Laos: Goedkope alcohol, reismoeheid en natuurlijke schoonheid


Advertisement
Laos' flag
Asia » Laos » West » Luang Prabang
September 28th 2019
Published: October 4th 2019
Edit Blog Post

Na een paar uur vliegen landde ik in Vientiane. Ik moest ter plekke voor mijn visum betalen, alleen 1 probleempje: de geldautomaat voor de douane accepteerde mijn creditcard niet. Gelukkig hielp een hele vriendelijke medewerkster mij naar een geldautomaat vóór de douane die het wel deed en leidde mij daarna door een kleine security weer terug om het visum af te handelen. Met een goedkope bus kwam ik snel aan bij het hostel. Ik was nog te vroeg om in te checken, dus gooide ik mijn spullen neer en ging gelijk op verkenningstocht. Vientiane is om héél eerlijk te zijn niet een hele boeiende stad. Het heeft een aantal gebouwen die duidelijk Franse invloeden hebben (inclusief een boeddhistische variant op de Arc de Triomph), maar verder had ik de stad na 2 uur rondlopen wel gezien. Wat mooi uitkwam, want toen kon ik wel inchecken. Voor de rest van de dag had ik niet veel meer gedaan en maar gelijk een bus geboekt om de volgende dag naar de volgende plek te gaan.

Die plek was Vang Vieng. Een leuk stadje gelegen in een prachtig gebied van steile bergen afgewisseld met groene valleien met schattige dorpjes en rijstvelden. Daarnaast is het ook dé plek om te feesten. Ik was wel toe aan een beetje socialisen, dus ik had een overnachtingsplek gekozen waar ik dit zeker kon doen. Ik werd niet teleurgesteld, het hostel had elke avond 2 uur lang lang dat je gratis whisky en vodka kon drinken (mixer moest je wel zelf aanschaffen, maar dat was ook maar een euro). Vervolgens was er een bar waar je 1 uur lang gratis bier en whisky kon drinken *hik*. Een andere leuke activiteit die er vanuit het hostel werd georganiseerd was het "tubing", waar je met een band de rivier af gaat om vervolgens bij een bar te stoppen om wat drankjes te drinken en dan weer verder te gaan. Naast het feesten deed ik de eerste paar dagen niet veel meer dan bij het zwembad hangen, de reismoeheid begon er bij mij na 4 maanden in te slaan. De laatste twee dagen forceerde ik mijzelf om toch wat dingen te gaan doen. De eerste dag ging ik naar een grot waar je in kon zwemmen. Een gids leidde je door de grot en je kreeg een hoofdlamp om wat te zien. De grot was echter enorm glibberig en nauw, dat ik er niet zonder schrammen en blauwe plekken uit kwam. Leuke ervaring wel. De laatste dag huurde ik een scooter om wat meer de omgeving verkennen. Ik besloot gewoon een beetje rond te rijden om het landschap te bewonderen en wel zien wat er op mijn pad kwam. Uiteraard kwam ik weer in een flinke bui terecht, wat hier toch net wat enger is, gezien het voornamelijk rotsachtige, modderige zandweggetjes met veel gaten waren. Echter weer niet gevallen, dus ik doe toch iets goed. Verder kwam ik met de route allemaal schattige dorpjes tegen en koeien die over de weg liepen. Ook was het op een gegeven moment klaar met regenen en besloot ik een berg op te klimmen om een prachtig uitzicht op de vallei te krijgen. Het enige minpunt was dat mijn sandaal tijdens de klim kapot ging en dus heel ongemakkelijk verder en weer terug moest. Ik had nog veel meer kunnen zien en doen in Vang Vieng, maar mijn reismoeheid vertelde mij wat anders: ga naar Luang Prabang, zoek een hotel voor 2 dagen en rust uit.

Mijn reismoeheid was inmiddles zo erg dat ik me zelfs depressief begon te voelen en ja, zelfs een beetje heimwee had. In de bus naar Luang Prabang besloot ik wat foto's van vrienden en familie te bekijken en dat hielp mij enorm. Dus aan jullie allemaal: bedankt hiervoor! Jullie zijn er op die manier toch altijd een beetje bij. Mijn hotel was perfect! Ik had een lekkere ruime kamer met een groot bed waar ik twee dagen mijn privacy had en met mijn ouders kon skypen. Het allerbeste was echter dat er een massage inbegrepen was. Deze was uiteindelijk wat mij helemaal over mijn depressie en heimwee hielp. Gespannen spieren en emoties zijn weldegelijk verbonden.

