GranadaDit is bij parque central. Bijna alle gebouwen zien er ongeveer zo uit. Echt een coloniale stad.
Granada, mn thuis basis in Nicaragua. Voor een week heb ik hier rondgehangen. De vulkanen beklommen, geluierd aan de omliggende meren en laguna's. Maar zoals altijd is er een tijd van komen en gaan.
Op naar mn volgende bestemming. Honduras! Eerst maar snel naar de Bay Islands, hopelijk ben ik nog optijd voor de walvishaaien! Daarna moet ik snel een plaatsje in een hostel zien te vinden. Pasen is nogal een groot ding hier in central-america en alle hostels schijnen dan vol te zitten. Prijzen gaan 4 keer over de kop. Costa Rica wordt die week overspoeld met Americanen, de Bay Islands vallen waarschijnlijk ook ten prooi... Antiqua (Guatemala) is schijnt wild te gaan. Waar ik die week ben weet ik nog niet.
Goed, Granada. Dolle boel hoor. In Granada verbleef ik in The Bearded Monkey. Het beste hostel hier. Alleen maar backpackers. Gelieerd hieraan is de Monkey Hut. Daar heb ik een dagje rondgehangen. Dit ligt aan laguna de Apoyo. Een vulkaankrater met helder blauw water. Uitermate geschikt om een dagje rustig aan te doen. Als je dat kan natuurlijk. Ik ben die dag samen met Marie-Eve naar Catarina gehiked. Een uitzicht punt over de laguna, Granada en
VervoerDe stad is prima te belopen, maar voor luie mensen zijn er deze koetsjes. Er zijn natuurlijk ook gewone taxis.
de Isletas. Na de hike losgegaan op de steiger aan de laguna en de trampoline. Check de foto's.
De dag erop ben ik samen met Marie-Eve Canopy gaan doen. Boven een regenwoud en een koffieplantage aan een kabel van boom naar boom. De langste oversteek was 80 meter. Onzettend gaaf. Ik heb daar ook nog een persoonlijke koffietour gekregen. Van struik tot pak, het proces is me verteld. Weet je dat die mensen die de bessen plukken 4 maanden lang 7 dagen per week werken en daarmee 10 cordobas per dag verdienen? 20 cordobas maakt 1 euro. Nicaragua is een goedkoop land maar zelfs hier kan je niks met 10 cordobas! Boodschap: Koop fair-trade koffie!
Beklimmen van de Mombacho vulkaan. Vroeg vertrokken met de bus naar Parque National Mombacho. We waren daar vroeg genoeg om met de eerste pickup (van 8:30) naar boven te gaan. Je hoeft niet eens te lopen! Tot ± 800 meter is de vulkaan volgezet met koffieplanten. Daarna gaat het over in cloudforest. Het jammere van cloudforest is dat het altijd zo bewolkt is. Je wordt zeiknat en ziet geen steek. Vanaf de top konden we de krater niet eens zien. 4 uur hebben
GranadaJe ziet altijd de vulkaan. Nicaragua staat vol met vulkanen. Ga ze niet allemaal beklimmen.
we in een hutje boven op de berg zitten wachten. Om 1 uur werd het eindelijk want minder bewolkt en konden we Granada en Laguna de Apoyo zien. Was het wachten waard. Toen we uitgekeken waren was de pick-up net weg. We hadden geen zin om te wachten en dus zijn we 1400 meter naar beneden gelopen. Beneden aangekomen hadden we geen benen meer over. Ontzettend zwaar dat naar beneden lopen, geen gein hoor.
Hier een vervolg op de (zend-koffie-naar-huis soap). Zoals jullie in de vorige aflevering hebben kunnen lezen had ik problemen met het naar huis zenden van mn koffiebonen. Op t postkantoor in Granada werd met in t Spaans uitgelegd dat ik de bonen niet mag zenden maar gemalen koffie wel. Mij totaal onlogisch. Natuurlijk liet ik het er niet bij zitten. De receptioniste van mn hostel wees me erop dat het ministerie van agriculture toevallig in Granada zit. Daar kan ik misschien een vergunning krijgen. Dat heb ik dus maar eens geprobeerd. Ik ben daar langs gegaan en heb in t Spaans uitgelegd dat ik mn koffiebonen naar huis wil sturen en daarvoor een vergunning wil hebben. Geen probleem werd me verteld: 'Ga naar de bank
ChickenbusDe is een voorbeeld van de befaamde chickenbus! Het zijn oude Americaanse schoolbussen en die doen hier de lijndiensten. Niet erg confortabel en meestal super vol.
