Auroville-i kulonszam


Advertisement
India's flag
Asia » India » Tamil Nadu
December 29th 2009
Published: January 10th 2010
Edit Blog Post

AUROVILLE- egy kiserlet olyan kozossegi eletre, mely felulemelkedik minden emberi kulonbsegen, melyel az emberek el szoktak hatarolodni egymastol: nemzetiseg, kultura, nyelv, szuletesi hely, szarmazas, statusz, nem, kor... Egy csodalatos "Eletproject", melynek az alapja a nagy lato, jogi, szabadsagharcos es guru, Sri Aurobindo filozofiai eszmei, es eletre szolo tarsa, az "Anya" tevekeny szeretete es gyakorlati megvalosito ereje. Sri Aurobindo halala (es Samadhi elerese, azaz megboldogulas szerusege) utan az Anya ramutatott a terkepre egy Pondicherry mellett levo pontra, es azt mondta hiveinek, a Pondyban levo Sri Aurobindo ashram lakoinak, hogy itt legyen megvalositva a csoda. A jelen levo mernokok, tervezok, agronomusok, okosak nem igen szeppentek meg, akkor sem amikor a terkepek komolyabb atnulmanyozasa utan rajottek, hogy egy kosivatagban allo Bunyan-fa (asszem majomkenyerfa) a pont, ahol az anya elkepzelte a nagy projectet. Ez a 70 es evek elejen tortent, a hivek ket kezi munkaval mentek ki a teruletre dolgozni, es a sivatagban evekig nem tortent semmi, csak fak ultetese, viztarozok keszitese, folddombok konstrualasa a viz es a szel elemeinek optimalis kihasznalasara... kezdetleges ezkozokkel kialakitottak az ashramitak annak a tejjel mezzel folyo, gyonyoru "szaraz tropusi erdo" -vel boritott 10 negyzetkilometeres teruletnek az okologiai alapjait, mely ma Auroville. 1973ban Az Anya meghivasara szaz orszag kuldottje egyszerre tett be egy-egy marek foldet a Project kozepen elterulo Bekepark szivebe, melyre az indiai elnok es az ensz is meg volt hivva... innetol datalodik a project nemzetkozi elismerese es tamogatottsaga, az ensz altal kiemelt projectkent kezelendo tortenet egy elo kiserlet a nemzetkozi egyuttelesre, a spiritualitas, a kozos fejlodes, es a kozos produktiv egyutteles egisze alatt.

Auroville felepitese hiven tukrozi a viziot, amibol kiindult az egesz tortenet: a foldrajzi kozeppont a Majomkenyerfa, egy 100 eves Bunyan tree, mely mellett 40 m re talalhato a Matrimandir, egy hatalmas aranyozott golflabdara hasonlito monumentum, melynek a kozopen a vilag legnagyobb kristalyaba kulonbozo kutyukkel iranyitjak be a napfenyt a labda tetejebol. A kristaly korul "konentracios fulkek es termek vannak elrendezve, a gombben, melyben uldogelni igen eros hatassal van a latogatora. Sajnos jo sokat kell itt maradni, hogy kivard az elojegyzesi sort, nekunk januar 4re adtak idopontot... not possible. A Matrimandir korul egy csodaszep kert terul el, viragszirom szeruen 12 egyenlo resszel, mndegyik egy egy kultivalando tulajdonsag utan vabn elnevezve, mint pl. megertes, bekesseg, stb. A kertbol spiralszeruen, kazlakban bomlanak szet a kulonbozo "zonak", mint pl: Nemzetkozi Zona, ahol az egyes nepek jelenhetnek meg, a kulturajuk legjavaval, az Ipari zona, ahol india legjobb cuccait manufatkturaljak, (ruhak, konyvek, kegytargyak, stb) a Gyogyito Zona, ahol mindenfele gyogymuveszetet gyakorlo emberkek elnek, es asszem van egy muveszeti zona meg mezogazdasagi zona is.

Az idelatogato eleinte a Latogato kozpontban megtekintheti auroville tortenetet, ellatogathat a Matrimandirhoz (kivulrol) es reszt vehet a kulonbozo zonakban elo kozossegek altal szervezett tevekenysegekben, pl. Mi a Verite nevu helyen a Muveszeti zonaban a Szufi tancolast ismertuk meg, amire nagy meglepetesunkre a zervezo es jegyszedo leanyzo magyar volt... O munkalkodik a magyar pavillon vagy fogado letrehozasan, es csaladjaval egy ideje ingaznak, eletuk egy reszet az auroville projectnek, masik reszet meg magyarorszagon a dolog nepszzerusitesenek es egyeb dolgoknak szentelve.

