Cúc Phương national park - Kênh Gà - Tam Cốc


Advertisement
Vietnam's flag
Asia » Vietnam » Red River Delta » Ninh Binh
November 25th 2012
Published: November 26th 2012
Edit Blog Post

Landscape in Tam CốcLandscape in Tam CốcLandscape in Tam Cốc

Ninh Bình is called "Hạ Long bay on land".
16 November to 19 November 2012 – The photographer and I got a bus from Hải Phòng city to Nho Quan town, then we hired a taxi to Cúc Phương national park (182km in total). The taxi driver was a military doctor who owned a private car. As he knew I was worried about leeches, he gave me medicine.and cotton which can help me stop bleeding in case of leech bite. Actually, these leeches only appear during the wet season and now it’s very rare to see them, but it rained the night before we went to the jungle, so I had to be careful.

Cúc Phương national park is located 120km southwest of Hanoi. I went to this park 16 years ago, but the road inside the jungle was under construction at the time, so I had to stay outside the jungle and only got to a cave which is 7km from the entry gate. The remaining 13km of road was under construction and tree density was very thick at the time which made the road dark. This is my second visit to the national park and I planned to visit the thousand year old tree.

Next day
Root of the thousand year old tree Root of the thousand year old tree Root of the thousand year old tree

At Cúc Phương national park.
we rented a motorbike and traveled 20km from the entry gate of Cúc Phương national park to the center of the park. There is a stilt house which is restaurant at this place. Then we had to walk 3km in the jungle to the thousand year old tree. According to the map, there are several things to see including caves, other ancient trees and villages of the Mường ethnic minority people, but tourists must have a local guide to visit the village. On the way back to the entry gate, we stopped at Mạc lake and relaxed there. We left the park and took another road. There are villages and countryside landscape along the way. It was getting dark, so we went back to the guesthouse. In the evening, it was very dark and quiet on the road, so we couldn’t go anywhere.

Our next destination was Kênh Gà hot spring. We went to Kênh Gà by taxi, then crossed the river by a small boat to get to the hot spring resort. There are local houses, boats and a cathedral on the other side of the river. We had to stay inside the resort and except for bathing
Landscape in Tam CốcLandscape in Tam CốcLandscape in Tam Cốc

The boat goes along stream and passes by limestone karst mountains.
there was nothing more to do. A ticket for bathing at the hot spring costs USD 4.5. Only a few people stayed overnight at the resort. There was a wedding on the other side of the river, so the music was loud. Power was cut off for a few minutes and it was dark everywhere, but then the power was on again, so we heard someone singing again.

We left Kênh Gà by small boat and got a motorbike taxi to Me town (4km) where we caught a bus to Ninh Bình city. Then we took a taxi to Tam Cốc. I visited this site 16 years ago, so things have changed. The round trip boat ride along the stream and through 3 caves takes two hours (8km). Along the way we saw local people standing in the water and working on their nets for catching baby shrimps. It’s hard work, but earning little income, as one kg of baby shrimps costs only one dollar. Tam Cốc is very touristy as it’s on the daily tour from Hanoi. There are 2,000 local boats serving tourists at this site and the locals have to wait until their turn. The locals
Catching baby shrimps in Tam CốcCatching baby shrimps in Tam CốcCatching baby shrimps in Tam Cốc

It's hard work for the locals as they have to stand in the water and try to catch baby shrimps from the nets. They earn little money from this work, US$1-2 per day. The woman is picking baby shrimps among garbage and leaves.
also use their feet when rowing boats. When we got back to the wharf, we saw French tourists sitting on eight oxen carts and they were going to another site (Bích Động). We bought a bus ticket at a restaurant in Tam Cốc and traveled back to Hanoi on the same day.

Ninh Bình is one of my favorite provinces in northern Vietnam and I visited it many times. It has beautiful landscape and it’s called “Hạ Long bay on land” because of the similar limestone karst mountains, but they are located on the rice fields or by the streams. It’s always interesting to cruise the streams by small boats and see how the locals live and work as well as going through small caves.

What I liked best on this visit was trekking in the jungle to the thousand year old tree, visiting Kênh Gà hot spring and the surrounding village, as well as seeing the locals catching baby shrimps during the boat ride in Tam Cốc.

