vikend v New Orleansu


Advertisement
North America
September 22nd 2014
Published: September 23rd 2014
Edit Blog Post

Za vikend sem skočila v New Orleans, ki je v Louisiani. Ja sej vem, komaj sem prišla v Atlanto pa se že plazim naokoli. Ni daleč, malo več kot uro z letalom iz Atlante.

Što južnije, to tužnije bi lahko rekli, južno že ampak tužno sigurno ne. Malo drugačno ameriško mesto, kolonizirali so ga Francozi, potem za nekaj časa Španci in spet nazaj Francozi in z močnim vplivom afriške kulture, ki so jo prinesli sužnji, prava mešanica za začetek jazza, yeah baby. Veliko festivalov, dobre morske hrane in veliko glasbe. Fantastičen jazz, blues, brass bandi, swing, tudi ulični glasbeniki niso neki cigu migu ampak je vse skupaj en dober koncert. To pomeni, tudi veliko turizma, in ena glavnih destinacij v Ameriki za praznovanje dekliščin in fantovščin. Že kar malo preveč, ampak vse ostane na glavni ulici, Bourbon street, od tam naprej pa še kaj drugega.

Kolesom in pešcem kar prijazno mesto, no seveda tudi avtom. Hiše so super, vseh možnih barv in malo spominjajo na nanizanko Sever in Jug. Na novo gradijo parke, šole, ampak stvari gredo zelo počasi. Ne bodo gradili novih golf parkov, zaenkrat so še vedno pri popravljanju in gradnji obrambnih kanalov.

Vsi poznate New Orleans po dveh stvareh: jazz & blues in orkan Katrina, ki jih je pošteno oplazil že nekaj let nazaj. Da je bil orkan res ta pravi, se vidi še danes, mogoče so hiše že na novo postavljene in ceste urejene, ampak še vedno manjka prebivalcev. 50% ljudi se po Katrini ni več vrnilo nazaj in to je bila in še vedno je kar težavica. Podobno kot Nizozemska, kjer se borijo za zemljo, je tudi tukaj nadmorska višina v minusu. Obdani z močvirjem, delto reke Mississippi in jezerom Pontchartrain pomaga, da ja toplo in vlažno, da trava raste in da kakšen krokodil pride malo bližje. Sem mislila, da je to malo hec, ampak ko sem bila tam pri močvirju in kar naenkrat pogleda ven glava oooo.

Z Willom, ki je domačin, sva obredla kar nekaj stvari, v nedeljo pa še malo jadrala po jezeru. Bil je mir na vodi, nič vetra in tudi nič jadralcev, ker so ravno igrali nogomet Saints-i iz New Orleansa in to je bolj sveto kot maša.


Additional photos below
Photos: 12, Displayed: 12


AdvertisementTot: 3.563s; Tpl: 0.043s; cc: 15; qc: 82; dbt: 0.052s; 3; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 2; ; mem: 1.4mb