I am an authorized tour guide in Turkey. I render my guiding services in turkish, english and norwegian. I would like to contribute with my articles, news and opinions about Turkey. Turkey has much to offer.
I studied political science at Bogazici University, Istanbul-Turkey and sociology and social antrophology at The University of Trondheim, Norway.
I hope that one day I will be given the chance to be at your service.
***
Jeg er en autorisert turist guide i Tyrkia. Jeg snakker tyrkisk, engelsk og norsk. Jeg vil gjerne bidra med mine artikler, meninger og nyheter.
Jeg studerte statsvitenskap i Tyrkia og sosiologi og sosial antropologi i Norge. Hvem vet vi kan kanskje mötes en dag i Tyrkia.
Phone : 0090.539.224 00 93
E-mail : stortum@yahoo.no
Sinan Tortum
Tour Guide Turkey
GSM : +90.539.224 00 93
Mail : stortum@yahoo.no
Det å være minoritet i Tyrkia har vært veldig vanskelig. Jeg vil begrense meg til den republikanske tiden, nemlig perioden fra 1923 til nå, mens jeg vil starte med en kort omtale av minoritetens situasjon i den Ottomanske tiden. I den sein-ottomanske tiden, kan det hevdes at minoritetene som hadde til da en uklar posisjon startet å ha mer spesifiserte rettigheter etter en reformprosess startet med Tanzimat-erklæringen ( a la Magna Carta i England i 1215). Man kan peke på det faktumet at før og etter denne reformprosessen hadde mange av de ottomanske sultanene mødre av kristen opprinnelse. Slike historikere som Arnold Toynbee anser det Ottomanske riket som en forlengelse av det romerske rike som et flerkulturelt samfunn. Videre mener analytikere av det Osmanske riket at tyrkerne følte seg tilsidesatt. Det meste gikk bra for minoritetene
... read morePENSJONISTER I TYRKIA Det er litt latterlig at da man møtte en kvinne i alder av 38, for 10 år siden, sa hun at hun var fersk pensjonist. På grunn av bl.annet den popularistiske politikken som regjeringene førte, kunne en kvinne etter 20 års aktiv tjeneste bli pensjonert. Hvis hun startet sitt aktivt arbeidsliv da hun var 18 år, kunne hun pensjonere seg i alder av 38. Selv om dette var et ektremt tilfelle, var det veldig vanlig å se pensjonerte damer i sine 40-år. For mennene var den trengte minimale tjenestetiden 25 år. Tyrkia var full av denne typen av pensjonister i sine 40-år. Når en, som er i sine 40 år, er på et sykehus for behandling er det vanlig å få spørsmålet av sykehuspersonalet om man er pensjonist eller jobber. Dette lettvinte pensjonssystemet
... read moreKISA BİR İRAN-TAHRAN GEZİSİ İZLENİMLERİ 18-22.Haziran 2011 tarihleri arasında kısa süreli olarak İran’ın başkenti Tahran’ı ziyaret ettim. Bu kısa süreli ziyaretim sadece Tahran’ı görsem de bana kültürel olarak büyük bir çeşitliliğe sahip ve Türkiye’den daha büyük bir yüzölçümüne sahip İran hakkında fikir vermiş oldu. Bu yazımı, sadece Tahran’a ve İran hakkındaki genel bilgilere sınırlamak istiyorum. TAHRAN’A UÇUŞ, İMAM HUMEYNİ HAVALİMANI Tahran’a İran Air, Türk Hava Yolları, Anadolu Jet, Pegasus ve Atlas Jet gibi havayolları ile ulaşılabiliyor. Tahran’a uçakla gelenler şehir merkezinden takriben 50 km uzaklıkta bulunan Uluslar arası Humeyni Havalimanı’na iniyorlar. Şehre, hız limiti 120 km olan çift gidiş-çift geliş ana yol ve şehir içi şürüşle birlikte 45 dk. bir sürede ulaşılıyor. Yakın
... read more 5.08.10- Torsdag 10.30- Etter ankomsten i Erzurum, starter vi var omvisning i byen Erzurum. Antikken Erzurum eksisterte under navnet Karin. Under regimet til Artaxiad og arsakide konger av Armenia, var Karin som hovedstad i regionen Karin. Etter delingen av Armenia mellom Romerriket og sasanidiske Persia i 387, byen gikk i hendene på romerne. De befestet byen og omdøpt den Theodosiopolis, etter at keiser Theodosius I. Som den øverste militære festningen langs den østlige grensen av riket, holdt Theodosiopolis en svært viktig strategisk beliggenhet og ble omstridt i kriger mellom bysantinere og perserne. Keisere Anastasius I og Justinian refortified by og bygd nytt forsvar under deres regimer Theodosiopolis ble erobret av araberne i det syvende århundre. Det ble den hovedstad i emiratet Kalikala og ble brukt som base for raid inn i bys
