Phan Thiết city - Kê Gà lighthouse - Tà Cú mountain


Advertisement
Vietnam's flag
Asia » Vietnam » South Central Coast » Binh Thuan
March 12th 2013
Published: March 12th 2013
Edit Blog Post

The rocks in Kê Gà lighthouse areaThe rocks in Kê Gà lighthouse areaThe rocks in Kê Gà lighthouse area

A round shaped boat next to the rocks
This was my third visit to Bình Thuận province which is one of my favorite destinations in the South Central Coast of Vietnam. On this trip I spent a week visiting Phú Quý island and other famous tourist sites. It had been 5 years since my last visit in 2008. There have been so many Russian tourists coming to this province during the past few years and now they make up 70% of foreign tourists. I saw them everywhere, in Phan Thiết city, in buses and at other tourist sites. Phan Thiết is the capital city of Bình Thuận province. It’s a pleasant place to visit as the beach is only 3km away from the city. Foods are good and inexpensive. The local government has set up a good bus system which enables tourists to go to the popular destinations easily. For example, bus No. 1 goes to Mũi Né and Hòn Rơm town, bus No. 6 goes to Kê Gà town. The bus ticket is also very cheap. For traveling 40km, you’ll pay 70 US cents (VND 16,000).

I spent two days (4 and 5 March 2013) taking different buses to four popular tourist sites. I went to Kê
Selling sweet soup on a street in Phan Thiết citySelling sweet soup on a street in Phan Thiết citySelling sweet soup on a street in Phan Thiết city

VND 5,000 (25 US cents) for a cup of hot sweet soup (corn, bean).
Gà lighthouse by bus No. 6 (40km) and got out of the bus at a cross. A local man took me to a house where I rented a cano (US$5) for getting to the lighthouse. Then I climbed up stairs to the top of the lighthouse and enjoyed a great view of the sea and rocks. I wanted to go further to Lagi after visiting the lighthouse, as I saw this name on bus No. 6, but a local woman said there was nothing but only a market in the town. She advised me to go to Tà Cú mountain. It was 12am and she asked her daughter, who is a school girl, to take me to a gasoline station where I could get another bus toward the mountain. This was the most interesting experience of the day. I traveled by school bus which picked up children on the way and my companions were local children at age 10 to 15. They were surprised to see me in the bus, but they were very friendly. After traveling over 10km by this bus, I said goodbye to the kind driver and children at a cross and waited for another bus toward
Phan Thiết city in the eveningPhan Thiết city in the eveningPhan Thiết city in the evening

Phan Thiết is the capital city of Bình Thuận province in the South Central Coast of Vietnam.
Tà Cú mountain. It was so hot at 1pm and I was standing by the road. It took a while until the bus came. In order to see Trà Cú pagoda and Buddha statues on the mountain, I had to go up by cable car and the ride took 10 minutes (US$5). There is a 75m long lying Buddha statue and a small pagoda inside a cave.

Next day I took another bus to Mũi Né and Hòn Rơm town. I went to Mũi Né twice in 1999 and 2008 and really liked the sand dunes, beaches and fishing villages there. Hòn Rơm town was new to me, but when I got there by bus, there was nothing to see except beaches. I went back to Mũi Né market. I didn’t go to see any sand dunes this time, as the locals advised me to go early in the morning for good photos. The hotels in both towns are expensive because they are related to tourists. There are so many restaurants, travel agents and shops for tourists along the way to these towns which made me feel like I was somewhere in Thailand or Bali. I decided to go
Trà Cú pagoda on Tà Cú mountainTrà Cú pagoda on Tà Cú mountainTrà Cú pagoda on Tà Cú mountain

View of the pagoda when I was walking up stairs to the top of the mountain.
back to Phan Thiết city and took another bus to Nha Trang city next day.

The highlights of my visit to the above sites were traveling by school bus with local children in Kê Gà town, great view of the sea and rocks from the top of Kê Gà lighthouse, seeing a disabled boy making sand paintings (the sand taken from Mũi Né), going by cable car to Tà Cú mountain, great food in Phan Thiết city, and meeting friendly local people on the way.

