IGUASSUN PUTOUKSET 23.-26.11.2009


Advertisement
Published: November 26th 2009
Edit Blog Post

IGUASSUN PUTOUKSET 23.-26.11.2009

Kartasta katsottuna Rio de Janeiro ja Sao Paolo näyttävät olevan ihan vierekkäin, mutta nelikaistaisella moottoritiellä tuhatta ja sataa ajaneelta bussilta meni kuitenkin viisi tuntia päästä perille. Kaksi tuntia tuhraantui Sao Paolon ruuhkissa. Foz do Iguaçun putouksetkin näyttävät olevan ihan lähellä mutta sinne kesti ajaa hyvää moottoritietä kahdeksantoista tuntia, joten koko matka kesti kaksikymmentäviisi tuntia. Nyt on nähty noin yksi prosentti koko maasta.

Ja se mitä on nähty, on vaurasta, hyvin hoidettua maaseutua satoja ja taas satoja kilometriä. Silmin kantamattomiin horisontin yli riittää peltoja, joissa rikkaruohottomat sarat ovat suorassa. Talot ulkorakennuksineen ja puutarhoineen on laitettu viimeisen päälle. Jopa yleiset alueet - ojanpenkat ja risteysalueet - on maisemoitu nurmikoin, kukkaistutuksin ja viivasuoriksi leikattuine koristepensaineen. (Teuvalla, josta olen kotoisin, yleiset alueet siistittiin vasta pari vuotta sitten).

Verrattuna Ecuadoriin, Peruun ja Boliviaan, Brasilia on vauras maa. Joten kysymys kuuluu: mikä ihme tätä suurta ja rikasta maata köyhdyttää niin paljon, että joka paikassa pitää pelätä ryöstetyksi tulemista? Kun tulin tänne Foz do Iguaçuun, maalle, pettymys oli suuri, kun hostellin isäntä näytti ensi töiksi kartasta, minne kaikkialle en saa mennä. Ja taksia on käytettävä aina pimeällä.

Kun Otavalossa, Ecuadorissa, katosivat kamera, kännykkä ja silmälasit, ristin menetyksen Otavalon veroksi. Mitä muuta voi odottaa maassa, jossa kaikki maksaa suurin piirtein yhden dollarin. Siinä varkaudessa palautettiin tasapaino.

Brasiliaa en ymmärrä. Onko varastelu täällä eräänlainen kansan huvi?

Vai onko niin, että feodaaliherra on käskenyt pitää sarat suorassa täällä? Ketkä omistavat nuo vauraat maatilat ja upeat pellot?

Väitän - vastoin taloustieteilijöitä - että ammottava tulo- ja varallisuuskuilu köyhdyttää Brasiliaa ja tekee siitä kolmannen maailman maan.

Miksi sitten Rio Iguacun toisella puolella näkyvä Argentiina on Etelä-Amerikan turvallisin maa? Lonely Planetin mukaan Argentiinassa ani harvoin tehdään ryöstöjä, vaikka tietenkin suurkaupungeissa on omat vaaralliset alueensa. Erityisen turvallinen on Argentiinan maaseutu.

Mitä tekee Argentiinasta niin erilaisen Brasiliaan verrattuna? Se jää nähtäväksi.

xxx

Iguassun putoukset jyrisevät komeasti; raskaana olevat naiset, sydän- ja selvävikaiset eivät saa mennä niitä katsomaan. Täällä on paljon värikkäitä lintuja ja perhosia. Myös Itaipun vesivoimala - maailman suurin - on mahtava. Koko alue kattaa 1350 neliökilometriä, itse voimalaitos on kahdeksan kilometriä pitkä, ja oliko sitten patoalue 180 km pitkä. Sen muistan oppaan litaniasta, että voimalaitoksen tekemiseen on käytetty rautaa ja terästä 380 Eiffel-tornin verran. Rakentaminen aloitettiin 1973 ja viimeinen vaihe saatiin päätökseen 2007. Itaipu kattaa Paraguayn energian tarpeesta 90 % ja Brasilian 20 % (ks. kuvat).

Huomenna siirryn Argentiinan puolelle - Puerto Iguazuun - ihailemaan samoja putouksia. Ensi maanantaina 30.11.2009 lennän Buenos Airesiin, jossa vietän kaksi viikkoa. Espanjan kurssi on jo buukattu. Tango-kurssia vielä etsin.

(Huom! Iguassun voi kirjoittaa kielestä riippuen kolmella eri tavalla kuten tarkkaavainen lukija varmaan huomasi.)



Additional photos below
Photos: 8, Displayed: 8


Advertisement



Tot: 0.046s; Tpl: 0.011s; cc: 8; qc: 24; dbt: 0.0277s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1; ; mem: 1mb