... read moreI had previously sent an other blog entry about the Armenians in Ankara and mentioned that there is little research made about the Armenians of Ankara. I found the following excerpt of research by Ozgur Bal-Uzun about the Armenians in Ankara. I hope that this will be of use for those wondering about the present day situation of Ankara Armenians. BELONGING AND NATIONAL IDENTITY: RECONCEPTUALIZED ‘TURKISHNESS’ IN THE NARRATIVES OF ANKARA ARMENIANS Özgür Bal-Uzun This paper explores the alternative conceptualizations of Turkish nationhood and national identity with reference to a broader research which was conducted in Ankara, the capital city of Turkey, with the Armenian and Jewish communities on their self-perception of identity. Life-story narratives collected through oral history interviews making up the basis, the paper aims at arriving an understanding of how
... read moreBrit Elin Lie Om Kappadokia ( Blog Entry in Norwegian) Hei til mine venner og kjennte i Norge og skandinavia.Sender dere denne mailen for aa fortelle litt om stedet eg bor og arbeider store deler av aaret. Haaper flere kan faa oppleve dette fantastiske omraadet i Tyrkia.Send gjerne mailen videre til kjennte og venner.Det er dessverre veldig faa i Norge og skandinavia som vet om og har vert her,derfor deler eg gjerne mine opplevelser med flere.Samtidig vil eg gjerne sende dere alle masse hilsener og oensker om en fin vaar og sommer.Klem fra Brit Elin OPPLEV KAPPADOKIA, ET EVENTYRLANDSKAP I LAVASTEIN. Et paradis for fotturister, opplevelsesreisende og de som ønsker mer enn sol og badeliv.Ønsker du noe mer enn badeferie? Når andre reiser til tyrkia for å dyrke strandlivets gleder, kan du knytte på deg tursko
... read moreAKP i Tyrkia med en hemmelig agenda ? ( Blog Entry in Norwegian) Det er min oppfatning at det er mer fokusering på de negative sidene av Tyrkia enn de positive i den norske mediaen. Med sunn fornuft er det ikke vanskelig å komme til enighet om at det finnes mange problemområder i Tyrkia som vi bør fortsette å jobbe med. For meg er disse veldig store problemer som krever gode løsninger. På den andre siden bør vi også kunne se den positive utviklingskursen som Tyrkia har fulgt. Her i min blogg med diverse blogg-innlegg skal jeg prøve å si mine meninger om Tyrkia ved å være så objektiv som mulig. Jeg mener ikke å være en journalist eller en akademiker og ber om unnskyldning for min norsk på ungdomsskolenivå. Men bedre enn ingenting! Det er
... read moreEphesus: Utgravningene og Historie ( Blog Entry in Norwegian) EFESUS: UTGRAVNINGENE OG HISTORIE UTGRAVNINGENE De første utgravningene i Efesus ble begynt i 1869 av en engelsk ingeniør ved navn Wood som jobbet for det Britiske Museet. I 1895 tok arkeologer fra Østerrike permisjon fra den Ottomanske Sultanen og deltok i utgravningene. De gravde ut en god del av hovedveien og restaurarte Celcius Biblioteket. De fleste funn som ble funnet til år 1905 ble bragt til England og funn mellom år 1905 og 1923 ble bragt til Østerrike.I 1954 begynte Efesus museet med utgravningene og siden da ble en god del av de viktige bydelene gravd ut og restaurert og seinere i år 1979 tok Kultur- og Turismedepartementet Efesus under sin beskyttelse. HISTORIE Byen ble kolonisert ca. 1000 år f.kr. av Androklos som var sønn av kongen
... read moreInformasjon om Tyrkia ( Blog Entry in Norwegian) ANTIKKE BYER Tyrkia kryr av antikke byer . Det er et dilemma at de fleste av de besøkende i de antikke byene er turister . Det er et fåtall tyrkere som besøker de antikke byer. Tyrkerne tar en kjapp tur uten mye oppmerksomhet eller en guidebok i hånden. Jeg har møtt mange som bor i byene i nærheten av Efesus, f.eks. Selçuk og Kusadasi, de har ikke besøkt Efesus i det hele tatt. En god del av sjåførene som kjører turistgrupper til Efesus , har ikke sett hva som er i Efesus. De foretrekker å sitte på kafeene før inngangen og prate med de andre sjåførene .Det er liten bevissthet når det gjelder antikke byer av befolkningen. En grunn kan være er at tyrkerne ikke finner noe til
... read moreErmeni KomÅŸularımız: Yarım YaÅŸanmış Bir KomÅŸuluk ( Blog in Turkish) The following entry in turkish is about my neighbours of armenian origin and my relation to them which I call a half neighbourhood relationship. Biraz da Onların kendi kimliklerini çok belirgin kılmama arzularına saygı duyarak, isimlerini ( o da bizim bildiÄŸimiz ÅŸekilde) sadece baÅŸ harfleri ile vermek istedim. Gerçi, Onlar bu dünyadan göçeli 20 yıla yakın zaman oldu. Tanıştığım ortamdaki bu sırrın, yine bu ortamda sır kalması için bu yolu seçtim. İstanbul’da olduÄŸunu tahmin ettiÄŸim mezarlarını bir gün bulur da ziyaret edebilirim diye, belki verilen bilgilere rastlayıp benimle temas kuracak olursa da memnun olurum. Çünkü, Onları tam da iyi tanımamamın acısını yaşıyorum. ÇocukluÄŸumun ilk beÅŸ yılı, Ankara’nın Etlik semtinde geçti. Etlik’te ÅŸu an olduÄ
... read more