roundup egy irdatlanul eros gyom es rovarirto, melyet a Monsanto garantal, hogy mindent kinyir amire kipermetezed. Mi a Roundup-Ready termeny? olyan termeny (foleg szoja, de buza, kukorica es egyeb gabonakat is kikiserleteztek mar) mely genetikailag ugy van modositva, hogy a Roundup-nak ellenall, azaz "Roundup-ra kesz". Magyarul genmanipulalt termek. Mi a bajom a genmanipulacioval? Hogy senki az eg vilagon nem bizonyitotta be, hogy emberi fogyasztasra maradektalanul alkalmas. Miert nem? Mert az amerikai jogban a cuccos "szubsztancialisan megeggyezo" panellel van ellatva, azaz ugyanaz mint a nem gen manipulalt noveny. Barmilyen adalekanyagot tobb evtizedig kiserletez az amcsi antsz, metikolozusan mindent vegignez, hatastanulmanyok ezrei keszulnek, mielott termekekbe kerulhetnek. Ez a dolog, leven hogy "azonos", 2 ev alatt a polcokra kerulhetett az allamokban. Ki lehet talalni, hogy ki volt az akkori amerikai antsz elnok, es hogy melyik cegben dolgozott egy evvel kinevezes elott... Mindenesetre, aki hisz a genmanipulacioban, tekintse meg, hgoy milyen elolenyeket, milyen eletkepesseggel hoztak letre eddig a tudosaink, a genmanip[ulacio tortenetenek kulonbozo korszakaiban. A kepek lenyugozoek, es elkeseritoek.

Na de vissza a Manipulatorhoz: itt egy mamutceg, irdatlan befolyassal, aki kepes mindent megtenni hogy a befektetese megteruljon. Nezzuk mivel dolgozik:

1) Amerika es Delamerikaban a piac tobb mint 80- szazaleka mar roundup ready termeny. Itt mar sokat nem lehet tenni. Paraguay, mely hires volt a tiszta szojajarol, par eve arra kenyszerult, hogy elfogadja a genmanipulalt szojat (meg akkor is, ha azt csak allateledelkent birja eladni), hiszen a szel annyi roundup ready magot fujt a foldjeikre, hogy mar nem tudtak tartani a bio minoseghez szukseges hatarertekeket.

2) Indiaban, a terseg egyik legnagyobb mezogazdasagi kozpontjaban mi tortenik? Egy olyan furcsasaggal nyomulnak ideat, melyet "magszabadalmaztatas" nak hivnak. Leven, hogy uj novenyeket (tehat szabadalmaztathato elolenyeket) hoznak letre, hogy ne lehessen versenyezni veluk levedettek a "termeket" (pl. Roundup ready Soja) A baj az, hogy nem csak a sajat szarukat szabadalmaztatjak, hanem a termeszetes novenyeket is. Birtokba veszik a noveny genetikai allomanyahoz tartozo jogot, melyet termeszetesen egy-egy maharadzsa egy kis baksis fejeben boldogan elintez, (es ez magyarorszagon is igy van, a legtobb egyezmenyhez ugy csatlakozunk, hogy a nep nemhogy a vallalt kotelezettsegekrol, kovetkezmenyekrol, de a csatlakozas tenyerol sem kap ertesitest, lasd GATTS egyezmeny). Ezt minnel tobbet hasznalt termenynovenyekkel csinaljak, majd attertek a gyogynovenyekre, a fuszerekre. A magot onnantol csak a Monsanto cegtol vasarolhatod meg, es a termenybol "jogdij" jar az ertekesites utan. kiszolgaltatotta vallik egy milliard ember taplalasa. Az eddigi kovetkezmenyeket nem sorolnam (pl a nem mukodo magok milyen szenvedest es veszteseget okoznak a termelonek, az oshonos fajok haterbeszorulasa, a termeles atalakitasa kis csaladi teruletekrol hatalmas, egesz allamos rendszerekke, melynem az eg kegyelmezzen ha veletlenul kimarad az az eso mennyiseg, amennyit a bemanipulalt magnak beprogramoztak, hogy szarba szokkenjen...)

3)Europaban, es ugy tudom Magyarorszagon moratorium van a genmanipulalt termekeket illetoen, nemsokara lejar. A helyzet az, hogy amerika nagy nyomast gyakorol rank, hogy elkezdhesse a szallitast. Eddig az van elintezve, hogy allattakarmany nak mehet a cucc. De hat kerdem en, a DDT effektusbol nem tanultunk semmit? Ha az az allat egesz nap szutykot eszik, es mi megesszuk azt az allatot, mint vegfelhasznalo, a szutyok persze hogy 1) bekerul a szervezetunkbe, es 2) persze hogy hatvanyozottan.

Remelem mindenki tud ezekrol a dolgokrol, mielott elozonli a piacot a jo kis roundup ready. Ja es csak mellekesen, nezzunk szet, mennyi szojat van egy atlag konzervben, joghurtban, csokiban, kekszben, felvagottban stb... a jo magyar husipart ismerve valszeg kapva kapnak majd a szuperolcso genmanipulalt szojacskan, 2 even belul mindenki ezt fogja kajalni, aztan mar az sem fog erdekelni, hogy fel van- e tuntetve a csomagolason (lsd. Amerika, ott sem erdekel senkit).

Advertisement31st January 2010

Mi is úgyfogunk kinézni mint az Amcsi tömegek?!?!?!...én masziztam párat :))) súlyosak.... Másnak is kellene látni közelről ezeket az embereket, komolyan sírnátok ti is!
6th February 2010

Majd beszelj par szakemberrel is otthon errol, ajalok majd baratokat akik egeszen nyitottak ebben es mas a szakmai velemenyuk. Csakhogy egy kicsit kiegyensulyozd az informaciobazisodat. Majd osszehozlak vele, jo? M.
19th February 2010

nyitottsag
termeszetesen nyitott vagyok barmilyen parbeszedre, ez a tma igencsak erdekel!!! koszonom a hozzaszolast, varom a tovabbiakat, balazs

Tot: 2.605s; Tpl: 0.041s; cc: 18; qc: 93; dbt: 0.0605s; 2; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.5mb