Trà Vinh city


Advertisement
Vietnam's flag
Asia » Vietnam » Mekong River Delta » Tra Vinh
February 18th 2013
Published: February 22nd 2013
Edit Blog Post

17 & 18 February 2013 - This is Part 2 of my 6-day solo trip in southern Vietnam by local bus and motorbike. I traveled from Rạch Giá to Cần Thơ by bus and stayed a night in this city. Cần Thơ is the biggest city in the Mekong Delta. I have been to this city three times before, so I didn’t spend much time there. Next morning I took a bus to Trà Vinh province. This is the 61th province in Vietnam that I visited. Trà Vinh is a poor province in the Mekong Delta. 70% of the population are Khmer ethnic minority people.

It took me two and a half hours to travel 110km from Cần Thơ to Trà Vinh city. I hired a motorbike taxi driver at the bus station to show me around the city. We passed by a very poor house of the Khmer people which is made from straw and hay. The Khmer people were having lunch (only rice and vegetables) and they invited me to come in and drink tea. There are holes on the roof and they said it would be leaking during the rainy season. I asked them what was their main income. They said they sold sweet potatoes as they had no land to plant rice. I asked them how much they paid for electricity per month and they said "US$ 4". To me, it is just enough for a meal when I travel. I said goodbye to them after giving their children some money. They were so kind to invite me to come in their house and I could learn something about their life. My motorbike taxi driver said that in some remote area the Khmer people even don’t use tooth paste because they cannot afford buying it.

We went to Ao Vuông which is a square pond with a tower of the Khmer architecture on it. There are a lot of old trees with big roots around the pond. The locals decided to keep the soil road as they are afraid building a concrete road would affect the roots. It was quite dusty whenever the wind blew. We went to the museum of the Khmer culture, but it was closed for upgrading. The motorbike taxi driver took me to a couple of Khmer temples (Sóc Cột and Chùa Hang). When we came into the center of the
Bus from Cần Thơ city to Trà Vinh cityBus from Cần Thơ city to Trà Vinh cityBus from Cần Thơ city to Trà Vinh city

The bus stopped in Vũng Liêm town on the way for guests to take a short break.
city, I saw lots of trees along the streets. The driver said there are 9 wards and 7 districts in Trà Vinh province. Food are pretty cheap, for example, one USD for a plate of rice with grilled pork. After showing me all the major sightseeing places for 3 hours, the driver wanted US$12 for the service. I spent the rest of my time in the city visiting Trà Vinh market and enjoyed local food. There is a park near my guesthouse and children were playing games in the evening. Despite my short visit to the city, I enjoyed seeing Khmer temples and meeting so many friendly people.

My lunar new year Tết 2013 was so special, because I was experiencing it in different cities and towns (Sài Gòn, Phnom Penh, Rạch Giá, Hà Tiên, Trà Vinh and Biên Hòa). There is different atmosphere in every place. I saw flower festival and heard the sound of lion dance in Sài Gòn. I also liked the decorations for the event on the highways or outside the shops in other cities. The way the southerners celebrate new year is also different with the north. If the northerners spend more time for
Making coconut cake of the Khmer peopleMaking coconut cake of the Khmer peopleMaking coconut cake of the Khmer people

A Khmer ethnic woman in Trà Vinh market is making coconut cake (Bánh ống dứa) for sale. For one US dollar you can buy 7 pieces.
traditional customs and go to pagodas or spring festivals, the southerners spend time going to the parks, beaches and tourist sites for entertainments.

Travel tips: Trà Vinh city is located 250km from Sài Gòn (5 hours by bus, no ferry), 110km from Cần Thơ (2.5 hours by bus). From Trà Vinh bus station you can get a bus to Đồng Nai or Sài Gòn. The route I traveled on the 6-day trip is Sài Gòn – Hà Tiên town – Hòn Tre island – Hà Tiên town – Rạch Giá city – Cần Thơ city – Trà Vinh city – Sài Gòn – Biên Hòa city – Sài Gòn. Total distance about 1,000km.

