Damnern Saduak Floating Market


Advertisement
Thailand's flag
Asia » Thailand » Central Thailand » Bangkok
September 1st 2010
Published: September 1st 2010
Edit Blog Post

I planned to spend one more day in Dhaka, but GMG Airlines canceled their flight on 28 August. It meant I had to go back to Bangkok on 27 August. It was also good, because I would have a full day in Bangkok and I decided to book a tour to Damnern Saduak Floating Market. I'd heard about this market for a long time and also saw it in the movies and pictures. I booked the tour at the hotel where I stayed in Khao San Road area. There are two types of tours in this case. You can choose a half day tour (from 7am to 1pm), or a full day tour which includes visit to the floating market and then traditional dancing show. I decided to choose the first option and my tour cost 250 Baht. This amount was only for car, tour guide and long tail boat. At the floating market, I had to pay 150 Baht for another boat ride (small boat) to see around the market.

At 7am, car came to pick me up at my hotel. There were about 15 tourists on my tour and most of them were South Korean and Japanese. It
View of the floating marketView of the floating marketView of the floating market

All the boats in the middle of the canal are tourist ones.
took us one and a half hours to travel from Bangkok to Ratchaburi where the floating market is located (about 110km). There were 5 tourists on my small boat at the market, myself, two Japanese men and two Korean girls. Each of us paid 150 Baht for a seat on this boat. I had a feeling that there were more tourist boats than local ones at the site. On the local boats, fruits, food, hats and souvenirs are sold. At the end of the boat ride, the rower, who was a Thai lady, asked us to give her tips. Two Japanese men walked straight away, leaving me and two Korean girls out there with the boat rower. I asked her "How much is the tip?". She said "40 Baht", so I handed her the amount that she wanted. Each Korean girl gave her 20 Baht, so she got 80 Baht in the end. The exchange rate was 31 Baht = US$1 these days, so I hope that she was happy with our tips. I guess she expected to get more, but then nothing from those Japanese tourists.

According to our guide, we would spend a couple of hours at the site. After an hour boat ride, we still had one more hour to walk along the canal bank. I bought two postcards, some souvenirs, coconut milk cakes and fruits. Then we changed to long tail boat to see another area. The landscape with canals, houses, coconut trees and small concrete bridges reminded me of the Mekong Delta in southern Vietnam, except Thai flags hanging outside the houses. Our car was waiting for us at another place where we ended the boat ride. There is a cobra snake show which the guide took us to see, but none of us was interested in it, so we returned to Bangkok and finished the tour at Khao San road 30 minutes earlier than planned.

I enjoyed this tour, especially the great atmosphere with music, people and food. This is my 8th visit to Thailand. I've been to some cities and towns like Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Sukhothai, Authaya, Nongkhai, Kanchanaburi and Ratchaburi. I hope to head further south on my next trip to see Phuket or Krabi.

My other blogs about some trips to Thailand:

My birthday in Sukhothai

Bangkok - Authaya - Kanchanaburi

Phuket and other islands

Chợ nổi Damnern Saduak - Ngày 28/8/2010

Tôi dự định ở lại Dhaka thêm một ngày nữa, nhưng hãng Hàng không GMG của Bangladesh huỷ chuyến bay ngày 28/8, nên tôi phải bay về Bangkok vào ngày 27/8. Như vậy cũng tốt, vì tôi sẽ có một ngày ở Bangkok trước khi bay về Hà Nội vào sáng sớm ngày 29. Tôi quyết định dành thời gian thăm quan chợ nổi Damnern Saduak ở gần Bangkok, vì tôi đã nhìn thấy hình ảnh của khu chợ này trên phim ảnh nhiều lần mà chưa có dịp đến thăm. Theo thông tin ở quầy du lịch tại khách sạn của tôi ở khu Khao San thì có hai loại tour thăm quan chợ nổi: hoặc là đi nửa ngày thăm chợ nổi từ 7 giờ sáng đến 1 giờ chiều, hoặc tour đi cả ngày, tức là thăm chợ nổi rồi sau đó là xem show trình diễn múa truyền thống của người Thái. Tôi chọn phương án thứ nhất vì tôi chỉ quan tâm đến chợ nổi trong chuyến đi này. Giá tour nửa ngày là 250 Baht, bao gồm tiền xe, hướng dẫn viên và đi thuyền một đoạn. Khi đến chợ nổi thì phải trả thêm 150 Baht nữa để đi thuyền nhỏ len lỏi bên trong chợ.

