Travel Blog | About TravelBlog | World Facts | Travel Wallpaper | Travel Forum | Backpackers Travel Insurance | Services | Cameras

by wyprawa2007, order by Date newest first.

« back 1 10 20 30 40 next »

Kambodza to kraj powoli podnoszacy sie po 30 latach wojen domowych i 5 letniego krwawego rezimu Czerwonych Khmerow, podczas ktorego zabito 1/4 mieszkancow. To panstwo gdzie wielu ludzi zyje za mniej niz dolara dziennie bez pradu i bierzacej wody. Gotuje sie na zewnatrz na paleniskach. Mieszkajac na polnocy, trzeba jeszcze uwazac na miny, bo Kambodza do dzis jest jednym z nabardziej zaminowanych panstw Swiata. Granice z Krolestwem Kambodzy pokonalismy w dosc nietypowy sposob, bo na pokladzie lodzi... Kraj ten przywital nas bieda. Plynac od przejscia granicznego dalej w gore Mekongu w kierunku Phnoim Penh, mijalismy ustawione nad brzegiem bambusowe chatki, z [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 0 Comment(s) | 12 Photo(s) | 0 Video(s) | 293 words | [diary=197976] | 2007-09-01 17:31:20

Przejscie graniczne Wietnam- Kambodza
Buddyjscy mnisi, ktorych pelno na ulicach Phnom Pehnu.
Pick up na stojacy zabierajacy ludzi do miejsc gdzie nic innego dojechac nie moze...

Tajemniczymi 9 smokami z tytulu jest 9 odnog rzeki Mekong w jej delcie, ktore symbolicznie Wietnamczycy nazwali wlasnie w ten sposob. Spedzajac 4 dni w Sajgonie, wykupilismy wycieczke 3 dniowe, po delcie polaczona z bezposrednim transportem do stolicy Kambodzy - Phnom Penh. Po okolo 2h jazdy autobusem z miasta dotarlismy do jednej z wielkich odnog rzeki i przesiedlismy sie na 20 osobowa lodz. Mekong jest po prostu ogromny, jego delta zajmowalaby prawie 1/3 obszaru Polski. Po 45 min, podplynelismy do wejscia do jednego z tysiecy waskich kanalow, ktore buduja siatke drog wodnych ( praktycznie 75 % transportu w tym regionie to [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 0 Comment(s) | 11 Photo(s) | 0 Video(s) | 583 words | [diary=197963] | 2007-09-01 17:23:46

Wplywamy do jednego z tysiaca malych kanalow na Mekongu
Chwila odpoczynku podczas rejsu po Mekongu
Ciekawy patent wietnamskich rybakow...

Kambodza to jedno z najbiedniejszych panstw na Swiecie, to kraj w ktorym drogi przypominaja ser szwajcarski, choc sytuacja i tak poprawila sie w ostatnich latach. Wielu ludzi zyje tutaj do dzis za mniej niz dolara dziennie! Plynac po Mekongu, bo wlasnie na lodce przekraczalismy granice widzielismy wioski, w ktorych ludzie nie mieli praktycznie nic wiecej, oprocz bambusowej chatki i ubrania na sobie. Niestety tanio tutaj nie jest... Przerazajaca wiekszosc produktow jest importowana z innych krajow, wiec ceny sa nieadekwatne do zarobkow. W kazdym miejscu znajduja sie urzadzenia, ktore stabilizuja napiecie pradu. Internet jest drogi, dlatego relacje z ostatnich dni w Wietnamie [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 0 Comment(s) | 0 Photo(s) | 0 Video(s) | 196 words | [diary=196242] | 2007-08-26 15:04:38