Cúc Phương, Kênh Gà & Tam Cốc – Ngày 16/11 đến ngày 19/11/2012

Sau khi kết thúc chuyến thăm các hòn đảo ở tỉnh Quảng Ninh, tôi
The thousand year old tree at Cúc PhươngThe thousand year old tree at Cúc PhươngThe thousand year old tree at Cúc Phương

Very high tree with large root.
cùng bạn đồng hành là nhiếp ảnh gia đi xe khách từ thành phố Hải Phòng đến thị trấn Nho Quan (170km). Sau đó, chúng tôi thuê xe taxi đến Vườn quốc gia Cúc Phương (12km). Người lái xe taxi là một bác sỹ quân y có xe ô tô riêng. Biết tôi lo lắng có thể bị vắt cắn khi vào trong rừng, nên anh đưa cho tôi hai ống thuốc và một chút bông, rồi dặn tôi chấm thuốc này lên vết vắt cắn để cẩm máu. Anh cũng giải thích là con vắt chỉ nhỏ bằng que tăm và thường thẳng đứng ở dưới đất, nhưng có thể bật lên tận bụng hoặc rơi từ trên cây xuống người, sau khi hút máu xong thì con vắt to lên bằng hạt đậu. Khi bị vắt cắn thì không có cảm giác gì mà bạn chỉ thấy máu chảy mãi không thể cầm máu được vì trong nước bọt của con vắt có chất chống đông máu. Loại thuốc mà bác sỹ đưa cho tôi có tác dụng làm co mạch. Bác sỹ cũng nói là hiện nay người ta đã phun thuốc và hiếm khi gặp vắt.
Placing net for catching baby shrimps in Tam CốcPlacing net for catching baby shrimps in Tam CốcPlacing net for catching baby shrimps in Tam Cốc

There are many farmers working like this along the stream in Tam Cốc. Tourists can see them from the boats while cruising the stream.
Thực ra, loại vắt này thường hay xuất hiện vào mùa mưa, nhưng đêm hôm trước khi tôi vào rừng thì trời mưa rất to, nên tôi phải chuẩn bị trước tinh thần. Chúng tôi nghỉ đêm ở khu vực bên ngoài rừng và ở đây đường rất tối và yên tĩnh.

Vườn quốc gia Cúc Phương cách Hà Nội 120km về hường tây nam. 16 năm trước, tôi đã đến Cúc Phương, nhưng khi đó con đường vào bên trong rừng đang thi công, nên tôi phải ở bên ngoài rừng và chỉ đi được đến Động người xưa, cách cửa rừng 7km. 13km đường còn lại đang được thi công và khi đó cây cối ken dày đặc làm cho con đường rất tối. Đây là lần thứ hai tôi đến Cúc Phương và tôi dự định thăm cây chò ngàn năm tuổi ở bên trong rừng.

Sáng hôm sau, chúng tôi thuê xe máy và đi 20km từ cửa rừng vào đến khu vực trung tâm rừng. Hiện giờ thì cây cối khá thưa thớt và đường rất dễ đi. Tại khu vực trung tâm rừng có một ngôi nhà sàn là nhà hàng, phía
Kênh Gà - Ninh Bình provinceKênh Gà - Ninh Bình provinceKênh Gà - Ninh Bình province

The locals live along the river and they row boats. There is a cathedral and most locals are Christians. It was Sunday, so people went to the mass.
sau có nhà nghỉ. Từ đây, chúng tôi đi bộ 3km qua rừng để đến chỗ cây chò ngàn năm tuổi. Căn cứ theo bản đồ thì VQG Cúc Phương nằm trên địa phận của 3 tỉnh là Hòa Bình, Thanh Hóa và Ninh Bình. Ở đây ngoài những cây cổ thụ còn có các hang động và các bản làng của người dân tộc Mường (gần bên Hòa Bình), nhưng khách du lịch phải có hướng dẫn viên của VQG dẫn đi đến những địa điểm ngoài cây chò. Trên đường quay về cửa rừng, chúng tôi dừng chân bên hồ Mạc. Sau khi ra khỏi rừng, chúng tôi đi theo một con đường khác về hướng Hoa Lư. Ở đây có các ngôi nhà dân và cánh đồng lúa hai bên đường. Người dân đang cắt và phơi sắn trên đường để làm thức ăn cho gia súc. Trời sắp tối, nên chúng tôi quay về nhà nghỉ. Ở đây đường rất tối nên chúng tôi không thể đi đâu được.