Az ittlakok tulajdonkeppen az auroville-i alkotmanynak kotelesek csak engedelmeskedni amikor itt elnek, sajat Auroville-i hitelkartyajukkal tudnak vasarolni a kijelolt helyeken, es minden erejukkel az eroszakmentes, spiritualis elet megvalositasan munkalkodnak (Kicsit mint egy hatlams 1800 allando lakosu Kibbutz) Ez azt jelenti, hogy felajanlasbol tarthatnak itt mindenfele tanfolyamokat a megfelelo zonakban, reszt vehetbnek a kertek kialakitasaban, ecologiai priojectekben, (Auroville ben van aszem a vilag legintenzivebb napenergia felhasznalasa, a Solar kitchen nevu kozponti menzajuk napi 600 tal kajat keszit a nap energiajanak okos felhasznalasaval, a derito rendszeru viztisztitas, a 100%osan vegyszermentes kerteszkedes es nagyuzemi biogazdalkodas itt a divat. A NapKonyharol annyit, hiogy lkattunk kisebb, otthon konyen elkeszitheto modelleket is, (sot, kesobb Ammanal hasznaltam is ilyesmit) es bar nem olyan gyors es hatekony mint a gaztuzhely, egesz lefogadhatoan felfuti a kajat 200 fokra a megfelelo napsutes mellett. Itt lattunk eloszor biciglizessel hasznalhato transzformatort, ami valojaban mukodtet is valamit, az egesz Auroville-i vizkeszlet "dinamizalt", azaz kulonbozo biologiai eljarasokkal van tisztitva... Szoval ugy erzed magad itt, mint a legtermeszetesebb falukozossegben mondjuk a hutak volgyeben magyarorszagon.... nagyon tiszta az egesz es minden epulet kulonleges, mint a matrimandir. A Quiet Helaing Centre pl. a tengerparton van, egy gyonyoru kertben fahazakban laknak az idelatogatok, a terapias reszleg a kozepen egy sok kis gombbol alo epulet, egy nagyobb gomba kore rendezve koncentrikusan. A 12 gomb, mindegyik mas vevvel (Beke szoba, Igazsag szoba stb) mind egy egyszeru polcot, egy gyonyoru kokuszmatracot tartalmaz, es egy nyitott ablakot a tengerre nezve. Itt vegzik a masszazsokat a reszlegen dolgozok. Nem rossz. A belso gombaban, (melynek uvegteglas oldalat egy korfolyoson vegigsetalva vegignezheti az ember amikor a kisgombak kozottt kozlekedik), egy watsu, azaz viz alatti shiatsu terem talalhato, ahol testhomersekletu vizben nyujtja, masszirozza, relaxalja a lebego pacienst a terapeuta. Szinten szuper. Mellette egy gyonyoru fekete marvanyos-palas burkolatu joga es oktato terem, szinten a tengerre nyilik, az emeleten bambusz es palmaleveles relaxalo es oktato helyisegek...Itt jo sok idot toltottunk, haverkodtunk a terapeutakkal, az ittlakokal, megtudtuk hogy az ide latogatok altalaban egy evre elore mar lefoglaljak a honapjukat minden evben, es itt pihenik ki magukat. Nem olcso a szobar, 1500 ropi korul van, de hat evekre elore le vannak foglalva... Itt szokott Ytzhak, egy Napugar Halozatos baratunk tanfolyamokat tarttani.

Osszesen 3 napot ingaztunk Pondicherryben levo otthonunk es Auroville kozott, reggel Pondyban reggeli, mosas, dolgaink intezese, 10 korul masszazsokra mentunk Auroville szelen, aztan be a Visitors Centerbe, vagy egy--egy reszlegbe. Nagyon tetszett a hely szellemisege, tisztasaga, egyszerusege, es melysege. Mindenkinek ajanlom az idelatogatast!Additional photos below
Photos: 10, Displayed: 10


Advertisement9th November 2010

megjegyzes
Kedves Balazs. Ha mar 3 napos igazas Aurovillben arra a gondolatra vezetett, hogy a blogg-ba publikald, legalabb pontosabban kellett volna az informacioidat leforditani. szeretettel egy 14 eve Aurovillien
5th December 2010

Aurovillei fikazoknak szeretettel
Imádom azokat a fikázó komenteket, amik nem szolnak semmirol, csak arrol hogy szar a blog. Amit a szuleimnek es a barataimnak irok, hogy tudjak epp hol vagyok. Figyelem: nem disszertacionak terveztem hanem elmenybeszamolonak egy indiai korutazasban:) Segitsel mar inkább egy kicsit, hogy jobb legyen. Term. nyitott vagyok barmilyen modositasra, foleg egy ilyen régi auroville-itol. CSak a fikazast allitsd le kerlek.

Tot: 0.084s; Tpl: 0.05s; cc: 9; qc: 23; dbt: 0.0127s; 1; m:saturn w:www (104.131.125.221); sld: 6; ; mem: 1.3mb