Other parts of the same trip:

Part 1: Hà Tiên town - Hòn Tre island - Rạch Giá city

Part 3: Biên Hòa city

Thành phố Trà Vinh – Ngày 17 & 18/2/2013

Đây là phần 2 của chuyến đi 6 ngày mà tôi đã thực hiện bằng xe khách và xe máy tại các tỉnh Kiên Giang, Trà Vinh, Cần Thơ và Đồng Nai. Từ Rạch Giá, tôi đi bằng xe khách đến Cần Thơ và nghỉ lại qua đêm tại một nhà nghỉ ở đối diện bến xe. Cần Thơ là
A poor house of the Khmer peopleA poor house of the Khmer peopleA poor house of the Khmer people

I passed by this house and after I took a photo, the people living in this house invited me to come in and drink tea. The Khmer people are poor, but most of them are kind.
thành phố lớn nhất ở Đồng bằng song Cửu Long. Tôi đã từng đến đây 3 lần, nên lần này tôi không thăm quan thành phố. Sáng hôm sau, tôi đi xe khách đến Trà Vinh. Đây cũng là tỉnh thứ 61 ở Việt Nam mà tôi đặt chân tới. Trà Vinh là một tỉnh nghèo ở Đồng bằng sông Cửu Long với 70% dân số là người Khmer.

Khoảng cách từ Cần Thơ đến TP Trà Vinh là 110km và đi mất 2 tiếng rưỡi. Tôi thuê một ông xe ôm ở bến xe chở tôi đi thăm quan thành phố. Chúng tôi đi tắt qua một ngôi làng nhỏ và nhìn thấy một ngôi nhà rất nghèo lợp bằng rơm và rạ. Tôi dừng lại chụp hình. Những người Khmer ở trong nhà đang ăn trưa (chỉ có cơm và rau). Họ mời tôi vào nhà chơi và uống nước chè. Thấy tôi nhìn lên những lỗ hổng ở trên mái nhà, họ nói là vào mùa mưa thì dột. Tôi hỏi họ sống bằng nghề gì. Họ nói là bán khoai, vì họ không có đất ruộng. Chỉ có một căn nhà mà 3 thế hệ và tất cả con cháu cùng chung sống. Tôi hỏi họ một tháng dùng mất bao nhiêu tiền điện. Họ nói là 80.000 đồng. Với số tiền đó thì chỉ đủ một bữa ăn của tôi lúc đi du lịch. Tôi cảm ơn họ vì đã mời tôi vào nhà và uống nước. Tôi tặng cho các em bé một chút tiền. Ông xe ôm nói là ở vùng xa xôi của tỉnh còn có những người Khmer nghèo đến mức không dùng kem đánh răng vì họ không có đủ tiền để mua.

Chúng tôi đi tiếp đến Ao Vuông là một hồ nước nhỏ hình vuông với một ngọn tháp kiến trúc Khmer ở giữa hồ. Xung quanh hồ có rất nhiều cây cổ thụ với những rễ cây khổng lổ. Chính quyền địa phương quyết định để nguyên nền đất, vì nếu xây đường thì sẽ ảnh hưởng đến rễ cây. Tuy nhiên, mỗi khi có gió thổi thì cát bụi bay khắp nơi. Chúng tôi đi sang Viện bảo tàng văn hóa dân tộc Khmer ở gần đó, nhưng Viện bảo tàng đang đóng cửa để nâng cấp. Ông xe ôm đưa tôi tới thăm
Friendly Khmer people in a villageFriendly Khmer people in a villageFriendly Khmer people in a village

I took a photo of their house and they invited me to come in and drink tea. Their house is made from straw and hay, so the roof would be leaking during the rainy season.
hai ngôi chùa của người Khmer là Sóc Cột và Chùa Hang. Ở Chùa Hang có những khúc gỗ tạc hình động vật do các nghệ nhân người Khmer làm trông rất ân tượng. Tại đây cũng có rất nhiều chim bay về vào buổi chiều. Chúng tôi đi vào khu vực trung tâm thành phố. Hai bên đường có rất nhiều cây xanh. Ông xe ôm nói là ở Trà Vinh có 7 huyện và 9 phường. Giá đồ ăn ở đây rất rẻ vì mức sống thấp. Giá một đĩa cơm tấm sườn nướng là 20.000 đồng, Bún nước lèo là 12.000 đồng. Đặc sản của Trà Vinh là Bún nước lèo và bánh tét. Sau khi thăm quan quanh thành phố trong 3 giờ đồng hồ, ông xe ôm tính tiền 250.000 đồng, vì đi cũng khá xa, đến cả huyện Châu Thành. Sau khi tìm được nhà nghỉ, tôi đi ra phố và thăm chợ Trà Vinh. Buổi tối, tôi đi dạo quanh khu vực Bưu điện và công viên. Tại đây có nhiều trẻ em vui chơi. Đây cũng là ngày đầu tiên quay lại làm việc sau kì nghỉ Tết, nên vẫn còn một
Ao Vuông (square pond) with Khmer symbolAo Vuông (square pond) with Khmer symbolAo Vuông (square pond) with Khmer symbol