Na twee dagen hotel was ik wel weer toe aan wat meer sociaal contact, maar ik was er nog niet aan toe aan de alcohol. Gelukkig is Luang Prabang hier perfect voor, na 12 uur 's nachts is er niks anders te doen dan bowlen. Het hostel waar ik zat was ook heel relaxt, het had een zwembad en terras vol met kussen waar je lekker op kon luieren. Hier heb ik nog een week gezeten, maar 1 avond echt gedronken en twee dagen gebruikt om de prachtige watervallen te zien. Ik heb tijdens het reizen al veel watervallen gezien, maar de Kuang Si waterval is voor mij tot nu toe de mooiste die ik heb gezien! Wat ik ook nog had bezocht was het UXO museum, wat de aandacht gaf aan de problemen die Laos heeft met niet-ontplofte clusterbommen en landmijnen (meer bommen op Laos alleen dan gedurende de hele Tweede Wereldoorlog!) die de VS tijdens de Vietnam Oorlog op het land gooide en vervolgens ontkende dat er gebombardeerd werd.

Ik had goed uitgerust en leuke mensen ontmoet, maar op een gegeven moment was ik wel weer klaar om wat meer te zien en te doen. Ik besloot verder naar het noorden te reizen naar Nong Khiaw. De weg er naar toe was erg hobbelig, maar het was de rit waard. Het was een leuk klein dorpje gelegen aan de rivier en omgeven door bergen. Er heerste een heerlijke rust. Toen ik aankwam was het al middag en te warm om iets te doen. In Laos kan het behoorlijk warm worden, er is nauwelijks wind, gezien er aan geen enkele kant de zee is, en de luchtvochtigheid is erg hoog. Dus in plaats daarvan ging ik gewoon een beetje op een terrasje en op mijn kamer hangen.

De volgende dag ging ik betijds op pad. Ik besloot een berg op te gaan om naar het uitzichtpunt te gaan. Ik was in de ochtend vertrokken, maar zelfs toen al al het niet normaal warm. De route was verder niet heel moeilijk, maar wel steil. Tegen de tijd dat ik aan de top was waren mijn armen volledig bedekt met een laag zweet. Het uitzicht was echter fantastisch en elke druppel waard.

Voor de dag erna had ik een tour geboekt naar de 100 watervallen. We gingen eerst met de boot naar een authentiek Lao dorpje waar we met een lokale gids vertrokken naar de watervallen. Het was een makkelijke, vlakke route en gezien we voor een groot deel door de watervallen en de rivier heen liepen was het ook niet té warm. Bij de grote waterval hadden we een heerlijke lokale lunch inclusief rivierwier, wat verrassend lekker was. Terug was een korte route door de bossen en vervolgens weer met de boot terug. Erg leuke tour!

De volgende dag nam ik de boot naar Muang Ngoi, ongeveer 1 uur de rivier af. Het dorpje was een van de schattigste die ik ooit heb gezien, er rijden geen auto's, alleen maar zandweggetjes lopen door het dorpje en je ziet de dorpsbewoners op straat van alles aan arbeid nog met de hand doen. Het voelde een beetje als terug in de tijd gaan. De eerste dag hier besteedde ik dan ook met gewoon door het dorpje lopen.

De volgende dag maakte ik een wandeling naar een ander dorpje: Ban Na. Het was een wandeling van ongeveer 1 uur en 45 minuten. Onderweg kwam ik nog een grot tegen die ik zelf met behulp van mijn telefoonlicht kon verkennen. Best spannend! Daarna liep ik verder. De route leed me dwars door de rijstvelden wat tot prachtige uitzichten leed. De harmonie tussen mens en natuur was hier zo perfect, dat het me zelfs een beetje emotioneel maakte. Ban Na zelf was een erg authentiek boeren dorpje, maar ook wel erg arm. Ze hadden en donatiebox voor het bouwen van een basisschool, dus ik had daar wat geld in achtergelaten. De route terug was ook weer erg mooi.

Na twee dagen in het stille Muang Ngoi, besloot ik om mijn laatste 6 dagen in Laos weer in Luang Prabang te besteden om uit te rusten en mijn visum voor Cambodja te regelen. Na een boottocht en een bustocht kwam ik tegen het einde van de middag weer aan in LP. Ik weet niet wat het was, maar zodra ik weer terug in het hostel was begon ik behoorlijke hoofdpijn te krijgen wat na het drinken van een biertje nog 3 keer zo erg werd. Hier had ik vervolgens nog twee dagen last van. Ook mijn eetlust was een beetje weg. Ik was blij dat ik niet had besloten om nog ergens anders heen te gaan. Gelukkig werd het na een paar dagen allemaal weer minder en inmiddels ben ik aan het genieten in Cambodja en drink ik weer wat biertjes, maa daarover meer in het volgende hoofdstuk.Nong Khiaw:

- Viewpoint

- 100 watervallen

Muang Ngoi:

- aankomst

- wandeling naar Ban Na

Luang Prabang 2:

- Hevige koppijn


Additional photos below
Photos: 78, Displayed: 28


AdvertisementTot: 0.072s; Tpl: 0.019s; cc: 7; qc: 44; dbt: 0.0106s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 1; ; mem: 1.4mb