Travel Blog | outof http://www.travelblog.org/Bloggers/outof/ Travel adventures in journals and photos from outof en-us Sat, 02 Jan 2010 20:22:31 +0000 Sat, 02 Jan 2010 20:22:31 +0000 kraj za 1 dolara granice tajlandzkokambodzanska przekraczamy pieszo. I to jest pierwsza granica ktora przekraczam i na ktorej widac bezposrednio roznice miedzy krajamia....przez granice Khmerzy glowna grupa etniczna w Kambodzy to tez popularnie nazywa sie tak mieszkancow Kambodzy pchaja juz po nie asfaltowych drogach drewniane wozki przyczepy ciezko okreslic. Konczy sie asfalt konczy sie 711sklepy 24h po http://www.travelblog.org/Asia/Cambodia/North/Siem-Reap/blog-369630.html nudniejszy Tajwan juz dawno nie pisalam a dzialo sie duzo ale jak sie prawie codziennie zmienia miejscea Internet chodzi wolno ze ho ho to o nowosci na blogu raczej ciezko.... zatem czas opowiadac.Obecnie jestem w Wietnamie. Pierwsze wrazenia to taki bardziej nudny Tajwan architektura podobno styl zycia podobny z przyrody nic na razie nie zachwyca. za to skuterow jeszcze wiecej niz na Tajwanie a wydawalob http://www.travelblog.org/Asia/Vietnam/South-Central-Coast/Nha-Trang/blog-368927.html bangkok mekka backpackers'ow Tajwan opuszczony exchange zakonczony... Byly lzy byly zludne obietnice ze sie zobaczymy.... czas pokaze. Wyjazd na Tajwan uznaje sa udany ale dzieki ludziom.... jako kraj wracac nie chce.... a teraz Bangkok Marzenie moje od lat i tak od legle ze prawie zapomniane... A tu nagle jestem w Bangkoku. Spontanicznie bez oczekiwan. I o to chodzi Do Bangkoku kazdy chce przyjechac aby poczuc atmos http://www.travelblog.org/Asia/blog-363775.html Byc obcokrajowcem nie imigrantem Co lubie w mojej uczelni to fakt ze tutejsze towarzystwo jest bardzo miedzynarodowe. Ale miedzynarodowe w inny sposob niz to zazwyczaj bywa. tutaj miedzynarodowy kolektyw pochodzi z najdziwniejszych krajow takich jak Swaziland Malawi Palu wysp Marshala Fidzi etc. Polowe z tych krajow musialam zgooglowac bo nie mialam pojecia gdzie one leza. Ha tym razem ja sie wykazalam ignorancja pyta http://www.travelblog.org/Asia/Taiwan/Taoyuan/blog-357125.html Roznice kulturowe na 20 metrach kwadratowych Pierwszy raz od 14 lat musze dzielic pokoj z innymi ludzmi. Ach nie bedzie to latwe. wczesniej dzielilam pokoj tylko z czmuchciakiem co nie bylo zbyt problematyczne . a teraz pokoj z 3 innymi osobami i to z dziewczynami. Dam radepierwszy dzien wchodze do pokoju i pierwsze co czuje to mongolski serek ach co niektorzy dostali ode mnie sms'a z wolaniem o pomoc Zatem jeszcze ich nie wiedzialam http://www.travelblog.org/Asia/Taiwan/Taoyuan/blog-356373.html Azjatycki Nowy York Lecac do Hong Kongu nie mialam zadnych oczekiwan totez dzieki temu HK zaskoczyl mie calkowicie. pozytywnie oczywiscie. mam wrazenie ze nawet Tokio nie spowodowalo u mnie tak glosnego i wielokrotnego wow. szklane domy siegajace do nieba ze szklanch domow wyplywaja tlumy korpoludzi ubranych w najdrozsze garnitury wsiadaja do najdrozszych samochodow. mozemy zobaczyc przedstawicieli wszystkich http://www.travelblog.org/Asia/Hong-Kong/blog-352974.html tajwan jako taki Zatem chyba czas napisac cos o Tajwanie. Coz Tajawan mnie nie zachwycil. Pewnie to dlatego za mialam zbyt wysokie oczekiwanie jakie to przewidywalne zawsze tak jest. A poza tym moja uczelnia znajduje sie w strasznie nudnym miescie Taoyuan. To tak jakby ktos zawsze marzyl o wyjezdzie do Europy marzyl o Paryzu Barcelonie czy Berlinie a trafil do Rzeszowa przepraszam Adas . No dobra ni http://www.travelblog.org/Asia/Taiwan/Taoyuan/blog-350940.html radosc z dnia dzisiejszego Ach jednak z powrotu na FIlipiny nic nie wyjdzie. Bilety sa za drogie. A szkoda. Swieta jednak na Tajwanie. Ale jeszcze kilka filipinskich wspomnien.Filipinczy potrafia sie cieszyc z tego co maja. A maja niewiele i zdaja sobie sprawe ze szybko moga utracic majatek bo ktos ich zaatakuje moga stracic rodzine z powodu powodzi moga stracic zycie bo nie ma co sie oszukiwac ze jest to kraj bezpi http://www.travelblog.org/Asia/Philippines/Cebu/Cebu-City/blog-348714.html Z Okudzawa wsrod katolickich transseksualistow. Po dlugiej przerwie w podrozowaniu i niepisaniu na blogu i siedzeniu w jednym miejscu czas sie ruszyc nastepna destynacja Filipiny. Ach okazuje sie ze Filipiny to moja nowa milosc i to wielka bo to pierwszy kraj do ktorego chce wrocic. A wracam juz niedlugo bo prawdopodobnie juz na Boze Narodzenie mhmm mango jako potrawa wigilijna Ale od pocz261tku Na Filipiny mialam 10 dni i to o http://www.travelblog.org/Asia/Philippines/Manila/blog-347270.html ostatki okinawa to wyspa juz prawie tropikalna ze swietna pogoda i ze swietnymi plazami. zatem juz ludzie