Japan Tour Day 2 - Tokyo Disneyland

Japan's flag
Asia » Japan » Tokyo
January 3rd 2008
Published: January 9th 2008

sunrisingsunrisingsunrising

look outside the room of the hotel (兩國第一酒店)
東京迪士尼樂園 -> 兩國第一酒店

吃過早餐後出發去東京迪士尼樂園!! 之前係超期待~ 天氣非常好, 但地方好空曠好大風就算好好陽光都凍過尋日唔少! 沿路一入去就見到好靚既disney hotel~ 再跟住見到好多人queue up... 睇清楚d... 原來佢地排緊隊等同minnie影相~ 同hk disney唔同, d迪迪尼人物唔會企起1個特定位置同遊客影相, 而係會周圍走同d小朋友玩同埋比遊客捉住影相~

因為日本放緊新年假, 周圍勁多人~ 我地先坐火車環繞整個adventureland一圈, 全程講日文的, 所以唔知佢地介紹緊d乜野 T_T"~ 跟住到提基神殿"狂熱天堂"睇show~ 行行下到左fantasyland, 去左玩snow white's adventure, 0甘黑既... -_-" 有d位比個巫婆嚇親囉!! 玩完出黎就見到非常靚既城堡!!! 裡面其實係玻璃精品店, 果度有個好靚城堡玻璃模型~ 一路周圍行周圍睇, 不知不覺去到tomorrowland, 玩左space tour, 真係好犀利好3D, 感覺到我真係起太空飛緊, 亦轉到有少少暈~ 有d肚餓, 於是我地去pan galactic pizza port醫肚, 個pizza set係有1 slide pizza 同埋chocolate cream puff~

我好想去toontown, 係架.... 同d小朋友爭野玩 XD! 去左chip'n dale's treehouse, 間屋真係好好好... 得意!! toontown多好多迪迪尼人物呢... 見到chip & dale 起度幫小朋友簽名影相, 仲同佢地玩添呀~ 可惜我唔係細路!! 跟住就要去霸靚位等睇巡遊~ 巡遊一開始, d人物著晒傳統日本過年既衣服出黎~ 之後睇到d乜詳見相0Y~ 最初我還以為同hk個巡遊冇乜分別, 但睇完toyko disney果個覺得多野睇d, 有peter pan呀, 怪獸公司.... etc. 巡遊結尾係播住日文版"世界真細小", 好得意好好聽的! 跟住見周圍太多人喇, 排又玩唔到幾多野, 所以chop左印仔for夜晚返返入樂園睇煙花~ 乘disney resort line JR去迪迪尼附近既shopping mall行街, 行到夠鐘行返去~ 一見到個城堡就靚到嘩嘩聲~ 剛剛就開始電子大遊行, 我地仲唔記得添! 好凍好大風...... 所以d相有d blur~ 但現場睇幾靚既呢! 最靚係mo仔出場果陣呀~ 完左呢個巡遊等左陣就放煙花喇!! 好靚..... 好難影所以大部份記起心度算喇~ 跟住我地去左酒店附近既24-hr吉野家消夜~

雖然好似玩/睇得唔多, miss左好多野0甘, 但都算開心~ compare w/ 起hk disney玩果次, 好似後者比較開心, 可能localized... d人講廣東話有親切感(最重要係知道佢地講乜), 果似我好有強烈既夢幻世界感覺~ 希望下次再有機會去其他國家既迪迪尼~

P1060066P1060066
P1060066

D迪士尼人物唔似hk disneyland 0甘企起一個位置同遊客影相, 佢地會起樂園度走黎走去
Western River RailroadWestern River Railroad
Western River Railroad

坐火車 @Adventureland
P1060081P1060081
P1060081

坐火車沿途風景
The Mickey Mouse RevueThe Mickey Mouse Revue
The Mickey Mouse Revue

米老鼠劇場
P1060101P1060101
P1060101

inside snow white's adventure

Tot: 0.056s; Tpl: 0.011s; cc: 10; qc: 26; dbt: 0.0254s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1; ; mem: 1.1mb