Vũng Tàu beach city


Advertisement
Vietnam's flag
Asia » Vietnam » Southeast » Ba Ria - Vung Tau » Vung Tau
May 21st 2013
Published: May 21st 2013
Edit Blog Post

View from a cafeteria on the Big MountainView from a cafeteria on the Big MountainView from a cafeteria on the Big Mountain

I went by cable car to Cloud Lake Park on the Big Mountain (Khu du lịch Hồ Mây trên Núi Lớn)
18 May 2013 was my 100th day in southern Vietnam. It was also a very special day as I got a tourist visa to Australia. Now I can come to Australia anytime within a year and stay there up to 3 months on a single visit. It took me a couple of weeks since I applied for the visa until I got it. While waiting for the visa result, I went to Vũng Tàu city for 6 days (from 8 to 13 May). Vũng Tàu city a favorite destination for the southern Vietnamese. It is located 120km south east of Sài Gòn and has 10km coastline. The city is also famous for the oil exploitation industry and there are many offshore oil rigs.

This was my third visit to Vũng Tàu beach city. I just visited this city a couple of months ago. This time I went back as I was offered a business and also visited a friend there. During this trip, I stayed with my friend’s family in her hi-class apartment and this area was new to me. It is a 250m2 apartment on the 19th floor of a building which looks over the sea and has a
Vũng Tàu city at nightVũng Tàu city at nightVũng Tàu city at night

View from my friend's apartment on the 19th floor of the Silver Sea Building.
great city view. There are many paintings from Papua New Guinea and Vietnam which she and her husband have collected, so their house looks like a gallery.

I took the chance to discover some new places that I had not been to. It was very hot and humid during my visit. I went to swim in Bãi Trước beach, but the water was not very clean on those days. I walked to the White Palace (Bạch Dinh) which is a historical site, then I took a cable car to Cloud Lake Park (Hồ Mây) on the top of the Big Mountain. A ticket costs VND 300,000 (about US$13) and it includes cable car service and games to play in the park (whole package). It is a large area, while electric cars or trains didn’t work on the day I visited, so I couldn’t walk too far. I also had to avoid walking too much in the sun in order to protect myself from sun sickness.

The highlight of my visit was to meet new people and enjoy food with them. There was a home party at my friend’s place and we enjoyed seafood. Another time I met my
A painting from Papua New GuineaA painting from Papua New GuineaA painting from Papua New Guinea

At my friend's apartment.
friend’s mother and went to visit her house on another street. The lady is 78 years old and she offered me a room to stay at her house, but I had to go back to Sài Gòn. She bought some local food and we talked about her favorite religion. On Saturday evening I went out with new friends (mainly ladies) to have dinner at a French restaurant. I am really touched by my friend’s hospitality. When I thanked them, they said “You are welcome here anytime”.

On the last day of my trip I took 4 buses (No. 4, 6, 11 and 604) from Vũng Tàu back to Sài Gòn through some cities and towns on the way. I saw buses indicating some routes which were new to me, so I took them to get there. I like the feeling of adventure when I didn’t know where I was going and what was to discover there. When I was traveling in the last bus, I got a phone call from a Vietnamese girl in the Australian Embassy in Hanoi. She interviewed me on the phone with about 20 questions. A couple of days later they decided to grant me
Pan cakes sold at a bus stopPan cakes sold at a bus stopPan cakes sold at a bus stop

On the way to Vũng Tàu city (Bánh phèn lá nóng) - See photo No. 11.
the visa. I still don’t know when I will go to Australia, but it may be this year.

Another blog about Bà Rịa - Vũng Tàu province (March 2013):

Vũng Tàu city - Long Hải beach - Bình Châu hot spring

Travel tips: You can get from Sài Gòn to Vũng Tàu by bus or by hydrofoil. Bus ticket VND 90,000 from Miền Đông bus staion or from Hoa Mai bus company near Bến Thành market. Hydrofoil ticket VND 200,000 on normal days, VND 250,000 at weekend. Some famous sites to see in this city are the Jesus statue on the top of Tao Phùng mountain, beaches (Bãi Trước, Bãi Sau, Bãi Dâu etc), Hồ Mây (Cloud Lake) on the top of the Big Mountain (by cable car), Bạch Dinh (White Palace), pagoda on Hòn Bà island, markets etc.

