Phnom Penh


Advertisement
Cambodia's flag
Asia » Cambodia » South » Phnom Penh
February 13th 2013
Published: February 13th 2013
Edit Blog Post

Enjoying sunset over the Mekong riverEnjoying sunset over the Mekong riverEnjoying sunset over the Mekong river

Local people sitting by the Mekong river in Phnom Penh and watching boats on the river - 11 February 2013
11 & 12 February 2013 – I traveled with my parents to Phnom Penh. It is 10 years since my first trip to Cambodia in December 2002, so it has been developed since those days. My parents are at age 70s, so they cannot travel overland to Siem Reap (700km from Sài Gòn to Siem Reap). We decided to make a short trip to Phnom Penh and it’s inexpensive to travel by bus. When we went to Sapaco bus company, the tickets were sold out before the holiday (Tết new year in Vietnam). We had to pay more for bus tickets at Sinh Tourist and we also booked a triple room for a night.

We left Sài Gòn for Phnom Penh at 6:40am on the second day of Tết. There were four Sinh Tourist buses going to Phnom Penh on the day, while normally there is only one bus every day. There was a mess at the Mộc Bài border gate of the Vietnamese side. Only one immigration officer stamped on passports and over one hundred people waited there. Same as 10 years ago, they called name of each person and handed over the stamped passport. The procedure at the
A road near the Royal PalaceA road near the Royal PalaceA road near the Royal Palace

We were walking from the Mekong river to the Royal Palace.
Bavet border gate of the Cambodian side was faster as there were some immigration officers. They wanted to get my fingerprints while my prents didn’t have to.

It took us 6 hours to travel from Sài Gòn to Phnom Penh (260km). We spent nearly one hour at the Mộc Bài – Bavet international border crossing. Now we don’t have to walk between the two border posts and must go by bus. I prefer walking this short distance, as it makes me feel special when being between the two countries. On the way to Phnom Penh we had to take a ferry across the Mekong river. I saw local women selling food made from various insects to passengers sitting in buses on the ferry.

We arrived in Phnom Penh at 1pm. It was so crowded at Sinh Tourist office as tourists checked in for buses to Siem Reap or Sài Gòn. At 3pm we took a tuk tuk to the Royal Palace, but it was closed as King Sihanouk was cremated last week and there was no Apsara dance show in the evening. The Silver Pagoda inside the Royal Palace was still opened, so we spent some time
Selling tiny oysters at a marketSelling tiny oysters at a marketSelling tiny oysters at a market

Chilli is mixed with oysters
there. Then we walked to the Mekong river. This is the highlight of my time in Phnom Penh. There were so many people sitting on the river bank watching sunset and boats, playing sport or worshiping at the pagodas. The traffic was very crowded at peak hour. We chose a restaurant by the Mekong river and had dinner. On my last trip 10 years ago I did the same thing, walking along the Mekong river and having dinner at a restaurant there.

Next day my prents booked a tour to see the Killing Field and S-21 prison. I had been there before so I didn’t want to go back and see those painful things. While my parents traveled to the sites by tuk tuk with a driver who could speak Vietnamese, I spent time visiting a market near my hotel. It was interesting to see local people selling fishes, watermelons, tiny oysters etc. There are some Vietnamese and Chinese restaurants and shops in this area.

My parents were happy they have done this short trip as we were worried about their health. I enjoyed seeing changes in Cambodia on this trip. The road is very good now in comparison with the very bad road in 2002 which took me a full day to travel by bus. There are more cars, tuk tuks and motorbikes in Phnom Penh. I wish I could take buses to other cities/towns and see more of this country, but I will have to wait for another visit in the future.

Travel tips: A bus ticket at Sinh Tourist from Sài Gòn to Phnom Penh costs US$23 (only one bus per day), from Phnom Penh to Sài Gòn costs US$18 (two buses per day), while it’s only VND 230,000 (US$11) at Sapaco. There are 8 buses with Sapaco every day, leaving every hour. We paid US$60 for a triple room at Sinh Tourist Hotel in Phnom Penh which was quite expensive. A tour to the Killing Field, S-21 prison and Russian market costs USD 15. The Cambodians still prefer USD to their own currency Riel, so we didn’t change money to Riel. We used tuk tuk for moving around the city. A beer or a drink often costs US$1, while a rice plate costs US$3-4. Pizza is cheap, US$5-10. Travel agents sell bus tickets to different cities/towns of Cambodia and also to Bangkok.
Insect food sold on ferry across the Mekong riverInsect food sold on ferry across the Mekong riverInsect food sold on ferry across the Mekong river

In addition to mango and grapefruit, insect food is also sold to the local people sitting in buses.