By wyprawa2007
August 22nd 2007

Cao Dai i Cu Chi

Asia » Vietnam » Southeast » Cu Chi
Swiatynia Cao Dai ( Kaodaistyczna )
Kazdy kolor szaty, przeznaczony jest dla odpowiednich mnichow.
Dzisiejszego dnia po raz kolejny w Wietnamie udalismy sie na zorganizowana wycieczke, ktora w programie miala przewidziane dwa punkty: Swiatynie Kaodaistyczna, oraz tunele Cu Chi. Wyjazd o godzinie byl o godz 8, wiec spokojnie zjedlismy sniadanie i wsiedlismy do autobusu. Jazda nie byla do konca przyjemna ze wzgledu na nie najlepszy deliktanie mowiac stan drog prowadzacych do swiatni. Po 2.5h dojechalismy jednak na miejsce. Kaodaizm - religia, ktora posiada okolo 3 mln wyznawcow, glownie w Wietnamie. Jest to proba stworzenia tzw. idealnej religii przez polaczenie religii i filozofii wschodu i zachodu. Przede wszystkim Buddyzmu, Konfucjanizmu, Taoizmu i kultu przodkow, gdyz te [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 0 Comment(s) | 9 Photo(s) | 0 Video(s) | 476 words | [diary=195106] | 2007-08-22 18:43:00

Tunele Cu Chi

By wyprawa2007
August 21st 2007

Ale SAJGON!

Asia » Vietnam » Southeast » Ho Chi Minh City
Budynek Poczty Glownej
Sajgon to tak naprawde dzisiaj jedna z dzielnic metropolii, ktorej nazwa to HO Chi Minh City. Zyje tutaj wedlug oficjalnych danyc 8.5 mln ludzi, wedlug nieoficjalnych 2 mln wiecej. Do Sajgonu dotarlismy w dosyc nietypowy sposob, bo 40 km przed samym miastem, kierowca autokaru kazal nam wysiasc. Zrobil tak dlatego, ze przed wyjazdem z Mui Ne zadzwonilismy do Pratbina ( kolegi z hospitality club ) i podalismy mu do telefonu kierowce, z ktorym mial sie umowic skad nas odbierze... Jednak w miejscu, gdzie wysiadalismy nikogo nie bylo, w dodatku bylo ciemno i nie wiedzielismy gdzie jestesmy. Autobus odjechal, poczekalismy jeszcze 10 [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 0 Comment(s) | 8 Photo(s) | 0 Video(s) | 654 words | [diary=195089] | 2007-08-22 18:28:17

Mui Ne Jeepem
Samotna wedrowka po Czerwonym Wawozie byla naprawde czysta przyjemnoscia!
Autobus z Mui Ne do Nha Trangu jechal 7h. Na nasze nieszczescie przyjechal pierwszy raz punktualnie, wiec nie zdazylismy zjesc sniadania. Krajobraz po drodze zmienial sie w co raz bardziej surowy. Drzew juz nie bylo tak duzo, za to wiecej i wiecej piasku. W pewnym momencie naszym oczom ukazaly sie muldy piaskowe dokladnie takie jakie spotyka sie na pustyni. Wlasciwie szerokosc geograficzna na jakiej sie znajdujemy ( 11 stopni na polnoc od rownika, czyli dokladnie polowa drogi od zwrotnika raka do rownika ) w Afryce jest poludniowym krancem Sahary! Kraje jakie w Afryce leza na tej szerokosci geograficznej to: Etiopia, Somalia [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 2 Comment(s) | 16 Photo(s) | 0 Video(s) | 787 words | [diary=195029] | 2007-08-22 18:31:22

Mui Ne Jeepem

Nastepnego dnia, po wielkiej wyprawie motorem, postanowilismy nie zwalniac tempa i wykorzystac nasz wypozyczony motor w 100%. Kolo godziny 9:00 wyruszylismy w kierunku miasteczka Danang, ktore oddalone jest o 50 km od Hoi An, gdzie mieszkalismy. Naszym celem, byl polwysep Songtran, oraz rezerwat o tej samej nazwie w ktorym zyja rozne gatunki malp. Wiele ciekawych rzeczy odwiedzilismy tez po drodze jak np. slynna Chinska Plaze, na ktorej to ogromny kontyngent wojska amerykanskiego wyladowal w Wietnamie. W nastepnych latach, chciano tam zbudowac baze wypoczynkowa dla zolnierzy, ale wlasciwie zdazono tylko zrobic fundamenty i wojna sie skonczyla... Sam polwysep troche nas zaskoczyl, owszem [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 2 Comment(s) | 7 Photo(s) | 0 Video(s) | 1097 words | [diary=193263] | 2007-08-17 13:18:14

