LIMA JA CUSCO 15.10.-19.10.2009


Advertisement
Peru's flag
South America » Peru » Cusco » Cusco » Cusco
October 19th 2009
Published: October 19th 2009
Edit Blog Post

LIMA JA CUSCO 15.10.-19.10.2009

Sisareni lähettämät vaatteet. kengät ja kirjat löytyivät vihdoin Ecuadorin postista, kun suostuin maksamaan tullia peräti 87 dollaria. Joten kaikki hyvin paitsi uusi kamerani ei ole läheskään niin hyvä kuin alkuperäinen. Tai sitten en osaa vain käyttää sitä vielä. Sony Cyber Shot vaatii paljon enemmän säätöä, jonka vuoksi valokuvaaminen on tullut myös hitaammaksi. Tai johtuuko kuvien hämäryys siitä, ettei minulla ole enää kunnon silmälaseja. Aion ostaa Brasiliassa, Rio de Janeirossa, uudet lasit parin viikon kuluttua.

Onneksi minulla oli vanha kännykkäni mukana. Ostin toissa päivänä perulaisen Prepaid-liittymän jonka numero on 974 758 581. En osaa espanjaa niin hyvin, että olisin tajunnut, miksi ko. numeron eteen täytyy vielä laittaa Cuscon suuntanumero 084. Myyjä sanoi sen johtuvan siitä, että liittymä on ostettu Cuscossa. Perun suuntanumero on 051. Joten puhelinnumeroni on 3.11. saakka oletettavasti tämä:
+51 (084) 974 758 581

Ylihuomenna alkaa Inka Trail ja se jatkuu aina 24.10.2009 asti. Tänään illalla saan tarkempia ohjeita, miten valmistautua vaellukseen. Vähän minua jännittää, miten selviän siitä.

Limasta minulla ei ole paljon kerrottavaa, koska vietin siellä vain päivän. Vein matkalaukkuni South American Explorersien (SAE) klubille säilöön. Ihmettelen vain Lonely Planetin ja SAE:n vakuutteluja siitä, että Peru on vaarallisin Etelä-Amerikan maa. Tuskin saisin tehdä yhtään mitään täällä, jos ottaisin neuvot kirjaimellisesti. Sitä paitsi elintaso on Perussa paljon, paljon korkeampi kuin Ecuadorissa, mikä puolestaan korreloi rikollisuuden kanssa.

Peru on myös paljon enemmän intiaanimaa kuin mitä oletin Mario Vargas Llosan romaanien perusteella. Väestöstä peräti 45% on puhtaasti intiaaneja. Tai indegenas eli alkuperäiskansaa. Intiaaneiksi heitä ei enää saa kutsua, jota hieman ihmettelen. Loput ovat mestizos eli alkuperäiskansan ja konkistadorien jälkeläisiä. Mario Vargas Llosan kaltaisia valkoisia näkyi todella vähän Limassa. Mustien orjien jälkeläisiä on 3%. Heitäkään ei näy kuin ani harvoja.

Visuaalisesti intiaanisuus näkyy varsinkin Cuscon kaupungissa, joka oli muinaisen Inka valtakunnan henkinen ja hallinnollinen pääkaupunki. Nykyinen Cusco on rakennettu kirjaimellisesti Inkojen tekemien jykevien kiviperustusten päälle asemakaava säilyttäen. Auringon jumalan säteet ja puuman varjo näkyy yhä Cuscon asemakaavassa. Täällä on paljon kapeita suoria katuja auringon loistaa esteettä. Väestön kasvoissa on pahoja auringonpolttamia tai auringosta johtuvia pigmenttimuutoksia. Joten viisikymmentäkertoimista aurinkorasvaa on käytettävä päivittäin. Yöllä on kuitenkin jäätävän kylmä.

Inkojen kiviperustusten päälle on kasvanut matalia siirtomaataloja upeine puuleikkaus- ja rautafiligriaaniparvekkeineen. Ylipäätään Etelä-Amerikan kaupunkeja luonnehtii se, ettei niitä ole pommitettu, ja ettei vanhaa ole köyhyyden vuoksi revitty uuden tilalta pois. Kaikki on säilytetty kerroksittain. Cusco on selvästi muinainen kaupunki ja samalla niin elävä ja äänekäs kuin turistirysä vain voi olla.

Minulle tuli jopa sellainen mielikuva, että Pompeiji oli ennen Vesuviuksen purkautumista samanlainen kirjavaa elämää kuhiseva kaupunki kuin Cusco. Kenties myös sen takia, että Cuscon väri on terrakotta kuten Pompeijinkin raunioiden.

Kirjoitan seuraavan kerran loppuviikosta Inka Trailin jälkeen.



Additional photos below
Photos: 9, Displayed: 9


Advertisement



Tot: 0.146s; Tpl: 0.012s; cc: 7; qc: 45; dbt: 0.0902s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1; ; mem: 1.1mb