Điểm đến tiếp theo của chúng tôi là suối nước nóng Kênh Gà. Từ Cúc Phương, chúng tôi đi sang Kênh Gà bằng xe taxi, sau
Walking 3km to the ancient treeWalking 3km to the ancient treeWalking 3km to the ancient tree

Walking along the path to the thousand year old tree - Cúc Phương national park.
đó chúng tôi đi qua sông bằng đò để đến khu nghỉ dưỡng suối nước nóng. Đây là một khu vực riêng biệt và từ đây có thể nhìn thấy những ngôi nhà dân, nhà thờ và người qua lại ở phía bên kia sông. Chúng tôi nghỉ lại ở khu nghỉ dưỡng và ngoài việc đi dạo và tắm nước nóng thì chẳng còn gì để làm nữa. Giá vé là 90.000 cho lần tắm đầu tiên. Chỉ có vài người nghỉ lại qua đêm ở đây. Bên kia sông ở khu vực dân cư có một đám cưới và người ta mở nhạc rất to. Đột nhiên bị mất điện và toàn bộ khu vực chìm trong bóng tối. Sau đó thì lại có điện và chúng tôi lại tiếp tục được nghe các ca sỹ hát.

Chúng tôi rời Kênh Gà bằng đò, rồi đi xe ôm 4km ra thị trấn Me. Từ đây, chúng tôi đi xe buýt ra thành phố Ninh Bình, rồi đi taxi đến Tam Cốc. Tôi đến Tam Cốc 16 năm trước và thấy hiện nay khu vực dịch vụ du lịch xung quanh bến thuyền rất phát triển. Nhưng cũng giống như trước, ở đây vẫn có những thợ ảnh người địa phương chụp trộm khách rồi cuối cùng thì chìa ảnh ra và xin khách trả tiền, nên đôi khi khá khó chịu. Chúng tôi đi thuyền 2 tiếng đồng hồ với tổng khoảng cách hai chiều là 8km dọc theo suối và xuyên qua ba động. Trên đường đi, chúng tôi thấy những người nông dân đứng dưới nước và làm việc cạnh những chiếc lưới bắt tép của họ. Một công việc cực nhọc, nhưng thu nhập thấp, vì một kg tép chỉ có giá 25.000 đồng, tức là hơn 1 đô la một chút. Tam Cốc có trong tour du lịch hàng ngày từ Hà Nội, nên ở đây có rất nhiều khách du lịch. Tổng cộng có 2.000 chiếc thuyền của người dân phục vụ khách du lịch, nhưng họ phải chờ đến lượt của mình và chỉ nhận được một phần nhỏ trong tiền vé, nên họ mong khách du lịch bồi dưỡng thêm hoặc bán tranh thêu. Một số người dân ở đây chèo thuyền bằng bàn chân và đây cũng là một nét độc đáo. Khi chúng tôi quay lại bến thuyền, chúng tôi thấy 8 chiếc xe bò, trên đó là các khách du lịch người Pháp. Họ chuẩn bị đi sang Bích Động bằng xe bò. Chúng tôi mua vé xe tại một nhà hàng ở Tam Cốc và đi bằng xe của khách du lịch về Hà Nội trong cùng ngày.

Ninh Bình là điểm đến yêu thích của tôi ở miền bắc Việt Nam và tôi đã đến đây rất nhiều lần. Những điều mà tôi rất thích trong chuyến đến thăm lần này là đi bộ trong rừng và nhìn thấy cây chò ngàn năm tuổi, thăm suối nước nóng Kênh Gà và khu vực dân cư quanh đó, cũng như nhìn thấy những người dân ở Tam Cốc bắt tép khi đi thuyền dọc theo dòng suối.


Additional photos below
Photos: 45, Displayed: 32


Advertisement

A hard work for little moneyA hard work for little money
A hard work for little money

Catching baby shrimps for just one dollar per day (1kg of baby shrimps costs VND 25,000).
French tourists on an oxen cart in Tam CốcFrench tourists on an oxen cart in Tam Cốc
French tourists on an oxen cart in Tam Cốc

There were 8 oxen carts and these French tourists would go to Bích Động which is another tourist site with stream and cave.
Mạc lake at Cúc Phương national parkMạc lake at Cúc Phương national park
Mạc lake at Cúc Phương national park

There are not only trees, but also a beautiful lake and villages in the remote part of the jungle.
Unexpected photo in Tam CốcUnexpected photo in Tam Cốc
Unexpected photo in Tam Cốc

Some local people take photos of the tourists then ask them to pay at the end of the boat ride. This can be annoying at times, but you can take the photo (US$1 for two photos) or refuse it.
Local boat rower using his feetLocal boat rower using his feet
Local boat rower using his feet

When you go along stream in Tam cốc, you will see many locals using their feet for rowing the boats.
Cúc Phương national parkCúc Phương national park
Cúc Phương national park

A place for tourist to take rest on the way to the thousand year old tree.


Tot: 1.179s; Tpl: 0.107s; cc: 16; qc: 28; dbt: 0.0183s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 2; ; mem: 1.4mb