Onze eerste echte vakantie (trip). Een super ervaring in het mooie, maar straat arme, Cuba. Totaal onvoorbereid 2 goedkope tickets naar Cuba gekocht......orkaanseizoen. Toen we in Cuba aankwamen waren de naeffecten van orkaan Frances (boven Florida) nog goed merkbaar. De golven sloegen ver over de kades van de Malecon de La Habana. Havana is een hele onwezenlijke ervaring. Een hele arme stad, maar in tegenstelling tot andere ontwikkelingslanden is hier ooit wel enorme rijkdom geweest en dat zie je overal. Oude, vervallen gebouwen, straten en 101 keer opgelapte automobielen. Je waant je constant op een filmset. Net als bij veel filmsets bestaan de gebouwen vaak uit niet meer dan een gevel.
Na twee dagen Havana hebben we een Yaris gehuurd en zijn we met de auto vertrokken. Via de noordkust naar het westen.
Onze volgende bestemming het eiland Cayo Levisa. Een heel klein toeristen eilandje, waar we heerlijk van de zon, strand en een enorme branding konden genieten. Om op het eiland te komen moesten we over een langer stijger door een klein mangrovebosje. Iedereen kwam ongeschonden aan de overkant, behalve Doro. Ze zat volledig onder de insectbeten, maar het heeft de pret natuurlijk niet mogen drukken;-). De volgende bestemming
Vinales. Een zeer schattig dorpje waar we in een 'Casa Particular', ofwel bij iemand thuis, hebben gelogeerd. Ons plan was om verder naar het westen door te reizen en daar te gaan duiken in Maria La Gorda. Dit werd ons echter sterk afgeraden in verband met de naderende orkaan Iwan. Omdat niet duidelijk was welke kant de Iwan op zou gaan besloten wij nog een nachtje te wachten en de omgeving te verkennen. Een dagje naar een wat groter stadje Pinar del Rio, meteen een goed moment om naar de bank te gaan. Ook een bezoekje aan een sigarenplantage mocht natuurlijk niet ontbreken. Helaas was er in deze periode van het jaar weinig van de plantages te zien, waarschijnlijk nog een verklaring voor de goedkope tickets

. We bezochten de plantage van het bekende sigaren merk Robaina. Omdat het rustig was op de plantage werden we uitgenodigd bij de eigenaar....later bleek dit de man te zijn die op alle doosjes staat afgebeeld...grappig. Op de terugweg naderde we een, op een stil landweggetje, een T-splitsing. Niet te zien behalve een motoragent in de schaduw. We sloegen rechtsaf en de agent kwam in beweging..

..STOPPEN!! Overtreding: Het niet gestopt voor een stopbord (op
een lege weg) en dat kon natuurlijk niet ongestraft blijven. Een ervaring rijker en een paar euro armer konden we onze reis vervolgen.
Terug in Vinales bleek dat Iwan echt de westkust zou raken en toeristen zouden door het leger worden geëvacueerd. Er zat niets anders op, we zouden onze reis vroegtijdig naar het oosten moeten afbuigen. Iets verder op in de straat logeerde een duits stel. Omdat zij geen vervoer hadden, en wel spaans spraken, was de deal snel gemaakt. Ze zouden de volgende dag met ons meerijden naar Santa Clara.
De volgende dag samen met onze Duitse lifters een lange rit naar Santa Clara gemaakt. Onderweg honderden mensen langs de kant die door speciale ambtenaren in (nog) niet volle auto's worden gestopt. Gelukkig hebben wij een toeristen kenteken, dus kunnen wij over direct doorrijden. 4 man in een Yaris is vol genoeg. Midden op een lange lege weg zien we de restanten van ongeluk. Een fietser is geschept door de auto. De auto waarin onze buren uit Vinales en vrienden van onze Duitse lifters in zaten. Na een korte stop rijden we door. In Santa Clara aangekomen blijkt iedereen druk met de voorbereidingen op de orkaan.
Bomen worden gekortwiekt, vuil opgeruimd en alle ramen afgetimmerd. Die avond gedronken, Dorothee een sigaar gerookt en gezellig gekaart. De volgende dag de stad bekeken en het mausoleum van Che bekeken, ook gesloten i.v.m. de storm.
Volgende bestemming een van de mooiste steden van Cuba, Trinidad. Zeer oud en authentiek. Zeker een aanrader voor iedereen die nog eens naar Cuba gaat. Daarna via Cienfuegos en Varkensbaai zijn we uiteindelijk in Varadero. Het Benidorm van Cuba. Verboden voor Cubanen, dus je ziet niets van Cuba. Wel lekker om onze vakantie met een paar dagen in de zon af te sluiten. Op weg naar Havana kwamen we wederom meerdere oude Nederlandse stadbussen tegen. Tijdens de vakantie kwamen we er meerdere tegen met bestemmingen als Leiden Centraal en NS Den Haag. Snel even gestopt om een foto te maken, helaas zonder mooie teksten. Als je goed kijkt zie je het telefoonnummer 06 92 92 wel staan.
Al met al een heerlijke vakantie en een fantastische locatie. Voor iedereen die nog wil gaan. Ga voordat Fidel overlijdt, de kans dat het daarna een tweede Jamaica wordt is zeer groot. Daarmee gaat de totale charme van het land verloren.
Tip van Flip: Kies
wel het juiste seizoen en dat is niet september.
(AW)
Onze Casa ParticularDoor het noodweer zijn we gedwongen iets langer in Vinales te blijven. Gelukkig hadden we een prima onderkomen met een heerlijke veranda
Ken je ze nogEchte Nederlandse bussen..06 92 92 en de verdere belettering staat er nog op.