Travel tips: Kê Gà town (bus No. 6 from Coopmart supermarket) 40km (VND 16,000 bus ticket). You must go by cano to get to the lighthouse. From Kê Gà to Tà Cú you must change the bus at a cross. Mũi Né and Hòn Rơm town (bus No. 1, distance 30-40km). There are some sand dunes near Mũi Né (white and yellow sand).

Other blogs about Bình Thuận province:

Mũi Né beaches and sand dunes (trip in 2008)

Phú Quý island (trip in 2013)

Phan Thiết, Kê Gà, Tà Cú, Hòn Rơm, Mũi Né – Ngày 4 & 5/3/2013

Đây là lần thứ ba tôi đến thăm tỉnh Bình Thuận. Đây cũng là một trong
A round shaped boat in Kê GàA round shaped boat in Kê GàA round shaped boat in Kê Gà

I was walking to my cano for visiting Kê Gà lighthouse.
những điểm đến yêu thích của tôi ở vùng Nam Trung Bộ. Lần này, tôi dành một tuần lễ để đến thăm đảo Phú Quý và các địa danh du lịch nổi tiếng của tỉnh Bình Thuận. 5 năm đã trôi qua kể từ chuyến đi gần đây nhất của tôi tới Mũi Né vào năm 2008. Hiện giờ, có rất nhiều khách du lịch người Nga đến tỉnh Bình Thuận và tôi nhìn thấy họ ở khắp mọi nơi, từ thành phố Phan Thiết, trên xe buýt, và tại các điểm thăm quan. Có thể nói là khách du lịch người Nga chiếm đến 70% khách du lịch nước ngoài. Thành phố Phan Thiết là một điểm đến rất dễ chịu, vì khách sạn và đồ ăn ở đây không đắt và biển chỉ cách thành phố 3km. Hệ thống xe buýt ở đây rất tốt và thuận tiện cho khách du lịch. Đi xe số 1 là đến Mũi Né và Hòn Rơm, còn xe số 6 thì đến Kê Gà. Chỉ mất 16.000 đồng là bạn có thể đi một quãng đường dài 40km.

Trong vòng hai ngày, tôi đã đi nhiều chuyến xe buýt đến
A little girl in Phan Thiết city & her sand paintingA little girl in Phan Thiết city & her sand paintingA little girl in Phan Thiết city & her sand painting

I met this girl and her father at Coopmart supermarket. They were making a sand painting for fun.
4 địa danh là Kê Gà, Tà Cú, Hòn Rơm và Mũi Né. Trung tâm Kê Gà cách thành phố Phan Thiết 40km. Sau khi đến Kê Gà bằng xe buýt số 6, tôi phải thuê cano ra thăm ngọn hải đăng (mất 100.000 đồng). Sau đó thì tôi leo lên trên đỉnh của ngọn hải đăng. Phong cảnh của biển và các khối đá nhiều hình dạng xung quang ngọn hải đăng rất đẹp. Tôi định đi tiếp đến Lagi, vì trên xe buýt số 6 có ghi địa danh này, nhưng chị chủ cho thuê cano nói là ở Lagi không có gì ngoài chợ. Chị khuyên tôi nên đến núi Tà Cú và đi cáp treo thú vị hơn. Lúc này là 12 giờ trưa và con gái của chị là học sinh cấp 3 đang chuẩn bị đi học. Chị bảo con gái dẫn tôi đi cùng bằng xe đưa đón học sinh và tôi sẽ ra khỏi xe ở cây xăng là ngã ba để bắt xe đi Tà Cú. Đây quả thực là trải nghiệm thú vị nhất trong ngày. Chiếc xe buýt dừng dọc đường để đón học sinh và trên xe toàn
Phan Thiết portPhan Thiết portPhan Thiết port