sa zrelaksowani nikt tu nie przesadza z pracaczy ze studiami. Slonce wymusza aby czerpac wieksza radosc z zycia aby pozbyc sie nadmiernej presji Okinawa to nie Japonia. To bylo pierwsze zdanie jakie mi tu powiedzieli. i calkowicie przyznaje im racjei nadeszla moja godzina...ach ja jeszcze nie http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Okinawa/blog-320254.html nihonjin vs gaijin 3 tygodnie to jest idealny czas zeby zwiedzic kraj w takim stopniu aby sie w nim zakochac ale zeby sie jeszcze do niego nie zrazic zeby nie zobaczyc za duzo wad. 3 tygodnie w podrozy to jak 3 lata w zwiazku po 3 latach juz wiadomo czy ma sie rozpasc czy nie. ja po 3 tygodniach wiem jedno Japonia to swietny kraj do podrozowania ciezki kraj do zycia i bardzo ciezki do poznania. Jako turyst http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Okinawa/Okinawa-Honto/blog-319932.html i znow tylko zdjecia podrowienia z Naha amerykansko japonskie miasto ktore nie jest ani japonskie ani amerykanskieale z braku czasu tylko pare zdjec http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Okinawa/Okinawa-Honto/blog-319210.html zewnetrznowewnetrzne rozerwanie japonia japonia tej co sie spodziewalam ta ktora mnie zaskoczyla sie konczy czas na plaze piasek i niejaponski relaks czyli czas na okinawe tropikalna wyspe japonii http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Fukuoka/Fukuoka/blog-318421.html sashimi na sniadanie poprosze Czas sie powoli konczy a ja wciaz na Honshu. prawie. Czas na Shimonosekimiasto polozone na 2 wyspach laczy Honshu z Kyushu. Nastepne male miasto odpowiednie aby sie zrelaksowac odpoczac od natloku turystow. Miasto portowe z ktorego mozna poplynac do Chin i do Korei. A jak to w miastach portowych jest tu pelno rozrywek glownie jednego typu. Ja jednak przyjechalam aby zobaczyc gielde rybna http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Yamaguchi/Shimonoseki/blog-317911.html Brawa dla Hiroshimy Jestem pod wielkim wrazeniem Hiroshimy jest to miasto ktore sie podnioslo choc zadany cios byl smiertleny. Udalo im sie odbudowac miasto udalo im sie powrocic do zycai i cieszyc sie zyciem. Przed atakiem Hiroshima liczyla 300tys ludzi po ataku 100 tys dzisiaj ponad milion. Miejsca upamietniajace tragedie calkowice uswiadamiaja skale nieszczescia uswiadamiaja jak ciezko bylo powrocic do zyci http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Hiroshima/Hiroshima/blog-317427.html sam na sam z PMS czyli pech za pechem jak pech to juz na calego przyjechalam do Matsue bo mialo to byc male urokliwe miasteczko 140tys. ludzi to jest male miasteczko jak na japonskie warunki . Glowna atrakcja to przepiekny zachod slonca za jeziorem i za gorami w pierwszej trojce najpiekniejszych widokow w Japonii oni tu chyba maja ranking na wszystko najladniejsze widoki sciezki trasy pociagiem Mialam zostac jeden dz http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Shimane/Matsue/blog-316451.html miasto milych swirusow jestem w matsue albo to ja juz oszalalam albo kazdy poza mna moze za dlugo bylam w wielkich miastach ale ci ludzi tutaj sa ...dziwni po pierwsze zagaduja ale poza tym jeden sie caly czas smieje drugi caly czas sie drapie ktos inny podspiewuje jakas pani cieszy sie ze mowi do mnie angielsku a powtarza tylko what time is it dziecko dalo mi japonskiego cukierka to ja go czestuje polska http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Shimane/Matsue/blog-315644.html macho w bialych koszulach i panienki w garsonkach Taka jest wlasnie Osaka brzydsza i zakompleksiona siostra Tokyo. Jest tu rowniez pelno neonow pelno ekranow z reklamami pelno krzyczacych ludzi. w osace zagubila sie gdzies ta uprzejmosc ta grzecznosc japonska. tu juz nie wszystkim jest przykro nikt nikogo nie przeprasza dosc europejskie miasto pod tym wzgledem. Wszyscy ciezko i dlugo pracuja godzina szczytu to 2122 w Tokyo ok 19. w Osa http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Osaka/Osaka/blog-315237.html rozpusta w brzuchu buddy Oficjalnie przepraszam Kyoto za to ze go nie lubilam i zle ocenilam. Ale jak to powiedzial pewien Niemiec spotkany nad rzeka dobrze jest sie najpierw poklucic zeby sie pozniej polubic. tak bylo z Niemcem i tak jest z Kyoto.Po pierwsze rozklad ulic okazal sie bardzo prosty bo prawie wszystkie sa polozone do siebie prostopadle czyli podobnie jak na Manhatanie co spowodowalo ze sie gubilam sre http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Kyoto/Kyoto/blog-314588.html a dzis tylko zdjecia jako ze mam malo czasu a raczej wiekszosc czeka na zdjecia to na razie beda tylko zdjecia http://www.travelblog.org/Asia/Japan/Kyoto/Kyoto/blog-314164.html