Tết 2015 in Hanoi (the Year of the Goat)


Advertisement
Vietnam's flag
Asia » Vietnam » Red River Delta » Hanoi
February 18th 2015
Published: February 18th 2015
Edit Blog Post

Goat painting for the Lunar New YearGoat painting for the Lunar New YearGoat painting for the Lunar New Year

Goat painting by artist Phương Hoa. Source: vnexpress dated 17 Feb 2015
It has been six years since my last Tết (Vietnamese Lunar New Year) celebration in Hanoi as I often traveled in other cities of Vietnam and abroad during the holiday. This year we have a long holiday (9 days) so it is a good chance for our family reunion. I spent the week before Tết learning to drive a car. This was a new experience for me and I really enjoyed learning this new skill. I found a private instructor and he often arranged another learner going with me, so that we could share the cost. Our driving lesson lasted 5 hours every morning and it cost us USD 10 per hour. However, some days I drove by myself under instructor's guidance and we traveled over 130km on different roads. The week before Tết is always the busiest time of the year. The road is very crowded and the traffic is unorganized at times. On the first day of my driving lesson I had to drive on a busy highway. I still remember that day as I drove like a drunk, sometimes moving toward left side, sometimes toward right side. Every day we drove to a driving course outside Hanoi which
A good luck wish for the New YearA good luck wish for the New YearA good luck wish for the New Year

New Year decoration at a shopping mall in Hanoi
is quiet comparing with other sites where 20 cars may practise at the same time. However, we only practised there for an hour then back on the road again.

Learning to drive a car is a very interesting experience as I could discover different roads and have a different view of places behind my steering wheel. This is very different with other adventures that I've got when I traveled. We went along narrow and crowded streets of Hanoi at the rush hours in the morning, or got through chaos of traffic jam in the afternoon when people went out shopping for the New Year. Some day we traveled on a highway where I could reach speed of 90 km per hour. I love to go along country roads outside Hanoi and saw flower fields on both sides. We visited a stork forest with beautiful bamboo trees. One day I drove on a beautiful misty bridge. A pick up truck carrying peach trees was going in front of me and it made the scenery even more amazing. We passed by the rice fields and country markets and saw high rise buildings of Hanoi at the end of a motorway. They
Happy New Year 2015 Happy New Year 2015 Happy New Year 2015

New Year decoration at a shopping mall in Hanoi
were all amazing experiences and I could see how my life has changed after a week. Certainly, driving under guidance of an instructor is always easier than driving by yourself. Using a car with manual transmission is more complicated, in addition to unorganized traffic in Vietnam, for me it is still a challenge to drive in the big cities. It always requires a lot of time and experiences to be confident to drive by ourselves.

I spend most of the time during Tết with my family and we have parties every day. There will be some New Year celebrations like fireworks on the New Years Eve and traditional activities at public places. After a long time of not celebrating Tết in Hanoi I feel both familiar and new in many ways. Happy Tết to everyone!

The photos in this blog were taken before and during Tết at Hoàn Kiếm lake in Hanoi's center, the Museum of Ethnology, flower markets, Hanoi railway station, shopping malls and other places in Hanoi.

Other blogs about Tết in Hanoi:

Tết 2008 in Hanoi

2009 - the Year of the Buffalo

New Year's activities during Tết 2009

2010 - the Year of the Tiger

Tết 2015 tại Hà Nội (Năm Ất Mùi)

Sáu năm rồi tôi
My nephew and niece at the Museum of EthnologyMy nephew and niece at the Museum of EthnologyMy nephew and niece at the Museum of Ethnology

My nephew was joining to make this traditional woodblock painting.
mới lại đón Tết ở Hà Nội. Những lần Tết trước đây, tôi thường ở những vùng miền khác của Việt Nam như Hội An, Nha Trang hay Sài Gòn, hoặc tôi ra nước ngoài du lịch. Năm nay, em gái của tôi ở Sài Gòn cũng đưa gia đình ra Bắc ăn Tết, nên cả nhà lại có cơ hội đoàn tụ. Suốt một tuần trước Tết, tôi dành thời gian đi học lái xe ô tô. Tôi tìm một thày giáo dạy riêng cho tôi, nhưng thầy thường bố trí thêm một học viên nữa để chúng tôi thay nhau lái xe và có thể chia sẻ chi phí. Cũng có ngày tôi tự lái xe một mình dưới sự hướng dẫn của thày và chúng tôi đi xa đến hơn 130km. Khoảng thời gian trước Tết là lúc giao thông đông đúc và lộn xộn nhất trong năm. Ngay ngày đầu tiên, thầy giáo đã để chúng tôi lái xe và đi đường trường. Lần đầu tiên tập lái tôi có cảm giác như người say rượu vì lúc thì ở bên phải khi thì ở bên trái. Chúng tôi thường đi theo quốc lộ 32 về thành phố Sơn Tây. Ở đây có một bãi tập và rất vắng vẻ, khác hẳn với các bãi tập khác khá đông đúc. Mỗi lần vào bãi tập này thì cũng phải trả tiền (30.000 đồng). Tuy nhiên, chúng tôi cũng chỉ dành một tiếng đồng hồ tập ở đây rồi lại lái xe trở về Hà Nội, vì thời gian tập với thày chỉ có 5 tiếng đồng hồ mỗi ngày với giá tiền là 1 triệu đồng.

