Hallo Vrienden en Familie
Eindelijk is het dan zo ver...de winterjas kan de kast uit en de kou is zelfs aangekomen in NY...en je weet wat dat wil zeggen: The holliday season is about to start!
Kerstliederen galmen door winkelcentra, bomen zijn al volledig gevuld met lichtjes en kerstversieringen zijn te vinden zowel binnen als buiten grote gebouwen (vooral 5th avenue doet hier goed aan mee). Maar hier in NY is het niet van de zomer naar de kerst, nee...hier leven mensen eerst toe naar "thanksgiving"...jaja, iedereen kent het wel van de films, maar wat is nou eigenlijk thanksgiving?
Het verhaal gaat dat de settlers hier aankwamen, en eigenlijk te weinig proviant hadden om de winter te overleven. De Native Americans hebben hun toen gered (c.q. Safed their asses) door ze voedsel te geven. In realiteit is het eigenlijk een thanksgiving aan het einde van het oogst seizoen om dankbaar te zijn voor de (goede) oogst. Maak er van wat je zelf het leuste vind.
Thanksgiving wordt hier altijd groots gevierd, en in NY ben je dan helemaal op je plaats. Thanksgiving heeft hier iedereen vrij, en buiten dat komen er nog eens zo'n 3 miljoen toeristen
naar NY tijdens deze feestdagen. De grootste trekpleisters zijn de Thanksgivingday Sales en de Macy's thanksgiving day parade. Over de sales kan ik niet meepraten, ik ben niet een van die gestoorde mensen die om 12 uur 's avonds al in de rij gaat staan om vervolgens om 4 uur 's nachts (4 uur 's nachts!!!) een winkel binnen te stormen voor de zgn. "early bird discounts". Het werd zelfs op TV uitgezonden hoe mensen stonden te wachten...TE bizar.
Maar voordat de "black friday" sales beginnen, is het natuurlijk eerst nog donderdag...de dag van de parade!
Macy's thanksgivingday parade is een van de grootse en oudste parades van NY, er komen jaarlijks zo'n 3 miljoen mensen naar kijken, en dan zit er nog eens 2x zo'n groot aantal thuis voor de buis. De parade gaat van West 79 naar beneden naar Times Square. Dus 3 en een half miljoen mensen op dat kleine stukje aarde...dat is nog eens chaos. Dat in het achterhoofd houdende is het helemaal niet gek dat je mensen (met kinderen) al omstreeks 5.30 een plek zag veroveren langs de kant van de weg, terwijl de parade pas begint om 9 uur 's nachts.
Om
Druk?Nou, dit is op 1 block...
de chaos te ontlopen (in de treinen, die rijden op zondagschema), verzamelde we allemaal al de avond er voor bij Katie thuis omdat zij 1 block van de parade af woont. De avond ervoor is het traditioneel zo dat de "floats" worden opgeblazen, en dat kinderen er langs kunnen lopen om ze van dichtbij te zien (je kan je voorstellen dat je de volgende dag als 1 van de 3.5 miljoen mensen niet zo veel kan zien). Het was echt gekkenwerk, ik heb wat foto's genomen van de rij, maar zelfs vanaf het dak van Katies appartement konden we niet de hele rij op de foto krijgen. BIZAR! gekke Amerikanen! En dat was dan nog maar de avond ervoor. De volgende ochtend hadden we (op aanraden van ondergetekende) toch maar de wekker vroeg gezet (7.30) om rond 8 uur nog te gaan kijken voor een goed plekje (een uur van tevoren zou je denken...). Dat konden we dus mooi vergeten, en we namen genoegen met een afstand tot de straat van ongeveer 8 meter wetende dat de leuke dingen toch in de lucht zweven. Naast ons een echt NY's koppel waarvan de vrouw toevallig docente is geweest (was al met
pensoen) op CUNY (waar mijn college deel van uitmaakt). Dus zij heeft ons helemaal bijgepraat over de "goede ouwe tijd" waarin de parade slechts een wijkinitiatief was en het nog heel kleinschalig was, wel leuk om dat mee te krijgen.
De parade zelf was BIZAR, geen andere woorden voor! Achtereenvolgens kwamen Shrek, Snoopy en Scooby-doo voorbij floaten...afgewisseld met een toren van Bert en Ernie (bert, bert, I've got a banana in my ear...) en Pikachu...nou te veel om op te noemen. Op elke wagen stond een "BA" (Bekende Amerikaan), maar zoals jullie wel van mij gewend zijn wist ik niet wie in godsnaam wie was (dankzij Katie weet ik dat nu wel), maar om jullie toch lekker te maken, miss Amerika kwam voorbij, en een Idols ster stond er ook bij. Voor impressies verwijs ik jullie graag naar de foto's, woorden schieten vaak te kort!
