Valentinovo, tretji kontinent


Advertisement
Africa
February 14th 2008
Published: February 14th 2008EDIT THIS ENTRY

TutorsTutorsTutors

I can't believe I'm doing this ... no, not posing with Mac, but actually teaching.
Dobro jutro, dan brez vode! Pa to ni res. Zjutraj sem vstala in sla na WC, in ko sem se cez 3 minute vrnila, da bi se sturisala, BANG, vode ni bilo vec. Za popizdit. Tako sem se mrcvarila do zacetka delavnice in lahko si predstavljate, da nekdo, ki se ze 2 dni ni stusiral, ima tehnicne motnje in je nekoliko neprespan (kljub temu, da Vojko danes SPLOH ni smrcal!!!!!!!!), ne more biti dober predavatelj. Pa se moja fresh fruit salad je bila nasicena z mravljami. Jebemti Afriko.
Ampak OK, jebiga, kar se mora, se mora. In sva zaceli z lekcijami iz osnov fotografije. Udelezencev je bilo nekaj cez deset, med njimi "nasi" Biserka, Barbara in Sandra, ostali pa lokalci. Najprej sva nalozili vse o zaslonki, casu, ISO stevilkah, tretjinah, horizontu, gegenlichtu ... skratka, se sama nisem vedela, da obvladam toliko teorije! (ki se pac ne manifestira vedno v praksi) Mogoce je slo pa tudi za dober tandem - z Mankico sva res razturali! In sva kar drzali attention spat najinih ucencev za skorajda dve uri. Hu-do!
Res je bilo zanimivo, kaj jim je jasno in kaj ne. Obozujem odkrivanje teh kulturnih razlik. Bili so kar zagreti, sploh ko sva jim
From this to artFrom this to artFrom this to art

