IPEK YOLU


Advertisement
China's flag
Asia » China » Beijing
December 8th 2007
Published: October 9th 2014
Edit Blog Post

Geo: 39.9165, 116.391

GUN 5 GUNLERDEN CUMARTESİ
Guzel bir uykudan sonra sağlam bir kahvaltı ettik ve Pekin maceramızı sürdürmek adına

ön düzen sıkıntısı çeken Otobüsümüze bindik .Bıraksam bizim çocuklar sevabına motor indirecekler..
Bizi Yuan lon adlı bir ipek fabrikasına götürdüler.Malum burası ipek yolunun başlangıcı.Sonu da bizim Bursa...
İpek Yolu, Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur.İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda, doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur.
Milattan yüzyıllar önce Mısırlılar, daha sonra da Romalılar, Çinlilerden ipek satın alırlardı. Ulaşım ise, daha sonra İpek Yolu adı verilen güzergahı izleyen kervanlarla sağlanırdı. İpek endüstrisi, eski çağlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tutmuştur. Uzak Doğu'dan gelen ipek ve baharat, Batı dünyası için, uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynamıştır. İpek, ayrıca Doğu kültürünün Batı tarafından tanınmasını da sağlamıştır. Doğu'nun ipeği ile baharatının kervanlarla batıya taşınması, Çin'den Avrupa'ya ulaşan ticaret yollarını oluşturmuştur. Orta Çağda, ticaret kervanları, şimdiki Çin'in Şian kentinden hareket ederek Özbekistan'ın Kaşgar kentine gelirler, burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek Afganistan ovalarından Hazar Denizi'ne, diğeri ile de Karakurum Dağları'nı aşarak İran üzerinden Anadolu'ya ulaşırlardı. Anadolu'dan deniz yolu ile Akdeniz ve Karadeniz (Tirebolu) limanlarından veya Trakya üzerinden kara yolu ile Avrupa'ya giderlerdi.
Doğudan batıya doğru gelişen bu ticari harekette daha önceki çağlardan beri kullanılmakta olan bir yol şebekesinden yararlanılmıştır. Yoğun bir şekilde ipek, porselen, kâğıt, baharat ve değerli taşların taşınmasının yanında kıtalar arasındaki kültür alışverişine de imkân sağlayan bu binlerce kilometre uzunluğundaki kervan yolları zaman içinde İpek Yolu olarak adlandırılmıştır. İpek Yolu Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izlerini taşımakta ve olağanüstü bir tarihsel ve kültürel zenginlik sunmaktadır.
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra, İpek Yolu'nun hem bir ticaret yolu, hem de tarihsel ve kültürel değer olarak yeniden canlandırılması gündeme gelmiş, bu yol boyunca inşaa edilmiş ve artık kullanılmayan yapıların, yeni işlevler kazandırılarak korunmaları ve yaşatılmaları için çalışmalar başlamıştır.
İpek Yolu çeşitli Türk uygarlıklarının ekonomik kaynağı olmuştur.
İpek dokumacılığı bundan 4.600 yıl önce Çin'de başladı. 16. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında İtalya ve Fransa'da büyük gelişme gösterdi. İpek en çok dut ipekböceğinden elde edilir. Bu böceğin dişisi 200-500 yumurta bıraktıktan sonra ölür. Yumurtalardan çıkan minik tırtıllar dut yaprağıyla beslenir. Hızla büyüyerek 20-30 günde 7-8 santimetreyi bulur. Büyümesi tamamlanınca yemeyi bırakır ve incecik ipek liften çevresine bir koza örer. İnsanlar ipek elde etmek için üretme çiftliklerinde ipek böcekçiliği yaparlar. Yırtılarak zarar görmesine mani olmak için ipekböceğinin içinden çıkabileceği kadar gelişmesini beklemeden kozalar kaynatılır. Ardından ipek elle ya da makinelerle çözülerek çile haline getirilir. Bir kozadan 450 ile 900 metre arasında kesiksiz iplik çıkabilir. Bu iplikler tezgahlarda dokunarak kumaş yapılır.Bu fabrika da kozadan başlayarak üretimin tüm aşamalarını gösterdiler ve paralarımızı almak üzere bizi üst katlara yönlendirdiler..Etkilenmemek mümkün değil .En çok saf ipek yorganlardan etkilendim150-200 kat ipek katmandan meydana gelmiş bu yorganlar çok hafif ve kışın sıcak yazın soğuk tutuyor..Taşırmıyım taşımazmıyım diye aklım gidip geldi ve sonunda taşımağa karar verdim.Halen evimde kullanıyorum..Tavsiye ederim.Fabrika ziyareti çıkışında bizim ekip yine kilolanmıştı.Buradan bizi bir alış veriş merkezine götürdüler .Burası yeni açılan bir merkez ve müşteri çekebilmek için diğerlerinden daha uygun fiyatlı olduğu söylendi...Buranın adı Yue Show Fashion market ...adres şöyle :http://www.shoppinginbeijing.com/Yueshow

iki ayrı binadan meydana gelmiş irice bir pazar burası...bir binanın tamamı elektronik ürünler satıyor....dolayısıyla burası bu haliyle her şeyi bulacağınız cazip bir yer haline geliyor.
Alış veriş bittiğinde hava kararmıştı.Otelimize döndük.Paketleri bıraktık.Akşam yemeğimizi yedik ve çok yakın olan Tiananmen meydanına gittik .Aslında yarin ki program da var fakat yakın olması bir gece turu yapmamıza göz kırptı...
Gece oldukça soğuk oluyor ..Biraz resim çektik ve otele dönüp yattık.



Additional photos below
Photos: 5, Displayed: 5


Advertisement



Tot: 0.079s; Tpl: 0.012s; cc: 7; qc: 23; dbt: 0.0358s; 1; m:domysql w:travelblog (10.17.0.13); sld: 1; ; mem: 1.1mb