This is a popular site for the locals in Trà Vinh city. There are a lot of trees with big roots around the pond.
chút không khí Tết. Mặc dù thời gian của tôi ở Trà Vinh rất ngắn ngủi, tôi đã có những trải nghiệm thú vị khi đến thăm các ngôi chùa của người Khmer và gặp gỡ rất nhiều người thân thiện.

Tết 2013 của tôi thật đặc biệt, vì tôi đã được trải nghiệm năm mới ở nhiều thành phố khác nhau như Sài Gòn, Phnom Penh, Rạch Giá, Hà Tiên, Trà Vinh và Biên Hòa. Mỗi nơi lại có một bầu không khí đón năm mới khác nhau. Tại Sài Gòn, tôi đến xem đường hoa Nguyễn Huệ và hàng ngày nghe thấy tiếng trống múa sư tử vang lên từ trên các đường phố. Trên các con đường đi đến các tỉnh hoặc các cửa hàng ở các thành phố thì được trang hoàng rất đẹp. Cách người phương nam đón năm mới cũng khác với người phương bắc. Nếu ở miền bắc mọi người coi trọng các lễ nghi truyền thống, đi chùa và tham gia rất nhiều lễ hội, thì ở miền nam người ta dành thời gian vui chơi, đến các công viên, bãi biển và khu du lịch để tận hưởng một kì
People working on the road People working on the road People working on the road

View from my bus on the way from Trà Vinh city back to Sài Gòn.
nghỉ dài.

Ghi chú: TP Trà Vinh cách Sài Gòn 250km (đi mất 5 giờ bằng xe khách qua các tỉnh Vĩnh Long, Tiền Giang, không phải qua phà), cách Cần Thơ 110km (mất 2,5 giờ đi bằng xe khách). Từ bến xe Trà Vinh có xe khách đi Đồng Nai hoặc Sài Gòn. Cung đường mà tôi đã đi trong 6 ngày là Sài Gòn – Hà Tiên - Hòn Tre – Hà Tiên – Rạch Giá – Cần Thơ – Trà Vinh – Sài Gòn – Biên Hòa – Sài Gòn. Tổng khoảng cách là khoảng 1.000km và tổng chi phí là 3,8 triệu đồng.

Các blog khác về chuyến đi 6 ngày:

Phần 1: Hà Tiên town - Hòn Tre island - Rạch Giá city

Phần 3: Biên Hòa city


Additional photos below
Photos: 54, Displayed: 30


Advertisement

A tree with special root by the pondA tree with special root by the pond
A tree with special root by the pond

Ao Vuông pond, Trà Vinh city.
Bún nước lèo (noodle soup)Bún nước lèo (noodle soup)
Bún nước lèo (noodle soup)

This noodle soup is a local specialty. It contains noodles, vegetables, fish soup, grilled pork or spring rolls. (Bún nước lèo gồm bún, rau, nước canh cá lóc, ăn với thịt lợn quay hoặc chả giò)
Car used for funeral in southern VietnamCar used for funeral in southern Vietnam
Car used for funeral in southern Vietnam

In southern Vietnam the car used for carrying body of the dead people is painted like this. It's different with northern Vietnam.
At the Museum of the Khmer cultureAt the Museum of the Khmer culture
At the Museum of the Khmer culture

The man on the left side is making a box from bamboo and other men are watching him doing.


Tot: 3.021s; Tpl: 0.02s; cc: 45; qc: 169; dbt: 0.0669s; 2; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.9mb