Photos of Hanoi in the 1980s


Advertisement
Vietnam's flag
Asia » Vietnam » Red River Delta » Hanoi
June 20th 2013
Published: October 30th 2013
Edit Blog Post

Ngọc Sơn temple & Thê Húc bridgeNgọc Sơn temple & Thê Húc bridgeNgọc Sơn temple & Thê Húc bridge

Images of Hanoi center 30 years ago - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Hình ảnh đền Ngọc Sơn và cầu Thê Húc cách đây 30 năm trước.)
John Ramsden first came to Hanoi in 1980 as Vice Ambassador of the UK Embassy. He was really attracted by the landscape and people of this city. At that time, Hanoi had just got out of a long war and still hadn't had enough time to make many changes, however it was the simplicity of the lifestyle of Vietnamese people which had impressed him.

During his 3 year assignment in Hanoi, John Ramsden often walked or cycled to the surrounding towns and villages to watch and take photos of the landscape and the life of the local people. A motleycoloured wall, a street with restaurants hanging boards announcing “specialties”, but no brandnames as people were afraid of being considered as big business, or children playing see-saw outside Hoa Lo prison, all were taken by him through his lense with true passion.

Going back home after 3 years of working in Vietnam, John Ramsden took with him a great memory of Hanoi in the 1,800 photos he had taken. In 2010, he organized a small photo exhibition at the Museum of Asian Fine Arts in Bath in order to celebrate the 1000th year anniversary of Thang Long – Hanoi. The
A market in HanoiA market in HanoiA market in Hanoi

Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Góc chợ Hà Nội xưa)
photo exhibition got positive comments. As an encouragement, he continued his success with another photo exhibition in London in April 2013, under the name of “Hanoi: Spirit of Place”, in cooperation with two associations of young Vietnamese people living and working in the UK and young Vietnamese architects living in London. His photos received great attention from the Vietnamese community and students as well as bringing emotion to visitors, especially to the ones who grew up with their childhoods in Hanoi in the early 1980s. Some photos in this exhibition were also displayed in the Vietnam Cultural Festivals in London and Denmark during the last summer.

The photo exhibition “John Ramsden and Hanoi: Spirit of Place” was held in Hanoi from 19 to 26 October 2013 as a gift from him to Hanoi and the Vietnamese people on the occasion of the 40th anniversary of the Vietnam – UK diplomatic relationship.

The 1,800 photos of John Ramsden have fully depicted a real, simple and hard life, and also the beauty of love and the aspirations rising in the people of Hanoi during the period of his photography when Vietnam was still using the subsidy system. When sharing his
Thống Nhất bicycleThống Nhất bicycleThống Nhất bicycle

This bicycle was the main means of transport for Hanoian families in the 1980s - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Hình ảnh chiếc xe đạp Thống Nhất - phương tiện đi lại chủ yếu của các gia đình Hà Nội bấy giờ.)
emotions, John Ramsden said “This is my first return to Hanoi after 30 years and I am extremely surprised at the rapid changes of Hanoi. Everything is different from before, however, it still has its own charm. I would like to present the people of Hanoi with photos I took, so that they can have memories of this land and what was happening at the time. For me, the days I lived and worked in Hanoi were amazing experiences which I will never forget”.

(Source: Article on Dan Tri news dated 20 October 2013)

Another blog about old photos: Old photos of Hanoi (early 20th century)

Hà Nội những năm 80 thế kỷ trước trong ống kính một người Anh

(Nguồn: Báo Dân Trí ngày 20/10/2013)

Như có một sức hút kì lạ, Hà Nội những năm đầu thập kỉ 80 đã trở thành "mảnh đất hóa tâm hồn" với nhà ngoại giao John Ramsden. Ông tìm thấy những nét đẹp rất riêng của thủ đô trong 1.800 bức ảnh đen trắng.

Là một người ngoại quốc, lần đầu tiên đặt chân đến Hà Nội năm 1980 trong vai trò là Phó đại sứ của Đại sứ quán Vương quốc
Queue for taking water at public placeQueue for taking water at public placeQueue for taking water at public place

Hanoi in the old days sometimes experienced water cut off, so the families had to wait to get water at public place like this - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Hà Nội xưa những ngày mất nước nên các gia đình phải xếp thùng lấy nước ở nơi công cộng.)
Anh, John Ramsden đã thực sự bị mê hoặc bởi cảnh quan và con người nơi đây. Lúc đó Hà Nội vừa mới bước ra khỏi cuộc chiến tranh lâu dài, chưa có đủ thời gian để thay da đổi thịt nhưng chính sự mộc mạc trong lối sống của người dân Việt Nam đã khiến ông không thể dời mắt.

Trong suốt 3 năm công tác tại Hà Nội, John Ramsden thường thả bộ hay đạp xe đến các làng ngoại thành để ngắm nhìn và chụp lại những bức hình về cảnh vật và sinh hoạt của người dân. Một góc tường ở Đền Bạch Mã phía Phố Hàng Giày loang lổ; một góc phố Tạ Hiện với các cửa hàng đều có biển “đặc sản” nhưng không có thương hiệu vì e ngại bị coi là làm ăn lớn hay hình ảnh những đứa trẻ chơi bập bênh bên ngoài nhà tù Hỏa Lò... Tất cả đều được ông ghi lại dưới ống kính của mình bằng niềm say mê thật sự.

