ijooj to je pa je cist drugac k pr nas...


Advertisement
Spain's flag
Europe » Spain » District of Madrid » Madrid
December 13th 2010
Published: December 14th 2010
Edit Blog Post

Razlike in podobnosti v Španiji, ki mi še vedno narišejo nasmeh na ustnice ali povzročijo kakšen koder več.

- Kličejo me bjonda (la rubia), jaz se čudim in še vedno vztrajno razlagam, da imam rjave lase, ampak nikoli ne pridemo do istega zaključka.
- Zagledali smo 15 snežink na nebu, do tal ni prišla nobena v obliki snega in že vidiš po vseh pločnikih in stopnicah za skoraj prst debelo plast soli!?!
- Ob 3h popoldan je najboljši čas za nakupe, na sprehod, po mestu, na bus...ker ni gužve. Zakaj? To je ura za kosilo in VSI prav VSI se je držijo in boh ne dej jest prej ali potem, že vprašajo če je kaj narobe.
- Olivno olje je res zdravo! Najbolj zdrava stvar na svetu in tudi če zliješ en deci olja, da si spečeš eno jajce je to še vedno zelo zdravo!!
- Eres la ultima? (ali si zadnja..v vrsti?) Španci obožujejo vrste, kamorkoli prideš se prav radi postavijo v vrsto (banke, bankomati, trgovina, avtobusna postaja..) in predno se postavijo, potrkajo zadnjo osebo po rami in vprašajo če si zadnji, ko je več kot očitno, da za mano ni nikogar.
- Še vedno uporabljajo bančne knjižice in tudi na bančnih avtomatih dejansko lahko not daš bančno knjižico in dvigneš denar?? Sem mislila, da to ne obstaja več.
- Če prideš iz potovanja po Španiji je prva stvar, ki vprašajo: Kaj si pa jedla? (ostalo niti ni tako pomembno...)
- Če greš (skoraj vedno greš) v četrtek žurat in prideš zelo utrujen v petek v službo, boš po vsej verjetnosti v boljšem stanju kot tvoj šef, ki je šel verjetno tudi žurat (ne glede na starost).
- Nedelja je dan za Madridčane in iti ven je nuja. In še se ob 2h zjutraj v nabito polnem lokalu vprašam, če bo kdo delal drug dan... tudi jaz!?
- Ko grem zvečer ven, verjeli ali ne, sem ponavadi med najmlajšimi v klubu, na zabavi, baru,...
- Slabo poznavanje geografije ali pa stalne spremembe na Balkanu..ko povem, da sem iz Slovenije mi skoraj vsi v en dah povejo, da so veseli, ker so spoznali prvo Slovakinjo in nekateri so že bili v Bratislavi. Veste, včasih se ne trudim več...
- Kriza, ni krize. V deželi, kjer je danes več kot 20% nezaposlenost (zakaj sem se že preselila sem??) se to še najmanj pozna pri loteriji. Bliža se novoletni loto in tukaj se jim kar malce utrga. Spet doooolge vrste (kot da bi bila vrsta od pošte na Čopovi do kipa Prešerna), da kupiš vsaj ene par srečk, in 31ega decembra poslušaš radio ali bo ali ne bo veliko denarja. Vse lepo in prav....srečka stane 20eur.
- Preselila sem se v vzhodni Madrid, da sem blizu parka. In sem mislila, da bo veliko ljudi, pa jih ni nikoli, tudi za vikend ne. Imaš lahko čisti mir, sem ter tja kakšen kolesar ali tekač. In kje so vsi...nakupovanje je nacionalni šport, takoj za nogometom in govorjenjem v nedogled.
- Telovadnica, ob 8h zvečer, končala sem tečaj plesa za avtiste in pride naslednja skupina. Same ženske, našminkane, natopirane, nafrfulane do konca, uhančki, različne dišave parfumov, krasne in....v trenirkah. In jaz 'tele' butasto vprašam kaj imajo....ja telovadbo!!!

Ma res je krasn😊

Pa lepe praznike vsem skupaj in kot pravi španski rek 'Quien baila y canta, su pena espanta' (Kdor poje in pleše, prežene svoje skrbi)


AdvertisementTot: 3.121s; Tpl: 0.056s; cc: 15; qc: 87; dbt: 0.0528s; 2; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 2; ; mem: 1.4mb