Na een paar uur op de boot vanaf Denemarken kwamen we aan in Kristiaansand, de meest zuidelijke stad van Noorwegen. Na een nachtje in ons busje te hebbengeslapen wij nog even een lonely planet kopen van Noorwegen en toen kon de reis beginnen. Met ons busje reden wij naar het noorden door mooie landschappen en beklommen wij op dag 2 de Gaustatoppen, leuke dag trip..... toen wilden we beginnen aan het echte werk.
In het Nationaal park Jottunheimen staan de hoogste toppen van het land, daaromheen moet mooi gewandeld kunnen worden dachten we. Een trip van 3 dagen uitgezocht en met voldoende proviand en zware tassen begonnen we met onze hike. Na 3 uur lopen stonden we nog maar aan de voet van de Glittertint, de op een na hoogste berg..... achteraf was het verstandig om er toch maar langs te lopen in plaats van erover heen....maar wij gingen toch met onze bepakking aan de klim beginnen.
Na 7 uur klimmen maakten wij wat top-foto's in de mist, maar toen kwamen er mensen van de andere kant aanlopen die net op de top waren geweest.....balen....nu moesten we toch nog verder!!
Op de echte top ook nog maar wat foto's gemaakt van
wassen in de natuurNa zo'n dag hiken moet het zweet er toch weer af....daar heb je geen campingdouche voor nodig
de mist genoten en toen maar gaan afdalen. Vermoeid liepen we langzaam over rotsen en door de sneeuw naar beneden.....bij de eerste de beste geschikte kampeerplek met water vonden wij het mooi geweest en begon het kookritueel.
Dag 2 wat klimmen en dalen en genieten van de rendieren die ons voorbijliepen, daarna dachten wij een vlak stuk te hebben maar ook dit viel tegen zodat wij ook hier ons kamp opsloegen voor de geplande hut.
Dag 3 liepen we met uitzichten over fantastisch landschappen met bergen meren en sneeuw, en zowaar konden de broekspijpen even afgeritst worden. Het was ondertussen al wel duidelijk dat wij er 4 dagen over gingen doen, maar zelfs de laatste dag die relatief vlak was viel erg tegen.
De omgeving was super, de paden slecht, riviertjes te groot dus soms lastig over te steken en het weer nat en koud.....Gelukkig hadden we aan het eind van de dag weer ons droge camperbusje. (geleend van m'n ouders.) en konden we relaxen en een spelletje spelen in de berghut.
Genoeg actief gedaan zo'n eerste week, dan ga je vragen waar je mooi weer hebt in Noorwegen zodat je daar van kan genieten.........Op de Lofoten waren de
vooruizichten het minst slecht.......dus wij maar 1000 km noordelijker rijden. Na een mooie wild-kampeer plek, 2 foto's op de poolcirkel en uren wachten op de ferry kwamen we bij de Lofoten aan.
Lofoten is een prachtig schiereiland met steile bergen die uit de zee oprijzen, mooie vissersdorpjes, mooie stranden en fjorden. Lekker rondgereden, mooie plekken bezocht en voor het eerst op een echte camping. 's avonds voor het eerst mooi weer, dus dat was genieten.
De volgende dag een leuk dorpje bezocht en daarna een zeekayak gehuurd voor een 2 daagse trip op zee! Niet het beste weer, maar tijdens het varen bleef het droog...althans vanuit de lucht door de wind waren de golven soms best groot om te kanoen.....Slapen op het mooiste plekje van de wereld.....helaas met veel planten die blijkbaar niet wilden dat er mensen sliepen. Allebij namelijk super last van onze hooikoorts daar, zelfs de rooie wijn hielp er niet tegen.
Op dag 2 om wat eilanden gevaren, tussen de zeearenden en af en toe even stoppen op een strandje. Het was geen zwem weer dus vlug weer terug naar de kust waar onze kayak weer werd opgehaald.
De vooruitzichten op de lofoten waren regen regen
en nog eens regen dus wij maar weer naar het vaste land.....in het noorden daar ook slecht dus hebben we maar besloten om in een stuk 800km terug naar Trondheim te reiden zodat we daar zaterdagavond nog leuk de kroeg in konden en even lekker konden eten.
Op een regenachtige zondag kun je weinig meer doen dan naar he zwembad en de bioscoop dus hebben we daar maar van genoten.
Een mooie hike langs 3 watervallen in het Dofrefjell nat. park en een ritje langs de hoogste waterval bracht ons langzaam bij het Geirangerfjord.
Het Geirangerfjord schijnt het mooiste fjord van noorwegen te zijn...wilden we graag ook weer kayakken maar de door prijs van 200 euro voor 2 dagen en het slechte weer hebben we er voor gekozen om toch maar een goedkope toeristische rondvaart de doen! Ach wat moet je daar van zeggen....niks eigenlijk!
Verder in de buurt nog mooi gehiked en wij verder naar Stryn, op naar de grootste gletsjer van Europa....3 uur in de regen lopen naar de gletsjer en weer 3 uur terug......
In Flam begon onze vakantie pas echt...het was super mooi weer, dus tijd om weer een kano te huren....verhuur helaas gesloten tot het
einde van de middag, maar konden we wel lekker relaxen en in de zon liggen.
Diezelfde avond nog een kayak gehuurd en naar wederom een fantastisch plekje gevaren, camp opgeslagen kampvuurtje gemaakt en lekker gegeten. Volgende dat flink door peddelen en zowaar nog een dolfijn gespot!
NA het kayakken naar Voss doorgereden waar we de volgende dag lekker en rondje hebben gemountainbiked en in de zon gelegen hebben.
Bergen de stad waar het altijd regent hadden wij natuurlijk super mooi weer, dat is wel leuk als je alle toeristische dingen moet bekijken...daarna nog lekker gegeten bij een vaag restaurantje (het enige met iets vegetarisch op de kaart) en toen ergens richting Stavanger geslapen.
Bij de Preikestolen liepen we tussen de duizende andere toeristen tweeeneenhalf uur naar boven...gelukkig liepen toen de meeste al naar beneden maar deze dag hadden we weer ouderwets noors weer dus regende het weer de hele tijd. Snel wat foto's maken op de top en toen weer richting ons busje.
Bij de Kjerag hadden we de volgende dag wat meer geluk met het weer zodat we een leuk dagje hiken hadden met een mooie (voor anneke wel enge) foto op de steen!
Terug naar het Setesdal en
ons rondje noorwegen was bijna gemaakt....een mooi plekje gevonden bij een rivierbedding en eindelijk konden we onze bbq gebruiken het was namelijk zonnig en warm...
De laaste dag terug in Kristiaansand nog in een kroegje geweest en toen wachten op de boot weer terug naar Denemarken.
Mooie vakantie die we zonder het camperbusje niet hadden willen maken, toch wel lekker dat je nog een plekje hebt wat droog blijft als het zo vaak en veel regent. Maar ondanks het slechte weer blijft het een geweldig land met prachtige natuur en hebben zeker genoten!
ann op de preikestoleNa 3 uur wandelen in de regen toch maar even een foto voordat we weer uren terug moeten lopen