Na de parade hoort men eigenlijk de hele dag te besteden aan het welbekende Thanksgiving diner...maar mijn vriendenclub en ik hadden toch maar bedacht het een dag te verplaatsen (om technische redenen). De volgende dag hebben we dus gemeet bij James in Queens, hij is de trotse eigenaar van een gigant van een
appartement, helaas wel een stukje verwijderd van Manhattan maar dat deert hem niets. Aldaar konden de vrouwtjes aan de slag. Gewapend met een Kalkoen van have-I-got-you-there en de ingredienten voor stuffing, mashed potatoes en allerlei lekkernijen gingen we aan de slag (lees: James en ik onttrokken zich professioneel van elke vorm van koken, waren daar hoofdzakelijk voor de moral support en hier en daar een glas bijvullen). Maar er kon natuurlijk niet gekookt worden voordat de (dode) kalkoen in retrospect nog aan enige folteringen werd onderheven (zie foto's, not for the faint of heart).
Eindresultaat was verbazingwekkend goed, een tafel vol met voedsel dat zich kon meten met de betere thanksgiving dinertjes. Een mooi moment om te genieten van de Amerikaanse gebruiken.
Met thanksgiving wordt het "holliday season" echt ingeluid, en de weg wordt vrijgemaakt voor de Kerstman...laat maar komen!
Wat hoort er verder nog bij winter-kerst-NY? Juist! Schaatsen...je kent het wel, dat stereotype beeld van die schaatsbanen waar de verliefde mensen elkaar op vinden enzo. Nou, dat kan je dus mooi vergeten, of je bent samen met een kleine 1000 andere ineens smoorverliefd en ziet de rest niet. Wel gaaf om op schaatsen te staan, omhoog
te kijken en niets anders als typische NY wokenkrabbers te aanschouwen, een mooi spektakel (op een mooi en zonnige dag als vandaag) dat zijn vervolg gaat krijgen als de winter/sneeuw echt zijn intrede heeft gedaan. Ook heb ik nog wat foto's gemaakt van NY die in de ban van de kerst begint te raken...een mooi fenomeen alhier.
Helaas voor mij is het de komende maand weer even werktijd, 2 presentaties, 3 papers en 3 examens in de komende 3/4 weken...dus nog eventjes aanpoten, maar dat gaat vast wel lukken. Daarna komen Noud, Rob en Mark alweer deze kant op, dus weer iets om naar uit te kijken (mannen, die verlanglijst komt er aan!)
Ik hoop dat het met jullie daar in NL of waar dan ook ter wereld goed gaat, dat jullie ook de nodige mooie zonnige winterdagen mogen beleven.
Vanuit een zonnig-kerstverlicht NY
Een dikke kus
Sander
Snoopy!De oudste Float...is er al bij sinds de '80
4 Comments -
Send Private MessageJe maakt het mee he... En ik ben al onder de indruk als zo'n tiepje beestje in elkaar flanst met ballonnetjes. Ik geloof dat hier ietsje meer dan 3,5 miljoen mensen in dit hele land wonen... Echt heel bizar: dat staat daar met z'n allen in 1 straat... Sjats, ben weer online deze week als het goed is, dus gaan snel bijkletsen!!! Kus!
Lucky Buijs heeft wel gewoon kerst, zelfs in een soort van kerstwalhalla, ziet er goed uit pikkie! Mooi om te zien dat het daar lekker Amerikaans is allemaal, vreemd om Rick te zien, maar je Goofy high-five maakt een hoop goed!
Billy, ik hoop dat je je daar goed vermaakt en goed te horen dat de glazen gevuld blijven daar!
hey buijske!
Hier effe een kleine post vanuit de onderste regionen van het continent (bestuur 2006-2007 is goed verspreid na zoŽn tropenjaar!) Ziet er goed man, als je wilt kun je mijn winterkleren krijgen aangezien ik die hier niet meer nodig ga hebben. Vindt het wel een beetje lafjes dat jij niet een van die idioten was die als een zwalkende mongool krijsend zoŽn winkel binnen is gestrompeld. Had meer van je verwacht! Verder alles goed lees ik, mooi om te horen baas!
Succes met alles; spreek je; mzzls tony
ik heb ondertussen een scrollvinger, naarstig op zoek naar miss America. dooddoener is dan ook dat ik slechts types als goofy, een aardappel en rick (shrek) op mijn netvlies gebrand krijg..
wacht met smart op de rest van de foto's...of moet je daar ergens voor inloggen? ;)
Add CommentAll Comments