Nesebar és Sunny Beach...


Advertisement
Bulgaria's flag
Europe » Bulgaria » Burgas Province » Nesebar
July 26th 2004
Published: July 26th 2004
Edit Blog Post

Pantokrator templom, NesebarPantokrator templom, NesebarPantokrator templom, Nesebar

14.sz., tipikus nesebari stílus, ma galéria
Nesebar

A világörökség része ez a fantasztikus kis város, mely egy szigetre épült a Fekete Tenger partján. A sziget kb. 800 m hosszú, 300 m széles és legalább 15 templom van rajta, bár hajdanán 80 templom és kápolna otthona volt. Ma már csak egyetlen egy szolgál templomként, a többi vagy zárva van, vagy galériaként használják.

A nesebari építészeti stílusra jellemző a fehér kőből és vörös téglából rakott vízszintes csíkok, a pilléreken nyugvó boltívek és a kerámia korongokkal és rozettákkal díszített homlokzatok. De a sziget nem csak ezért érdekes. Már Kr.e. 3000 körül a trákok éltek itt és ők építették meg a szigetet a szárazfölddel összekötő töltést és az erődöt a szigeten. A város az elkövetkező korok kézjegyét is magán viseli. (Bár szerintem felesleges akár a Régészeti vagy a Néprajzi Múzeumba elmenni, mert a kiállítások nem sok anyagot tartalmaznak, ami van, ahhoz pedig nincs leírás csak bolgárul és még tájékozatófüzetet sem lehet kapni. Vannak sokkal érdekesebb múzeumok Bulgáriában, múzeumlátogató energiáinkat jobb arra tartogatni.)

Érdemes inkább a szigetet bejárni, minden utcán végigsétálni, mert a macskakövek, a barna-fehér házak különleges hangulatot varázsolnak. A sziget délnyugati része talán a legcsendesebb, itt lehet nyugodtan kávézni, vagy ebédelni egyet a tengerben gyönyörködve. Sőt a kikötőig lemerészkedve friss, apró kis sülthalakat is lehet kapni, amit nem szabad kihagyni a bolgár tengerparton.


Sunny Beach

... a szigettel szemközt fekvő, talán 150-200 hotelt magának tudható tengerparti üdülőtelep ontja Nesebarra a túristákat. Soha sem gondoltam volna, hogy egy ilyen kis szigetre ennyi túrista ráfér. Sunny Beachről 5-10 percenként érkeznek szardíniás dobozhoz hasonló buszok és vizitaxik, a sziget bejáratánál hatalmas forgalmat okozva. Nagyon örülök, hogy nem próbáltunk Nesebar vagy környékén szállást keresni és ott tölteni egy éjszakát, mert 1. nem lett volna semmi hely 2. a gatyánk is ráment volna. (Mint szegény magyarok, akikkel Ahtopolban találkoztunk és ők bizony végigcsövezték itt egy padon az éjszakát.) Inkább ajánlom Burgaszt bázisnak, ami innen 40 km, a buszok fél óránként járnak és pár leva csak az útiköltség.


Additional photos below
Photos: 8, Displayed: 8


Advertisement

A bazilika romjai, NesebarA bazilika romjai, Nesebar
A bazilika romjai, Nesebar

9.sz., püspöki templomként is szolgált, ma igazi túristaparadicsom
Sülthalak, NesebarSülthalak, Nesebar
Sülthalak, Nesebar

Igazi tengerparti étel


Tot: 0.061s; Tpl: 0.015s; cc: 10; qc: 58; dbt: 0.0119s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.4mb