O vizita neasteptata in Polonia


Advertisement
Poland's flag
Europe » Poland
April 1st 2019
Published: April 8th 2019
Edit Blog Post

Cu toate ca facem multe calatorii, de asta nu ma asteptam si nu stiam. Mi s-a facut o surpriza foarte placuta in care a trebuit sa particip la o vizita in Polonia, problema principala fiind ca nu aveam bani pregatiti pentru aceasta calatorie. Am cautat pe google sa imprumut niste bani, am gasit la banksecrets.eu/ro/si am luat de acolo ceva bani de imprumut. Era intr-o joi cand m-a anuntat ca plecam, asa ca vineri deja eram pregatiti de calatorie.

A trebuit sa ma documentez un pic, dar am aflat in scurt timp ca Polonia este o tara bogata si in care ai ce vedea atunci cand te duci. Imediat cum am aterizat, am inceput sa vizitam:

1. Castelul Wawel

Oamenii au trait pe locul pe care a fost construit castelul Wawel inca din era paleolitica. Castelul in sine, aflat in Cracovia, a fost construit in secolul 14, la comanda monarhului polonez Cazimir al III-lea cel Mare. Ridicat in stil gotic, Wawel gazduieste cea mai bine conservata piesa a Coroanei Poloneze, legendara sabie Szczerbiec, folosita la ceremoniile de incoronare a regilor Poloniei, din 1320 pana in 1764. Decorata cu simboluri si motive florale, sabia are manerul crestat, de aici tragandu-i-se si numele (“sabia crestata”).
O vizita la Auschwitz-Birkenau e o experienta care greu se poate transcrie in cuvinte. Dimensiunea imensa a fostului lagar de concentrare nazist e primul lucru care te “loveste”, pe masura ce te apropii de intrarea in muzeul din Oswiecim. Amenajat in memoria celor peste 1,1 milioane de victime naziste care si-au gasit sfarsitul aici in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Auschwitz-Birkenau a fost vizitat de peste 25 milioane de oameni.2. Dunele de nisip Slowinski

Aflate in nordul tarii, dunele de nisip Slowinski fac parte din Parcul National Slowinski, localizat pe coasta Marii Baltice. Parcul e denumit dupa slovincienii care au trait aici pe vremuri iar un muezu in aer liber deschis in orasul Kluki, “povesteste” mai mult despre istoria si cultura acestora. Dunele s-au format cu ajutorul valurilor si vantului si au, pe alocuri, inaltimi de pana la 30 de metri. Forma lor se schimba de-a lungul anilor, dunele fiind cunoscute si sub numele de “dunele miscatoare”.

3. Castelul Malbork a fost fondat in 1274 de catre cavalerii teutoni care l-au folosit drept cartier general in incercarea de a apara Polonia de atacurile inamice si de a-si continua suveranitatea asupra teritoriilor baltice din nord. Castelul a fost extins de cateva ori de-a lungul anilor, pentru a face fata numarului tot mai mare de cavaleri pana in momentul in care acestia au capitulat la Königsburg, in 1466. Astazi, Malbork e cea mai importanta atractie turistica a orasului cu acelasi nume.

4. Padurea Bialowieza

Padurea Bialowieza este o ramasita vasta a primelor paduri care au acoperit pe vremuri intreaga Europa. Strajuind granitele dintre Polonia si Belarus, padurea reprezinta o atractie turistica pentru mii de impatimiti ai plimbarilor pe bicicleta sau ai traseelor turistice. Totodata, Bialowieza este gazda a circa 800 de zimbri din specia protejata wisent, care sunt tinuti intr-o rezervatie.
Situat pe coasta Marii Baltice, Gdansk are o istorie incarcata, orasul fiind ocupat in secolul 14 de catre cavalerii teutoni ale caror fortarete contrastau izbitor cu orasul ce era cunoscut atunci sub numele de Altstadt (sau “Orasul Vechi”). In secolul 15, Cazimir al IV-lea al Poloniei a permis ca structurile ridicate de cavaleri sa fie demolate. In prezent, partea istorica a Gdanskului include multe constructii ridicate in secolul 17, inclusiv mori, biserici si granare.
5. Vechea piata din Varsovia

Fondat la sfarsitul secolului 13, Varsovia, si piata ei centrala, au fost inima culturii poloneze vreme de cinci secole. Piata originala a fost distrusa in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial dar a fost atent reconstruita imediat dupa incetarea conflictului. In piata se afla o sculptura ce reprezinta o sirena, simbolul capitalei poloneze.

Dupa ce am vizitat aceste 5 minunatii ale Poloniei, a venit momentul sa revenim pe meleagurile noastre, numai ca, inainte de a pleca, am constatat ca am ramas iar fara bani, asa cam am facut un imprumut de la ocenbank.pl ca sa avem de drum si de alte nevoi de-ale noastre de pe parcurul acesteia. Recomand oricand sa vizitati Polonia, nu veti regreta cu siguranta.


Additional photos below
Photos: 6, Displayed: 6


AdvertisementTot: 2.975s; Tpl: 0.015s; cc: 11; qc: 54; dbt: 0.0328s; 2; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.4mb