Vũng Tàu – Ngày 8/5 đến ngày 13/5/2013

Ngày 18/5/2013 là ngày thứ 100 của tôi ở miền Nam Việt Nam. Đó cũng là một ngày đặc biệt, vì tôi nhận được visa du lịch nước Úc. Bây giờ tôi có thể vào nước Úc bất kỳ lúc nào trong vòng một năm và có thể ở đó đến 3 tháng, tuy nhiên chỉ giới hạn trong một lần. Từ lúc nộp hồ sơ xin visa cho đến lúc có kết quả là 2 tuần. Trong thời gian chờ đợi kết quả, tôi đi xuống Vũng Tàu trong vòng 6 ngày vì có công việc và kết hợp thăm một người bạn. Chị dẫn tôi về ở cùng với gia đình chị ở gần Bãi Trước. Đó là một căn hộ cao cấp rộng 250m2 trên tầng 19 của một khu chung cư với view nhìn ra biển và toàn cảnh thành phố. Trong nhà chị có treo nhiều tranh rất đẹp của nước Papua New Guinea và Việt Nam, nên tôi có cảm giác như đi vào một phòng trưng bày tranh vậy.

Đây là lần thứ 3 tôi đến Vũng Tàu. Tôi chỉ vừa mới đến thành phố này 2 tháng trước trong chuyến đi dài đến một loạt các địa danh như Long Hải, Đất Đỏ, Bình Châu. Lần này, tôi tranh thủ khám phá những địa điểm mới mà tôi vẫn chưa đến. Thời tiết ở Vũng Tàu vào thời gian này rất nóng. Chiều chiều, tôi đi ra Bãi Trước tắm biển, nhưng nước biển ở đây không sạch vì có nhiều rác và cả con sâu biển rất ngứa nếu chạm vào. Tôi cũng đến thăm Bạch Dinh và nhà bia là nơi Vua Thành Thái viết bài thơ “Sầu Tây Bẩy Cấp”. Giá tiền cáp treo lên khu vui chơi Hồ Mây trên núi Lớn hiện giờ là 300.000 đồng (trọn gói tiền cáp treo và phí vui chơi). Khu du lịch này rất rộng lớn, trong khi xe điện và tàu lại không hoạt động nhiều, nên tôi không thể đi bộ quá xa được. Lúc đó cũng là giữa trưa, nên tôi phải tránh ở ngoài nắng quá nhiều vì có thể bị say nắng.

Những điều mà tôi thích nhất trong chuyến đi Vũng Tàu lần này là gặp gỡ nhiều người mới lạ và thưởng thức đồ ăn. Tại nhà của chị bạn có một bữa tiệc gia đình gồm các món hải sản và phần lớn là chị em phụ nữ tham dự. Một lần khác thì tôi đến nhà mẹ của chị bạn ở trên một con phố khác. Bà cụ đã 78 tuổi và bà mời tôi đến ở cùng, nhưng tôi phải về Sài Gòn. Bà mua những món ăn
Mixed snails and vegetablesMixed snails and vegetablesMixed snails and vegetables

Food sold at a local shop in the city
ngon để thết đãi tôi và chúng tôi trò chuyện về một nhóm đạo mà bà đang tham gia. Tối ngày thứ bảy, chúng tôi đi ra ngoài ăn tối ở một nhà hàng có các món ăn Pháp. Tôi rất cảm động vì lòng mến khách của gia đình nhà chị bạn. Khi tôi cảm ơn thì họ nói “Cô có thể đến đây bất cứ lúc nào”.

