Het kastensysteem in India


Advertisement
Asia
February 8th 2010
Published: February 8th 2010
Edit Blog Post

Namasté,

Velen onder jullie hebben mij de laatste tijd gevraagd hoe het kastensysteem in India werkt, en of het hetzelfde is als vroeger; zijn er veranderingen of niet?

Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk maar ik ga proberen om ze zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Allereerst: JA, het kastensysteem bestaat nog!

Hoe dan? Wel...
Voor zover ik weet was het kastensysteem vooral een Hinduistische ‘uitvinding’, gebaseerd op vier grote kasten, de Brahmans, de Kshatriya’s, de Vaishya’s, en de Shudra’s. Vroeger waren de Brahmans de hoogste kaste en de Shudra’s de laagste kaste; tegenwoordig bestaat er niet meer zoals als een ‘slechte’ kaste. Maar dat wil niet zeggen dat de kasten niet meer bestaan; de kasten zijn more alive than ever!

Deze vier kasten zijn de hoofdkasten, waarbinnen duizenden kasten aanwezig zijn. Brahmanen, de priesterlijke en geleerde klasse; Kshatriya's, de strijders en de heersers; Vaishya's, de landbouwers en de handelaars; Shudra's, de burgers en arbeiders.

Elk van deze kasten heeft zijn eigen achternaam, en zo kan je dus snel weten tot welke kaste iemand behoort. Het feit dat men tot een bepaalde kaste behoort, wil echter niet zeggen dat deze persoon rijk of arm is; tegenwoordig kunnen dalits (de mensen zonder kaste) zelfs rijk worden! Kastes zijn heel vaak ook geografisch georiënteerd. Bepaalde namen hoor je enkel in het noorden van het land, of in bepaalde steden.

Elke kaste heeft zijn eigen gewoonten en rituelen, die onderling erg verschillen. Bovendien worden met elke kaste bepaalde eigenschappen geassocieerd, zoals wij zeggen dat Nederlanders gierig en luidruchtig zijn, Spanjaarden een temperament hebben en niet altijd op tijd komen, ... zo bestaan er dus ook verschillen in kasten en plaatsen waarvan Indiërs afkomstig zijn.

De grondwet in India heeft discriminatie op grond van kaste officieel verboden, maar daardoor is het kastensysteem op zich niet verboden. Het kastensysteem is vooral belangrijk voor het huwelijk, aangezien er vele regels zijn met wie men kan trouwen en met wie men dat niet kan. Zo moet je binnen dezelfde kaste trouwen maar mag je niet trouwen met familie van je vaders kant of van je moeders kant. Iedereen anders binnen de kaste mag je trouwen. Tegenwoordig wordt er soms ook buiten de kaste getrouwd; dit gebeurt enkel als het een liefdeshuwelijk is, niet als het een gearrangeerd huwelijk is. De meerderheid van de huwelijken is nog steeds gearrangeerd door de ouders; niet gekozen door de betrokkenen zelf. Buiten de kaste trouwen kan je vergelijken met trouwen met een buitenlander bij ons; over het algemeen wordt het wel aanvaard maar er wordt door iedereen druk over gesproken!
Door het feit dat men binnen dezelfde kaste trouwt, blijven dezelfde ‘soort’ mensen verbonden, waardoor iedere kaste zijn eigen kenmerken heeft gekregen. “Jain” (dus iemand met een achternaam Jain) staat bekend als een kaste met heel veel business mensen; 80 procent van de eigenaars van een bedrijf noemt Jain. Als je in die kaste geboren wordt, wordt het ook heel waarschijnlijk dat jij dezelfde weg opgaat, omdat je constant in die omgeving wordt grootgebracht. Bijzonder veel mensen binnen dezelfde kaste kennen elkaar; daarom noemt men het ook een ‘community’.

Op het internet en in de kranten vind je veel zoekertjes en sites die het trouwen bevorderen. Men lijst dan op welke candidaten geschikt zouden zijn binnen dezelfde kaste.

Tegenwoordig wonen er niet enkel Hindus in India maar ook moslims en christenen. Ook zij zijn deel geworden van het kastensysteem. Zij hebben hun eigen namen gekregen waardoor je dus ook ineens kan zien tot welke religie die persoon behoort. In Bollywood zijn er bijvoorbeeld een groot deel moslims, allemaal met de achternaam Khan. De belangrijkste mannelijke Bollywoodsterren zijn Salman Khan, Sha Rukh Khan, Imran Khan, Aamir Khan, ... . Zo gebeurt het dus ook dat men, als men binnen dezelfde kaste trouwt, ook trouwt binnen dezelfde religie.

Voila, ik hoop dat dat het kastensysteem een beetje verduidelijkt!
Vragen zijn altijd welkom.

Groetjes
Annelies

Advertisement



Tot: 0.175s; Tpl: 0.011s; cc: 5; qc: 44; dbt: 0.1264s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1; ; mem: 1.1mb