en stort 10 dollar op deze rekening. Kom met het bewijs terug en dan geef ik je een papiertje. Daarmee kan je naar Managua en dan geven ze je een certificaat en dan kan je hier je pakje zenden¨ Ik wist genoeg, eerst deze vent omkopen voor 10 dollar, dan in Managua iemand omkopen en dan nog betalen om mn pakje te zenden. Ben gekke henkie niet! Heb de man vriendelijk bedankt en ben met mn paketje in de bus naar Masaya gaan zitten. Heb daar een mooie hangmat gekocht, in t paketje gepropt en ben toen naar het postkantoor gegaan. Ze hebben alles dat ik wilde zenden bekeken en er was geen enkel probleem. Alles dicht getaped, betaald en LISTO! Paketje is onderweg! Volgens mij is de overheid 1 corrupt zooitje hier. Een grappig detail is dat ze postzegels plakken op t paketje. Er waren 3 a4tjes postzegels nodig. De 3 zijkanten van de doos zitten vol geplakt! Je zal ze maar moeten stempelen....Wil er iemand een postzegel uit Nicargua?
Nu ga ik me naar de Bay Islands haasten. Morgen ochtend vertrek ik naar Managua, daar blijf ik een halve dag rondhangen. Om 4:30am gaat de bus naar
Monkey HutEen dagje naar de Monkey Hut geweest. Is van de zelfde eigenaar als t hostel waarin ik verblijf; The Bearded Monkey. The Monkey Hut ligt aan laguna de Apoyo. Helder water voor een mooi duik. Je kan oo
... [more]Tegucigalpa (honduras). Vandaar ga ik direct door naar La Ceiba. Waarschijnlijk haal ik daar de laatste boot niet dus blijf ik daar een nachtje hangen. De volgende dag ga ik met de boot naar Utila. Ik wil daar mn advanced open water en mn underwater photography PADI's halen.
Tot blogs vannuit Honduras!
Arjan
Photo?Tijdens de hike kwamen we wat kinderen tegen. Kinderen vinden het geweldig om op de foto te gaan. De foto moest weer over omdat de hond mist. Toen ze de foto zagen lachde ze zich verloren.... We gaven
... [more]
NiñoEen jochie bekijkt Laguna de Apoyo
LolNa de hike naar Cana-iets waren we echt aan een duik toe. Met band en al van de steiger af. Beetje opletten waar je springt, sommige plekken zijn een meter diep, andere 4.
Meer lolNa het zwemmen even droog springen op de trampoline. Uiteraard moest ik even kicke doen en wat saltos ed proberen. Er is ook een filmpie van, kan zo naar de leukste thuis.
Pick-upDit is het vervoersmiddel voor 14 personen van Granada naar The Monkey Hut. Achterin de pick-up staan met de wind van 100 km/h in je gezicht. Heerlijk verkoelend. Zie ik in Nederland nog niet gebeuren
... [more]
CanopyDe dag volgend op de avonturen bij the monkey hut hebben we een Canopy gedaan. Aan een kabel tussen de bomen door. Marie-Eve is een tikkie gespannen.
CanopyDaar kom ik ff 18 meter in vrij val naar beneden. ¨rapido o medio?¨ RAPIDOOOO! Rapido betekende dus vrije val, opzich wel geinig.
CanopyDaar gaat Marie-Eve op 1 van de 10 canopytjes
Naar beneeHier komt een grote amerikaan naar beneden... gelukkig viel die boom niet om!
Boompiewat issie grooooot. mas o menos 250 jaartjes oud!
Koud en nat NicaraguaDe top van de Mombacho vulkaan is begroeid met cloudforest. 's Ochtends kan dat wel koud zijn!
A view from the topDe Mombacho vulkaan, waakend over Granada. Daar beneden zie je, als je goed zoekt, Granada.
UitzichtMarie-Eve en Phillip bekijken Granada, laguna de Apoyo en Lago de Nicaragua van boven.
BloempieDe weg van de vulkaan naar beneden is lang en vermoeiend maar niet saai. Een hoop mooie bloempies en heeeeel veel dikke vlinders!
BeesjeDe enige vlinder die stil bleef zitten. Braaaaaffff
Masaya marketDagelijks is er een grote markt in Masaya, een grote stad 16 km van Granada. Op de markt kan je van alles kopen, van hangmatten tot dode varkens. Het vis gedeelte kan je beter overslaan...