Học lái xe ô tô là một trải nghiệm rất thú vị, vì khám phá các con đường phía sau vô lăng khác hẳn với các trải nghiệm du lịch mà tôi từng trải qua trước đây. Chúng tôi đi qua các con đường chật hẹp, đông đúc và tắc nghẽn của Hà Nội vào lúc giờ cao điểm buổi sáng khi mọi người đi làm, có khi giao thông còn hỗn loạn, đặc biệt vào buổi chiều khi mọi người đổ ra đường đi mua sắm. Có khi chúng tôi ra đường cao tốc nơi tôi có thể phóng xe đến 90km/giờ. Tôi rất thích đi qua các con đường quê ở Đan Phượng với cánh đồng hoa
Peach blossoms - symbol of TếtPeach blossoms - symbol of TếtPeach blossoms - symbol of Tết

There are many flower markets around Hanoi before the New Year holiday.
ở hai bên, thăm các địa danh của tỉnh Hà Tây cũ như Rừng Cò, Suối Hai, hay ngắm nhìn Cầu Nhật Tân mờ mờ trong mây mù, ngay phía trước tôi là một chiếc xe tải nhỏ chở những cây hoa đào, được ngắm nhìn Hà Nội với những chợ hoa Tết ở bên đường hay những tòa nhà cao tầng cuối con đường cao tốc Láng - Hòa Lạc, ngang qua phiên chợ quê và những cánh đồng lúa. Tất cả là những trải nghiệm vô cùng thú vị. Tôi có thể cảm nhận thấy cuộc sống của mình thay đổi khá nhiều chỉ sau một tuần. Tất nhiên, lái xe với sự có mặt của thày giáo với chân phanh phụ thì dễ dàng hơn nhiều so với việc tự lái xe. Các thao tác số sàn cũng khá phức tạp và cũng khá căng thẳng khi đi vào trong thành phố. Cho đến khi có thể tự tin lái xe được thì sẽ đòi hỏi một thời gian dài và nhiều kinh nghiệm xử lý các tình huống.

Phần lớn thời gian dịp Tết, tôi dành thời gian cùng với gia đình. Năm nay không
At a driving course in HanoiAt a driving course in HanoiAt a driving course in Hanoi

This is the car that I used for learning to drive. It has a small blue plate in front and at rear which means "Learning/Practicing". Most of the time we were driving on the road.
có gì đặc biệt, cũng giống như mọi năm, chúng tôi chỉ tụ tập nấu nướng và ăn uống. Sau một khoảng thời gian dài không đón Tết ở Hà Nội, tôi cảm thấy mọi thứ vừa thân quen lại vừa mới mẻ. Hy vọng là tôi sẽ có thêm những trải nghiệm mới mẻ vào năm mới này.

Các bức ảnh trong blog này được chụp trước và trong dịp Tết tại hồ Hoàn Kiếm, Bảo tàng Dân tộc học, ga Hà Nội, chợ hoa, các trung tâm thương mại và các nơi khác của Hà Nội.

Các bài viết khác về Tết ở Hà Nội:

Tết 2008 in Hanoi

2009 - the Year of the Buffalo

New Year's activities during Tết 2009

2010 - the Year of the Tiger


Additional photos below
Photos: 38, Displayed: 28


Advertisement

My nephew Kevin from Sài Gòn My nephew Kevin from Sài Gòn
My nephew Kevin from Sài Gòn

Kevin and his parents are now in Hanoi for celebrating Tết with us.
Goat painting (by artist Tri Dung)Goat painting (by artist Tri Dung)
Goat painting (by artist Tri Dung)

Source: vnexpress dated 17 Feb 2015
Grilled stork meat at a restaurant in stork forestGrilled stork meat at a restaurant in stork forest
Grilled stork meat at a restaurant in stork forest

We drove to an area outside Hanoi and I tasted this food for the first time.
Goat painting (by artist Phương Hoa)Goat painting (by artist Phương Hoa)
Goat painting (by artist Phương Hoa)

Source: vnexpress dated 17 Feb 2015
Big grape fruits at a flower marketBig grape fruits at a flower market
Big grape fruits at a flower market

Big grape fruits along with peach and kumquat trees.
Making woodblock painting at the Museum of EthnologyMaking woodblock painting at the Museum of Ethnology
Making woodblock painting at the Museum of Ethnology

My nephew was joining to make a traditional woodblock painting.


18th February 2015

Chúc Mừng Năm Mớ
Good luck with your driving lessons, driving in Hanoi would be a real challenge. I have been driving for more than 30 years and I don't think I would be as brave as you. Have a great year of the goat - take care
18th February 2015

Happy new year
You're so brave to try driving in Hanoi. It does sound as if you get to see a lot more though. Happy New Year and all the best for the year of the sheep, or goat.
19th February 2015

Driving lesson
One driving lesson lasted 5 hours! How many of these lessons do you need to prepare for your driving test?
19th February 2015

Driving lessons
It depends. Some people need 10 lessons, others may need 15 until they can drive well on the streets. However, for driving test you only need to go around driving course with very basic requirements.
19th February 2015
A good luck wish for the New Year

Good luck!
Good luck in the Year of the Goat and in the year of driving. Driving is so scary when you first learn or when there is a lot of traffic. I learned to drive in my small town, and was so scared when I drove in a big city. I can't imagine driving in Hanoi--you were very brave. I think after that, you can drive with confidence anywhere in the world. Happy New Year with your family!
22nd February 2015

Is Kevin getting a lot of good luck red packets for Tet from his grandparents, uncles & aunties? The big grapefruit is amazing. Is it for decoration or can you eat it? How's the taste?

Tot: 0.164s; Tpl: 0.064s; cc: 13; qc: 28; dbt: 0.0195s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.3mb