I took a ship from this port to Phú Quý island.
là các em nhỏ từ độ tuổi 10-15. Bọn trẻ nhìn tôi với ánh mắt tò mò nhưng rất thân thiện. Sau khi đi hơn 10km thì tôi đến ngã ba đi Tà Cú. Tôi chào tạm biệt mọi người và ra khỏi xe. Ngã ba lúc này rất vắng và trời rất nắng. Tôi phải chờ một lúc lâu mới có xe. Cuối cùng thì tôi cũng đến được Tà Cú và đi cáp treo mất 10 phút lên núi (mất 100.000 đồng). Trên núi có chùa Trà Cú, một tượng Phật nằm dài 75m, cao 11m. Theo lời của bác bảo vệ ở đó, tôi trèo qua các tảng đá theo mũi tên chỉ hướng và tìm đến Hang Tổ. Ở đây có một ngôi chùa nhỏ ở trong hang.

Ngày hôm sau, tôi đi xe buýt số 1 đến Hòn Rơm và Mũi Né. Tôi đến Mũi Né hai lần vào năm 1999 và 2008. Tôi rất thích các đồi cát, bãi biển và làng chài ở đây. Đây là lần đầu tiên tôi đến Hòn Rơm, nhưng ở đây chỉ có bãi biển và chẳng có gì để xem, nên tôi quay về chợ Mũi
Flowers of dragon fruit treesFlowers of dragon fruit treesFlowers of dragon fruit trees

On the way from Bảo Lộc city to Phan Thiết city.
Né. Lần này thì tôi không đến thăm đồi cát nào, vì mọi người khuyên là nên đi vào sáng sớm thì chụp hình sẽ đẹp hơn. Dọc theo con đường đến Mũi Né có rất nhiều nhà hàng, đại lý du lịch, các dịch vụ cho khách du lịch làm cho tôi có cảm giác như đang ở Thái Lan hay đảo Bali. Giá phòng khách sạn ở hai nơi này đều đắt vì có nhiều khách du lịch, nên tôi quyết định quay trở lại Phan Thiết và ngày hôm sau đi Nha Trang.

Những điều mà tôi thích nhất trong chuyến thăm bốn địa danh lần này là đi bằng xe đưa đón học sinh cùng trẻ em ở Kê Gà, phong cảnh của biển và đá nhìn từ trên đỉnh của ngọn hải đăng Kê Gà, xem một em bé tàn tật làm tranh cát (cát lấy từ Mũi Né), đi cáp treo lên núi Tà Cú, đồ ăn ngon và rẻ ở Phan Thiết, và gặp gỡ với rất nhiều người thân thiện ở khắp mọi nơi.

Các bài viết khác về tỉnh Bình Thuận:

Mũi Né beaches and sand dunes (năm 2008)

Phú Quý island (năm 2013)


Additional photos below
Photos: 80, Displayed: 29


Advertisement

View from the top of Kê Gà lighthouseView from the top of Kê Gà lighthouse
View from the top of Kê Gà lighthouse

Great view of the sea and rocks
Children in Kê Gà were going to schoolChildren in Kê Gà were going to school
Children in Kê Gà were going to school

I followed these children to their school bus and went with them to a cross, then I changed to another bus to Tà Cú mountain. The school girls wore Vietnamese traditional dresses as uniforms.
On the way from Bảo Lộc to Phan ThiếtOn the way from Bảo Lộc to Phan Thiết
On the way from Bảo Lộc to Phan Thiết

I traveled by bus from the Central Highlands to the South Central Coast.
Fruits sold at Coopmart supermarketFruits sold at Coopmart supermarket
Fruits sold at Coopmart supermarket

VND 12,000 (60 US cents) for this plate which contained 10 types of fruits (Phan Thiết city).
Sand paintings (tranh cát) Sand paintings (tranh cát)
Sand paintings (tranh cát)

One of the famous art works in Bình Thuận province
On the way from Bảo Lộc to Phan ThiếtOn the way from Bảo Lộc to Phan Thiết
On the way from Bảo Lộc to Phan Thiết

The locals must carry lots of things on a motorbike as there are not many shops in the remote area.


13th March 2013

Hi Hong Ha, I am very facinated by the round shaped boat used in his region. boat used in this region. Great write up.

Tot: 1.035s; Tpl: 0.064s; cc: 10; qc: 34; dbt: 0.022s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.4mb