Advertisement
Published: December 31st 2014
Edit Blog Post
Moji milí, píšu se zpožděním, z cest a bez dlouhodobého připojení k internetu: takže v bodech 😉
• Uluru je aboriginske jméno, nyní také oficiální
• Anglicky název je Ayers Rock
• Mouchy jsou vsude…Pripadaly jsme si jako kravy 😉
• Jde o monolit (jeden kousek O😊) z pískovce
• Vysoký 348 metrů, 3,6 km dlouhý a 1,9 km široký
• Nedaleká Káťa Tjuta (aboriginsky) neboli Olgas je sou-hoří (něco jako souhvězdí) 36 hor, které kdysi tvořily s Uluru jednu horu
• A teď přichází háček: oni stále tvoří jednu horu, nicméně pod zemí - jsou propojeny horou ve tvaru bumerangu. Uluru sice ční do 348 metrů, nicméně pod zemí se "tyči" až do 5 km
• Viděly jsme klokana!! Jely jsme na východ slunce a špatně NEodbocily, tak jsme si udělaly malou procházku (já fotila na posvátných - zakázaných - místech, rozumějte, ve jménu blogu posvátného) no a najednou klokan! Premiéra ve volně přírodě
• Ten stejný večer jsme si udělaly klokani steak: uuu, dost silná chuť, zajímavá zkušenost, ale já se vracím k hovězímu 😉
• Kde jsme bydlely: 2 noci jsme trávily na pokoji pro 4, asi $20 za noc/osobu, což je nejlevnější možnost. Jiné hotýlky si můžete pronajmout i za $500
• Čím jsme jezdily: Pronajaly
jsme si auto, mělo ale limit 200 km. Nezkontrolovali jsme přesně, kolik km to mělo na začátku a zdálo se nám, že o 10 km víc. Kdoví, ale poučení: Máte-li auto s limitovaným počtem kilometrů, zkontrolujte tachometr. Další kilometry byly za 20 centů/km - ne tak zlé
• Cena benzínu ale byla zla (foto). Nicméně na pumpě jsme potkaly Slováky, co se 2 dětmi jedou autem z Perthu do Cairns a pak do Sydney. Najdete si to na mapě. Je to k***a daleko!
• Aboriginske zvyky (je jich dost, tak jen pár)
• Kluci, co dosáhnout puberty a začnou se zajímat o holky jsou oddělení a jejich dědové je učí o historii a jak lovit
• Ji vlastně kdeco: klokany, emu…jsem hlava děravá
• Joo, už vím: ji takové bílé housenky. Mnam! Teda, neochutnala jsem, ale zkusila bych, kdybych mohla 😉
• Využívají místní rostliny, jejich ovoce má 4x více vitaminu C než jahody, kupříkladu
• Uluru nyní patří Aborigincum, kteří ho pronajímají. Vstup do národního parku, kde stojí Uluru i Káťa Tjuta stojí $25 na 3 dny. Pokud mě paměť neklame, měli i možnost na celý rok za něco kolem $40-$50?
• Nicméně, aboriginska kultura a vůbec Aboriginci nejsou v Austrálii rovnocennými partnery evropským potomkům. Je jich
tu už jen 1,2%, žijí v okrajových oblastech nebo právě v centrální Austrálii. Do Austrálie přišli snad před 50 tisíci lety, Evropani jim ale zabrali půdu a odsunuli je na okraj. V dnešní době jsou pozitivně diskrimiovani od vlády (například univerzitu mají zadarmo), ale lidé o nich mluví převážně negativně. Je pravda, že spousta z nich tráví čas pitím alkoholu a přijímáním dávek od vlády, ale co dělat, když vám zabaví vaší zemi;Na toto téma doporucuju film Charlie's country (Charlieho země)
• Výstup na Uluru je možný....ALE: teplota nesmí být přes 36 stupňů. Nesmí foukat vítr ani se blížit. Nesmí být nešťastná hodinka. Nesmí to aboriginsti bohové zakázat. A o tomhle všem rozhoduje 12ti členná porota, kde jsou 4 aboriginske ženy, 4 muži a 4 vyslanci 'bílých' - od vlády a tak 😉
• Jinak jsou obě hory nádherné, Káťa Tjuta podle nás s mamkou mnohem víc než proflakle Uluru. Měly jsme smůlu i štěstí: smůlu, protože v centrální Austrálii prší asi tak..jednou za sto tisíc let a nás první večer bylo zataženo a druhý byl zkrášlen deštěm a bouřkou (bye bye sledování hvězd). A štěstí, protože se přes den umoudřily mraky a dovolily nám udělat fotky s modrou oblohou. A taky
si užít těch 42 stupňů Celsia.
Krása nesmírná, ale hurá zpět do Sydney.
Advertisement
Tot: 0.136s; Tpl: 0.017s; cc: 7; qc: 45; dbt: 0.0673s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1;
; mem: 1.1mb