Phnom Penh – Ngày 11 & 12/2/2013

Mười năm đã trôi qua kể từ chuyến đi đầu tiên của tôi tới Campuchia vào tháng 12 năm 2002. Lần này, tôi quay trở lại Phnom Penh và đi cùng cha mẹ, vì họ mong ước được đến Campuchia một lần trong đời. Cha mẹ của tôi đã hơn 70 tuổi, nên không đủ sức khỏe để đi quá xa bằng đường bộ. Chúng tôi quyết định sẽ chỉ đi thăm Phnom Penh, rồi quay lại Sài Gòn. Với khoảng cách 260km từ Sài Gòn đến Phnom Penh, đi bằng xe buýt chỉ mất 6 tiếng đồng hồ, trong khi nếu đi Siem Reap thì phải mất 12 tiếng đồng hồ cho quãng đường 700km. Đi du lịch bằng đường bộ cũng rẻ hơn bay máy bay và chúng tôi quyết định đi tự do mà không đặt tour.

Khi chúng tôi đến văn phòng Công ty Sapaco thì vé xe buýt đều đã bán hết trong dịp Tết, mặc dù mỗi ngày có 8 chuyến xe đi từ Sài Gòn sang Phnom Penh. Chúng tôi đành phải mua vé của Sinh Tourist, với giá vé đắt hơn. Chúng tôi cũng đặt một phòng cho 3 người tại khách sạn của Sinh Tourist và họ tính giá 60 USD một đêm.

Chúng tôi rời Sài Gòn vào lúc 6:40 sáng ngày mùng 2 Tết. Hôm nay có đến 4 xe ô tô của Sinh Tourist đến Phnom Penh, trong khi bình thường thì chỉ có 1 xe mỗi ngày. Tại cửa khẩu Mộc Bài bên phía Việt Nam, cảnh tượng đông đúc rất lộn xộn. Chỉ có một nhân viên nhập cảnh đóng dấu, trong khi có đến hơn 100 người chờ đợi. Từng tập hộ chiếu được chuyển lên để đóng dấu, sau đó thì gọi tên từng người và đưa hộ chiếu đã đóng dấu, giống hệt 10 năm trước khi tôi đi qua đây. Bến phía cửa khẩu Bavet thủ tục nhanh hơn vì có một vài nhân viên nhập cảnh làm việc và từng người một phải xếp hàng. Họ cũng lấy dấu vân tay của tôi, trong khi cha mẹ tôi thì không cần.

Tổng cộng thời gian đi từ Sài Gòn đến Phnom Penh là 6 tiếng đồng hồ, thì đã mất gần một tiếng đồng hồ ở cửa khẩu Mộc Bài
Our tuk tuk in Phnom PenhOur tuk tuk in Phnom PenhOur tuk tuk in Phnom Penh

US$5 for a tuk tuk ride from Sinh Tourist Hotel to the Royal Palace.
– Bavet. Bây giờ thì du khách không phải đi bộ mà chỉ cần ngồi trên xe ô tô và đi thẳng sang cửa khẩu phía bên kia. Trước đây, khi cửa khẩu còn đơn sơ, tôi phải xách hành lý đi bộ. Tôi vẫn thích cảm giác đi bộ giữa hai quốc gia và được chụp ảnh cột mốc ở đây. Trên đường đến Phnom Penh, chúng tôi phải đi qua phà trên sông Mekong, nhưng cũng chỉ có duy nhất một lần và cũng khá nhanh. Trên phà có những người phụ nữ bán các món ăn làm từ côn trùng cho những người khách người Campuchia ngồi trên xe ô tô.

Chúng tôi tới Phnom Penh vào lúc 1 giờ chiều. Văn phòng Sinh Tourist đông nghịt khách du lịch làm thủ tục check-in để đi tiếp đến Siem Reap hoặc Sài Gòn. 3 giờ chiều, chúng tôi đi xe tuk tuk đến Cung điện Hoàng gia, nhưng thời gian này Cung điện đóng cửa vì Quốc vương Sihanouk mới hỏa thiêu vào tuần trước. Show diễn Apsara vào buổi tối cũng tạm dừng hoạt động. Chùa Bạc nằm bên trong khu vực Cung điện Hoàng
Lots of flags along the Mekong riverLots of flags along the Mekong riverLots of flags along the Mekong river

Flags of different countries along the Mekong river.
gia vẫn mở cửa, nên khách du lịch chỉ có thể đến đây xem. Chúng tôi thăm Chùa Bạc rồi đi bộ ra bờ sông Mekong. Đây là nơi mà tôi thích nhất trong chuyến đi lần này. Có rất nhiều người dân ngồi bên bờ sông ngắm mặt trời lặn và những con tàu đi ngang qua, hoặc chơi thể thao và cầu nguyện trong những ngôi chùa nhỏ. Xe cộ trên con đường dọc bờ sông rất đông đúc vào giờ cao điểm. Chúng tôi ăn tối ở một nhà hàng bên bờ sông Mekong. Mười năm trước tôi cũng đi dọc theo bờ sông Mekong và ăn tối ở một nhà hàng tại đây.