7 giờ sáng, xe đến đón tôi đi thăm chợ nổi. Trên xe có khoảng 15 khách du lịch, hầu hết là người Hàn Quốc và người Nhật Bản. Thời gian đi xe từ khu Khao San đến chợ nổi là một tiếng rưỡi đồng hồ, với khoảng cách là 110km. Chúng tôi có hai tiếng đồng hồ ở khu vực chợ nổi. Sau khi trả 150 Baht cho người chủ thuyền, tôi bước xuống chiếc thuyền nhỏ và ngồi ở ngay phía trước người chèo thuyền, có nghĩa là ở cuối thuyền. Tôi có cảm giác là thuyền của khách du lịch còn nhiều hơn thuyền của người địa phương. Ở đây, người ta bán hoa quả, đồ ăn, các loại mũ và đồ lưu niệm. Khi thuyền quay trở về bến, người chèo thuyền là một phụ nữ người Thái hỏi xin tiền boa cho cô. Khi tôi nói điều này với hai người đàn ông người Nhật, họ thẳng bước bỏ đi, để lại tôi và hai cô gái người Hàn Quốc ở đó với người chèo thuyền. Tôi hỏi "Tiền boa là bao nhiêu?" Cô nói "40 Baht" và tôi đưa cho cô số tiền đó. Mỗi cô người Hàn Quốc đưa 20 Baht, hai cô là 40 Baht. Tổng cộng cô chèo thuyền có 80 Baht tiền boa. Chắc là cô hy vọng có nhiều hơn nữa, nhưng những ông khách người Nhật lại chẳng cho gì.

Chúng tôi còn một tiếng đồng hồ nữa mới phải tập trung. Tôi đi bộ dọc theo bờ kênh và chụp ảnh những chiếc thuyền bán đồ ăn, toàn cảnh khu vực đứng từ trên cầu nhìn xuống, mua bưu ảnh, đồ lưu niệm, hoa quả (tôi cũng ăn thử quả thanh long ruột đỏ) và bánh dừa làm ở trên một chiếc thuyền. Các đồ ăn mặn thì tôi không dám thử vì sợ cay do nấu cho người Thái là chủ yếu.

Gần đến giờ tập trung, tôi quay về bến thuyền. Sau đó, chúng tôi chuyển sang một chiếc thuyền đuôi dài để đi thăm quan khu vực gần đó. Nơi này gợi cho tôi nhớ đến Đồng bằng sông Cửu Long của Việt Nam, cũng có kênh rạch, cây dừa, nhà cửa và những chiếc cầu nhỏ bằng bê tông. Chỉ có điều là ở đây người ta treo cờ Thái ở trước cửa. Chúng tôi kết thúc hành trình ở cuối bến thuyền nơi anh lái xe và hướng dẫn viên đứng chờ chúng tôi. Sau đó, xe đưa chúng tôi đến nơi có show trình diễn rắn hổ mang, nhưng chẳng ai muốn xem show này, nên chúng tôi quay về Bangkok và kết thúc tour ở đường Khao San vào lúc 12 giờ rưỡi trưa.

Tôi rất thích tour thăm quan này, đặc biệt là bầu không khí với âm nhạc, đồ ăn và người qua lại tấp nập ở khu chợ nổi. Đây là lần thứ 8 tôi đến Thailand và tôi đã đến thăm một số tỉnh và thành phố như Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Sukhothai, Authaya, Nongkhai, Kanchanaburi and Ratchaburi. Hy vọng là lần sau tôi sẽ đi về phía nam của Thailand và đến thăm Phuket hoặc Krabi.

Các bài viết khác về Thailand:

My birthday in Sukhothai

Bangkok - Authaya - Kanchanaburi

Phuket and other islands


Additional photos below
Photos: 30, Displayed: 28


Advertisement1st September 2010

Bangkok floating market
Thanks for many photos that are very interesting. I enjoyed visiting to buy Mangosteen that is my most favorite fruit in this world. I barely find it in Japan. Even if I could meet the queen of fruits , the price is 100 times expensive ! Anyone who knows the reason?
1st September 2010

Thai
I also went to that colourful market. I liked it although it´s full of tourists. Interesting.
1st September 2010

Thanks
you always give good accurate information...And great photo"s.....:) :)
1st September 2010

You are right that there are more tourist boats than local ones at these markets, but they are a fun place to see and so full of life.

Tot: 3.451s; Tpl: 0.056s; cc: 46; qc: 182; dbt: 0.1229s; 3; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 2; ; mem: 1.9mb