Na aan te zijn gekomen in Campo Grande vanuit Manaus met een overstap in Brasilia zijn we dezelfde middag opzoek gegaan naar een mooie tour in de Pantanal. Met de gedachte dat de agents Armstrongs zijn, zijn we opzoek gegaan. Na enig onderhandelen en de nodige flessen cachasa in te slaan zijn we dezelfde middag vertokken naar de Pantanal wat toch zeker een 6 uur reiden was. Gelukkig konden de dames de Bon Jovi look wederom waarderen en kreeg ik een briefje in mijn hand gedrukt met de waarschijnlijke tekst "je bent mooi, bel me". Aangezien ik geen telefoon had zijn we er maar meteen naartoe gegaan en begon wederom een heel goed gesprek in het Portugees.
Op een gegeven moment werden we uit de bus gedropt en stond een pickup klaar om ons over een wel heel erg verregende weg naar de kampeer boerderij te brengen. Onderweg moesten we nog een paar mensen weer op de weg helpen omdat ze ervanaf waren gegleden.
Maar goed, de volgende ochtend zouden we gaan hicken, in de stromende regen gingen we dan op pad. Met je blote voeten soms tot over je knieen in het water en tot je enkels in de drek.
Maar wel een paar apen, toekans, quaties, gordeldier en zelf een hele kleine slang gezien. Terug bij de lodge gingen we de middig Piranha's vissen. Ewout de gids ik en zelfs de dames uit Zwitserland trokken de ene na de andere Piranha uit het water, zelf een catfish en een hele dikkevis.nl. Dit allemaal tot grote ergernis van Robert die tot op heden geen Piranha op zijn naam mag schrijven. De volgende ochtend zouden we om 04:30 op jeep safari gaan. Ondankt dat we weinig dieren hebben gezien, was het toch wel bijzonder omdat een jonge jachtluipaard onze jeep bijna wilde aanvallen. De middag was bestemd voor paard rijden. De snelste paarden werden van stal gehaald. Robby op het paard van sinterklaas en ik mocht de wilde hengst die of Ewout of zijn paard niet mocht en dit liet weten met de welbekende paardentrap. Wederom een ochtend programma wat deze keer gevuld werd met een boot tour en een flotation wat inhoudt dat je met een lekke autoband de rivier of drijft. Best relax als je ervoor de nodige piranhas uit het water hebt getrokken en meerdere krokodillen hebt gespot of zelfs de rivier in ziet gaan als je langs
drijft. De middag bestond uit een wandeltocht en aangezien het al een tijdje niet meer had geregend was het water stukken lager. Aan het einde van de middag werd bregje 32 van stal gehaald omdat er vlees nodig was. Met een hakbijl een aantal manchetes en een paar glazen cachasa was deze koe al gauw tot wat je bij de slager ziet. In de avond werd er onder tavel bier tegen ijs geruild met de gids om de welbevaamde Hollandse Caiparinhas te maken. Een geslaagde avond met spelletjes als "fiets m der in" en waar is Iva. De volgende ochtend was speciaal voor onze Robert gepland zodat ook hij nog de kans kreeg een Piranha te vangen. Je had zijn gezicht moeten zien toen deze jongen een baby van de "grotere" soort vissen binnen boord sleepte. Maar waar is de Piranha?
In de middag was het tijd om terug te gaan naar Campo Grande. Achterin de bak van de puckup jagen over de inmiddels stoffig geworden zandwegen.
In de avond afscheid genomen van Robby en Ewout om alleen opweg te gaan naar Suriname. Mijn vliegtuig zou deze nacht om 05:00 vertrekken en aangezien ik geen wekker had leek het mij
verstandig wakker te blijven. Na een zeer lange en reis via Brasilia en Belem was ik dan eindelijk om 00:30 in Paramaribo.