Ngày hôm sau, cha mẹ tôi đặt tour đi thăm Cánh đồng chết và nhà tù S-21. Tôi đã từng đến đó, nên không muốn quay lại và nhìn thấy những ký ức đau thương. Trong khi cha mẹ tôi đi xe tuk tuk đến thăm hai địa danh, tôi đi dọc theo con phố cạnh khách sạn và đến thăm một khu chợ. Ở đây rất thú vị, vì người dân bán cá, hải sản, rau quả và cả những con hến bé tí tẹo nhiều màu sắc. Tại đây cũng có nhiều nhà hàng và cửa hàng của người Việt và người Hoa.

Cha mẹ tôi cảm thấy vui vì đã hoàn thành được chuyến đi này. Chúng tôi đã khá lo lắng về sức khỏe của họ. Mặc dù chuyến đi ngắn ngủi, tôi cũng được nhìn thấy những đổi thay của Campuchia. Con đường từ cửa khẩu đến thủ đô rất tốt, khác với con đường vô cùng tồi tệ mà tôi đã đi vào năm 2002, khi đó tôi đã phải mất một ngày đi trên con đường đất gồ ghề. Thủ đô Phnom Penh bây giờ cũng đã phát triển với nhiều xe ô tô, tuk tuk và xe máy. Tôi nhìn thấy các công ty du lịch bán vé xe buýt đến các thành phố khác và rất muốn đến thăm, nhưng tôi phải quay trở về. Hy vọng tôi sẽ quay trở lại Campuchia trong một dịp khác và đến thăm thêm nhiều địa danh mới.

Ghi chú: Nếu book tour 2 ngày đi Phnom Penh thì chỉ mất 79 USD, nhưng trong tour này không đến thăm Cánh đồng chết và nhà tù S-21. Vé xe buýt của Sinh Tourist từ Sài Gòn đến Phnom Penh giá 23 USD (một chuyến mỗi ngày vào 6:40 sáng), và từ Phnom Penh đến Sài Gòn là 18 USD (2 chuyến mỗi ngày), trong khi đi xe của Sapaco thì rất rẻ, chỉ 230,000 đồng (khoảng 11 USD). Mỗi ngày có 8 chuyến xe của Sapaco, khởi hành vào các giờ khác nhau. Tour thăm Cánh đồng chết, nhà tù S-21 và chợ Nga có giá 15 USD. Người Campuchia vẫn thích tiêu tiền USD, nên không cần phải đổi tiền Riel. Xe tuk tuk đi trong thành phố khá dễ chịu và rẻ hơn taxi. Một chai bia hoặc nước ngọt có giá 1 USD, trong khi một đĩa cơm với đồ ăn có giá 3-4 USD. Pizza thì rất rẻ, chỉ từ 5-10 USD.


Additional photos below
Photos: 57, Displayed: 31


Advertisement

Selling insect food on ferry across the Mekong riverSelling insect food on ferry across the Mekong river
Selling insect food on ferry across the Mekong river

One of the local women selling insect food on the ferry.
Vietnam immigation building (Mộc Bài)Vietnam immigation building (Mộc Bài)
Vietnam immigation building (Mộc Bài)

Mộc Bài - Bavet border crossing
Sunset over the Mekong riverSunset over the Mekong river
Sunset over the Mekong river

View from second floor of a restaurant
A road in the cityA road in the city
A road in the city

People go by tuk tuk or by motorbike.


14th February 2013

I REMEMBER
Unforgettable Cambodia, full of nice people.
15th February 2013

Hi, Hong Ha, Reading your Phnom Penh write up brings back a lot of sweet memory of my visit to this city. I was facinated by the snack of little snail with chilies but didn't dare to try. I remembered the tuk-tuk ride to visit Killing Field was very very bumpy. I can see Phnom Penh has developed a lot from your photos :)

Tot: 0.175s; Tpl: 0.076s; cc: 8; qc: 24; dbt: 0.0201s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.3mb