Fakta: Salt, Kaktus og Flamingos


Advertisement
Bolivia's flag
South America » Bolivia » Potosí Department » Salar de Uyuni
September 11th 2008
Published: September 13th 2008
Edit Blog Post

Salar de Uyuni



Saltørkenen Salar de Uyuni har en utstrekning på 12 000 km2 og dette er vel antakelig større en hele Belgia. I alle fall stort nok til at det er verdens største saltflate. Den er opptil 100 meter dyp, selv om mange steder er det bare et par meters dybde. Av en eller annen grunn er saltutvinning en viktig næring her i området. Dette skjer ved at man først skrapes saltet opp i små hauger. Arbeidet blir gjerne utført av tre menn som har ankommet på sykkel. Når lastebilene kommer blir de forskjellige salthaugene spadd opp på lasteplanet. Alt skjer med handkraft. Årlig utvinnes det 20 000 tonn salt.

KAKTUS



Turen på Salar de Uyuni ga oss mye innsikt i bruk av kaktus, og det viste seg at den har relativt likt bruksområdet som furu. Den er nok ikke like egnet som furu til reisverk, men på den andre siden kan kaktus være vannmagasin. For så vidt kan furu også være det, men det er ingen ønskesituasjon, og kalles gjerne råte. Til kledning av tak, listing, bygging av møbler osv er kaktus velegnet. Kaktusen kan bli over 1000 år gammel, og svært høye. Når den dør tar man av yterlaget og benytter kjernen.

FLAMINGOER



Det er tre forskjellige arter flamingoer her oppe i høyden. Den store forskjellen mellom artene er fargen på beina. Andean Flamingos har gule bein, Chilean Flamingos har gule bein med røde knær, mens James Flamingos har helt røde bein. Hvorfor de fortsatt står til knes i frostvann oppe i 5000 meters høyde er fortsatt et mysterium for oss. Hvorfor ikke fly til et varmere sted, f.eks. Florida.


Advertisement



Tot: 0.117s; Tpl: 0.011s; cc: 7; qc: 51; dbt: 0.0454s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1; ; mem: 1.1mb