Martin the artist at work
kazali prakticne primere z Mankicinega laptopa (so bile torej samo njene slike, ampak nic hudega, ker so bile res fantasticne). Pa se zabavali smo se. Nekateri so res cukri.
Ce smo ze pri tem: Emmanuel, Moses, Neriko, Anthony, Adidas, Martin - cuker na cuker. Sploh z Emmanuelom se stalno bondava in zajebavava in danes sva se oba rezala, ker sva si zazelela Happy Valentine's Day (do tega se pridemo). Imajo smisel za humor, odprti so, nimajo predsodkov do nas belcev ... ma, super mi je z njimi. Zenske pa so, kulturi primerno, bolj zadrzane. Ampak ko jih spoznas, recimo nase kuharice, in se ti odprejo, je to nov svet. Zanje in zame.
Anyway, poslali sva jih na teren po sistemu mzungu z digitalcem + lokalec do kosila in medtem sva lepo pocivali. Matr, uciteljska je tezka! (JA JA MAMI VEM - ampak elektricarska je zagotovo tudi!) Pocasi so pricapljali nazaj, vsi nasmejani in razposajeni in to je bilo dobro. Point je seveda v tem, da se kaj naucijo, pa tudi v tem, da se imajo ob tem dobro! Da se spoznavajo drug z drugim.
Za kosilo smo med drugim jedli tudi posho, to je kao maize porridge but firm. Torej neke vrste bela polenta, ki je nesramno brez okusa, ampak se pac zlije z vsako omako, ki jo das cez. Seveda sem pozrla tega toliko, da bi lahko sla pes do jezera in nazaj (kar je 2 uri v eno smer), kot mi je vnos stolmacil Emmanuel. Awesome.
Potem smo se dobili v gallery roomu in predebatirali fotke, ki so jih naredili z digitalcem. Ker jih kljub vsemu nismo imeli dovolj, smo nekatere poslali stikati z disposable cameras, ki jih imamo. Rezultati nekaterih so bili osupljivi - sploh zato, ker razen redkih izjem lokalci se nikoli niso niti drzali v rokah fotoaparata! Na to sva se seveda spomnili prepozno, da bi jih recimo povprasali po njihovem predhodnjem znanju, ampak kot sva ugotovili, je bilo popolnoma vseeno. Nekateri med njimi so hudi talenti, svaka cast, res. Ko smo malo pogledali, smo poslali nekatere se malo fotkati, drugi pa so se totalno polenili in sva jih pac poslali domov. Ni imelo smisla jih zadrzevati, saj smo danes vzeli RES veliko.
Uf, potem sva se pocili v the Nest in jaz sem spila en masala chai, Mankica pa Cocacolo. Prav za prav sva bili za popizdit zmatrani! (JA JAAAAA MAMIIII) Kmalu so prisli tisti, ki so se slikali po seansi z racunalnikom, tudi Biserka, in spet smo lahko gledali nekatere fantasticne posnetke. Predvsem pa je velik plus to, da so lokalci nase mzungute popeljali po straneh mesta, ki jih sploh ne poznamo, in to na tak nacin, ki jih sami nikoli ne bi mogli. Sli so npr. na market in bili sprejeti popolnoma drugace kot sicer. Mislim, da bova tudi midve jutri vzeli vsaka enega lokalca in sli malo naokoli. Konec koncev uciva osnove fotografije in kar delamo, je vec kot dovolj.
Mimogrede, ne morem verjeti, da sem ravnokar zapisala, da UCIVA. To gre se bolj skupaj z mano kot visoke pete.
Ok, sedaj pa k najpomembnejsi zadevi danes: valentinovo! Madona, vsako leto na drugem kontinentu (predlani Kanada, lani Vietnam, letos Uganda) je dogodivscina zase. Tu se, morebitnim pomislekom navkljub, celo mesto pripravlja na ta dan kot na novoletno zabavo. V nasem hostlu se ze cel dan valjajo parcki (ki se, btw, ne dotikajo, kajti za roke se drzijo samo prijatelji - tudi tipi - parcki pa imajo minsko polje med seboj) in napedenane bejbe, ki imajo obvezne rdece modne dodatke, s katerimi zgledajo BAJNO! Bela punca niti slucajno ne more zgledati tako dobro z rdecimi uhani, verizicami, torbicami, majicami, lasnimi sponkami ipd. kot to pase na crno kozo. In ne le zenske, tudi tipi hodijo naokoli v rdecih majicah, srajcah, reklcih, jaknah ipd. Tudi nase punce imajo nekaj rdecih cunj, jaz pac ne oz. imam eno, ki pa je v umazanem perilu. Po drugi strani pa: na sebi imam ze par dni iste cunje, vode pa se vedno ni (ceprav Adam ze cel dan obljublja, da pride ob 7.30 ... ), tako da je po moje cisto vseeno, ali potegnem ven se tisto smrdljivo zadevo, ker razlike itak ne bo. Hahahaha. Mislim, da sem si s tem resignirajocim stavkom zapravila vse moznosti za poroko. Francl, sori, nic ne bo z bogatim prizenjenim sorodstvom. :D
Ker si je pod pritiskom nujno treba izbrati Valentina, Adam in Moses pa sta se mi zdi ze oddana, se bom zagrebla seveda za Emmanuela. He he he. Cez kaksno uro gremo namrec cez cesto v Little Ritz na valentinov zur, ki ga bucno oglasujejo ze cel dan po vsem mestu s tovornjaki, na katere so nalozene tone akusticne opreme, nekdo se dere na mikrofon, zraven pa tipi plesejo se bolje kot vancouverski geji na Pride Parade. Vstopnina je 4000 silingov - cesar si nasi fantje menda sploh ne morejo privosciti (mi pa smo ravnoka sprasili 2000 za samose), zato bomo gentlemensko vlogo prevzele me. In si placale nase Valentine. Emancipacija je dosegla svoj visek.
Anyway! Gremo dalje od samorefleksije.

AdvertisementTot: 0.041s; Tpl: 0.012s; cc: 8; qc: 22; dbt: 0.0137s; 1; m:jupiter w:www (104.131.28.133); sld: 1; ; mem: 1.5mb