Ngày cuối cùng của hành trình, tôi đi 4 chuyến xe buýt từ Vũng Tàu về Sài Gòn. Đầu tiên, tôi đi xe buýt số 4 đến Bà Rịa và thăm siêu thị Coopmart. Sau đó, tôi đi xe số 6 đến chợ Tân Thành. Từ đây, tôi đi xe số 11 về Ngã tư Vũng Tàu, rồi chuyển sang xe số 604 về Bến xe Miền Đông. Cứ nhìn thấy xe buýt có ghi một tuyến đường mới lạ là tôi lại nhảy lên đi. Cảm giác không biết mình đang đi đâu và điều gì chờ đợi mình ở phía trước thật là thú vị. Khi tôi đang đi trên chuyến xe buýt cuối cùng để về Sài Gòn, một cô gái người Việt ở Đại sứ quán
City view in the morningCity view in the morningCity view in the morning

View from my friend's apartment on the 19th floor of the Silver Sea Building.
Úc tại Hà Nội gọi điện thoại để phỏng vấn tôi. Khi xin visa đi Úc thì không cần gặp mặt phỏng vấn mà chỉ cần phỏng vấn qua điện thoại. Cô gái hỏi tôi khoảng 20 câu hỏi và 2 ngày sau thì họ quyết định cấp visa du lịch cho tôi. Tôi chưa biết là khi nào thì mình sẽ đi Úc, nhưng có lẽ là trong năm nay.

Ghi chú: Có rất nhiều chuyến xe khách và tàu cao tốc đi lại giữa Vũng Tàu và Sài Gòn. Giá vé xe khách là 90.000 đồng từ Bến xe Miền Đông hoặc từ công ty Hoa Mai gần chợ Bến Thành, còn tàu cao tốc là 200.000 đồng vào ngày thường, 250.000 đồng vào ngày cuối tuần. Một số điểm thăm quan ở Vũng Tàu là tượng chúa Kito trên núi Tao Phùng, các bãi biển (Bái Trước, Bãi Sau, Bãi Dâu v.v), Hồ Mây trên núi Lớn (đi bằng cáp treo), Bạch Dinh, chùa trên đảo Hòn Bà và các khu chợ v.v.

Bài viết về tỉnh Bà Rịa - Vũng Tàu (tháng 3/2013):

Vũng Tàu city - Long Hải beach - Bình Châu hot spring


Additional photos below
Photos: 50, Displayed: 30


Advertisement

Grilled banana sold at a local shopGrilled banana sold at a local shop
Grilled banana sold at a local shop

One of the foods sold at the shop.
City view in the morningCity view in the morning
City view in the morning

View from my friend's apartment on the 19th floor of the Silver Sea Building.
Pan cakes sold at a bus stopPan cakes sold at a bus stop
Pan cakes sold at a bus stop

See photo No. 4 (Bánh phèn lá nóng)
Cloud Lake on the Big Mountain Cloud Lake on the Big Mountain
Cloud Lake on the Big Mountain

A funny game for tourists on the lake
Sticky rice cakes sold at a local shopSticky rice cakes sold at a local shop
Sticky rice cakes sold at a local shop

Boiled sweet potatoes, sticky rice cakes, mixed snails and vegetables etc.
A local restaurant (rice and other foods)A local restaurant (rice and other foods)
A local restaurant (rice and other foods)

Rice and various foods as advertized on the glass, plus sweet soup in the nylon bags.
Vũng Tàu city at nightVũng Tàu city at night
Vũng Tàu city at night

View from my friend's apartment on the 19th floor of the Silver Sea Building.
Cable car to Cloud Lake Park on the Big Mountain Cable car to Cloud Lake Park on the Big Mountain
Cable car to Cloud Lake Park on the Big Mountain

I am taking a cable car to the tourist site.
Tiny snails for eating or making necklaceTiny snails for eating or making necklace
Tiny snails for eating or making necklace

I often saw this type of snails used for making necklace, but in this shop it's sold for eating. The snails are so tiny that there is very little meat to eat.
A painting on the wallA painting on the wall
A painting on the wall

Near the cable car station


21st May 2013

Hi Hong Ha, Great to hear from you & to read your posting :) Vung Tau seems like a beautiful beach city & very well maintained. The night scenery is also beautiful. Your friend whose stays at Vung Tau must be like having holiday every day :)
7th June 2013

Coming to Australia
Hi, I am one of the TravelBlog moderators. When you know the dates you will be Australia, please let me know. We would like to arrange a get-together with some of the other TravelBlog members while you are here. John

Tot: 2.161s; Tpl: 0.058s; cc: 30; qc: 208; dbt: 0.1194s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 3; ; mem: 2mb