Lezacy Budda na szczycie wzgorze w Nha Trang
Gdzie jest NEMO?
Oryginalny zespol podczas rejsu do wysp w okolicach Nha Trang

10 Sierpien 2007 9:00 Autobus z Ha Noi do Hue, po calonocnym przejezdzie dociera na miejsce. Na dworze upal juz nie do wytrzymania, ale my z autokaru wysiadamy ubrani w dwie koszulki i bluzy ( Marcin w kurtke ), bo klimatyzacja dzialala troche za dobrze. 11:00 Jestesmy juz w hotelu, choc nie bylo to takie proste. Pierwsza rzecza jaka zrobilismy w Hue, bylo zabukowanie biletu do Hoi An na nastepny dzien na godz 14. Troche bylo to ryzykowne, bo Hue to byla cesarska stolica Wietnamu i podobno jest tutaj wiele ciekawych miejsc do zwiedzania, jednak jak sie potem okazalo... 17:00 ... [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 3 Comment(s) | 14 Photo(s) | 0 Video(s) | 1120 words | [diary=192287] | 2007-08-14 10:08:03

Dzielni podroznicy w My Son.
Ruiny, a raczej to co pozostalo z ruin twierdzy w Hue...
Lodka na rzece Perfumowej w Hue

Pozegnalne zdjecie z rodzina Chu
Pozegnalne zdjecie z rodzina Chu
Mama Chu trzyma kwiaty, ktora dostala od sas w podziekowaniu za rodzinna atmosfere i za wszystko co dla nas zrobila
Wietnam to kraj, ktory patrzac na mape przypomina ksztaltem Wlochy. W najszerszym punkcie ma 400 km w najwezszym tylko 50 km. Jednak jest bardzo dlugi, bo odleglosc jaka dzieli dwa najwieksze miasta Ha Noi ( stolica kraju na polnocy ) i Ho Chi Minh ( dawny Sajgon lezacy na poludniu ) to 1740 km. Wlasnie tak tez wyglada nasza trasa z polnocy na poludnie Wietnamu, po drodze odwiedzac jeszcze 5-6 miejsc. Droge ta pokonamy dzieki tzw OPEN TOUR BUS. Za 20 $ ( po dlugich negocjacjach ) mamy bilet wazny miesiac na wczesniej wspomnianej trasie, ktory pozwala nam wysiasc w 6 [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 1 Comment(s) | 1 Photo(s) | 0 Video(s) | 509 words | [diary=190894] | 2007-08-10 12:21:06

Wszystko co dobre szybko sie konczy. Skonczyl sie wiec i czas, ktory mielismy przeznaczony na Ha Noi. Nastepnym punktem naszego programu byla zatoka Ha Long Bay. Pierwszy raz od ponad miesiaca nie musielismy sie o nic martwic, a dlaczego? Kupilismy wycieczke na 3 dni. Cena katalogowa to 47 $, jednak dla nas to bylo za duzo, oczywiscie doswiadczenie nabyte w Chinach sie przydalo i w koncu zaplacilismy 35 $ ( dlugo nie zapomne min uczestnikow naszej wycieczki, jak im powiedzilismy ile za to zaplacilismy :) ). O godzinie 8 rano autobus zabieral nas do Hajfongu, miasta nad wybrzezem, ktore oddalone jest [View Full Entry]

wyprawa2007 - Paweł Klemczak | Read The Full Entry | Subscribe | 0 Comment(s) | 8 Photo(s) | 0 Video(s) | 473 words | [diary=190907] | 2007-08-10 13:34:42

Plywajace domy
Jaskina Palacowego Nieba
Rozwiane wlosy i chwila spokoju, bo tym razem jestem na wycieczce...

« back 1 10 20 30 40 next »