Trở về nước sau 3 năm công tác tại Hà Nội, John Ramsden mang theo cả một kí ức dày đặc về Hà
Đồng Xuân market and tram stationĐồng Xuân market and tram stationĐồng Xuân market and tram station

It was crowded in this area - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Chợ Đồng Xuân thời đó vẫn đủ 5 nhịp mái, cửa chợ và ga tàu nên rất đông đúc.)
Nội trong 1.800 bức ảnh mà ông chụp được. Năm 2010, ông có tổ chức một cuộc triển lãm nhỏ ở Bảo tàng nghệ thuật châu Á tại Bath đánh dấu kỉ niệm 1000 năm Thăng Long – Hà Nội và nhận được sự phản hồi tích cực. Như một sự khích lệ, vào tháng 4/2013 ông tiếp tục thành công ở một triển lãm tại Luân Đôn, nước Anh mang tên "Hanoi: Spirit of Place" được đồng tổ chức bởi VietPro, là hội người Việt trẻ đang sống và làm việc tại Anh, và KREU, một nhóm các kiến trúc sư và thiết kế đồ họa người Việt ở Luân Đôn.

"Hanoi: Spirit of Place" đã khuấy động được sự quan tâm của số đông cộng đồng người Việt và du học sinh Việt Nam tại đây. Những hình ảnh của ông đã gây xúc động cho nhiều khách đến xem, trong đó có những người đã có tuổi thơ lớn lên ở Hà Nội vào những năm đầu thập niên 80 ấy. Một số ảnh trong triễn lãm này còn được trưng bày ở những Ngày hội Văn Hóa Việt Nam ở Copenhagen, Đan Mạch và Luân
A market in HanoiA market in HanoiA market in Hanoi

Selling conical hats at the market - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Góc chợ Hà Nội xưa)
Đôn trong mùa hè vừa qua.

Triển lãm ảnh “John Ramsden và Hà Nội – Mảnh đất hóa tâm hồn” được diễn ra từ ngày 19/10 đến hết ngày 26/10 tại Nhà Triển Lãm 29 Hàng Bài, Hà Nội như một món quà ông muốn dành tặng cho Hà Nội, cho con người Việt Nam nhân dịp kỉ niệm 40 năm thiết lập mối quan hệ ngoại giao Việt Nam – Anh Quốc.

1.800 bức ảnh đen trắng đã vẽ lên đầy đủ cuộc sống vất vả, chân thực, bình dị nhưng toát lên vẻ đẹp của tình yêu và sự khao khát vươn lên của người Hà Nội thời bao cấp. Trong ngày đầu mở cửa, triển lãm đã thu hút đông đảo mọi người đến xem, đặc biệt là những người đã từng sống trong thời gian đó. Hà Nội ngày nay đã thay da đổi thịt, nhưng những kí ức về từng con phố, về những hoạt động của con người thời đó như vẫn nguyên vẹn khi xem ảnh John Ramsden.

Chia sẻ về cảm xúc của mình, John Ramsden cho hay: “Đây là lần trở lại Hà Nội đầu tiên của tôi
A propaganda poster in 1981A propaganda poster in 1981A propaganda poster in 1981

Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Bức tranh cổ động được chụp năm 1981)
sau 30 năm và tôi vô cùng kinh ngạc bởi sự thay đổi nhanh chóng của Hà Nội. Mọi thứ đã khác xưa rất nhiều nhưng vẫn có sự hấp dẫn riêng và những bức ảnh mà tôi đã chụp trước đây tôi muốn tặng nó cho người Hà Nội để biết được kí ức của mảnh đất này đã diễn ra như thế nào. Với tôi những ngày sống và làm việc ở Hà Nội là những ngày tháng trải nghiệm tuyệt vời mà tôi không bao giờ quên”.

Đường dẫn đến bài báo: Hà Nội những năm 80 thế kỷ trước

Những bức ảnh cũ về Hà Nội đầu thế kỷ 20: Old photos of Hanoi (early 20th century)


Additional photos below
Photos: 12, Displayed: 12


Advertisement

Rice grinding workers on Đào Duy Từ streetRice grinding workers on Đào Duy Từ street
Rice grinding workers on Đào Duy Từ street

Workers and rice bags - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Hình ảnh những công nhân xay gạo trên đường Đào Duy Từ.)
Standing in a queue  for buying foodStanding in a queue  for buying food
Standing in a queue for buying food

Typical image of the subsidy system in the 1980s - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Thời bao cấp, mọi người xếp hàng chờ mua rau quả.)
Tô Lịch street & wood lathing work Tô Lịch street & wood lathing work
Tô Lịch street & wood lathing work

This street was famous for lathing wood - Photo by John Ramsden on Dân Trí News dated 20/10/2013 (Phố Tô Lịch nổi tiếng với nghề tiện gỗ.)
John Ramsden at his photo exhibition in HanoiJohn Ramsden at his photo exhibition in Hanoi
John Ramsden at his photo exhibition in Hanoi

John Ramsden - author of 1,800 photos of Hanoi taken during the subsidy period, Dân Trí News dated 20/10/2013 (John Ramsden tác giả của 1.800 bức ảnh về Hà Nội thời bao cấp.)
Opening ceremony of the photo exhibition in HanoiOpening ceremony of the photo exhibition in Hanoi
Opening ceremony of the photo exhibition in Hanoi

John Ramsden (in the middle) and his photo exhibition in Hanoi (October 2013)


31st October 2013

Thanks for sharing
I truly enjoyed looking at the pictures of Hanoi in1980. Thanks for sharing! I haven't been to Vietnam yet, but I truly hope to make it there in the next 2 years. I am biking from China to Turkey (or Dubai, depending on the winter) at the moment. A bit of sunshine from Vietnam sounds Amazing! Best from Jeremy
21st March 2014

John RAMSDEN
Thanks for these very atmospheric photos. I saw the BBC film of John Ramsden's return to Hanoi last year. He clearly has a great love of Vietnam and it is good that the current British Embassy in Hanoi has continued to foster good relations between our two Countries.

Tot: 2.438s; Tpl: 0.066s; cc: 14; qc: 27; dbt: 0.0519s; 2; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.4mb