henk50 - hendrik

xxx
Private Message Subscribe Blog Map
Joined on: June 22nd 2009
Last Login: December 16th 2009

by henk50, order by Date newest first.

December 13th 2009
Veiligheid Asia
In Nederland is Afghanistan eigenlijk alleen maar in het nieuws als er weer een aanslag is gepleegd. De afgelopen week was er daarbij nog een nieuwsbericht over corrupte praktijken van de burgemeester van Kabul. Maar over de rest hoor je nooit wat. Zo ontstaat in Nederland het beeld van een land waar het ontzettend onveilig is, en waar elke buitenlander het mikpunt is van aanslagen en terreur. Dat is ontzettend jammer, want de praktijk is heel anders. Ik heb van geen enkele Afghaan ooit een afkeurende of agressieve reactie gehad omdat ik buitenlander ben, niet op het werk en niet in [View Full Entry]

Published: December 13th 2009 | 12 Views | [diary=460129]

December 9th 2009
Een productieve dag Asia » Afghanistan » East » Kabul
8 december Vandaag heb ik een productieve dag gehad. Omdat op kantoor het Internet eigenlijk nooit werkt was ik al voor 6 uur opgestaan om in het Guesthouse voor het ontbijt mijn email te controleren en berichten te beantwoorden. Op de ambassade had ik al 3 dagen geen gehoor gekregen via de telefoon (de telefoon blijkt ook niet 100% betrouwbaar), dus ook daarheen een mailtje gestuurd. Het busje dat mij altijd ophaalt kwam keurig op tijd, ruim half acht, zodat ik om kwart over acht op kantoor was. De koffie stond al te pruttelen, de geur van verse koffie kwam me [View Full Entry]

Published: December 9th 2009 | 9 Views | [diary=459295]

December 9th 2009
Er warmpjes bij zitten Asia
In Nederland zijn we allemaal zoveel luxe gewend dat oude spreekwoorden hun echte betekenis dreigen te verliezen. Wie spant er tegenwoordig nog wel eens een paard voor (of achter) de wagen? Of kent nog de smid die het vuur opstookt en het ijzer smeedt als het heet is? Zo ook het spreekwoord hierboven. Daar moest ik vanochtend aan denken toen ik hier binnenkwam op kantoor. Iemand van een ander project, dr. Sarmast, had voor onze ruimte een houtkachel geregeld, met meters kachelpijp, en een flinke doos vol brandhout. Een paar bureaus waren aan de kant gezet zodat de kachel midden in [View Full Entry]

Published: December 9th 2009 | 14 Views | [diary=459315]

December 6th 2009
De wereld een dorp Asia » Afghanistan » East » Kabul
Er wordt vaak gezegd dat door de snelle communicatie de wereld steeds kleiner wordt. Die ervaring had ik vandaag ook. Stel je voor: ik kom thuis van kantoor (wij werken hier op zondag) en het grote nieuws van de NOS is dat Ronald Koeman is ontslagen als trainer bij AZ. Dat had ik dus vanmorgen tijdens het ontbijt al gehoord op Al Jazeera, de Arabische zender. Die zender vond het blijkbaar belangrijk genoeg om het als wereldnieuws te brengen. Zeker in deze dagen, nu net de loting voor het wereldkampioenschap voetbal is geweest. Ook in Afghanistan is de wereld een dorp. [View Full Entry]

Published: December 6th 2009 | 16 Views | [diary=458547]

December 3rd 2009
Afghaanse politiek Asia » Afghanistan » East » Kabul
Gisteren en vandaag heb ik meegedaan aan een 2-daagse workshop over onderwijsontwikkeling voor het beroepsonderwijs. Omdat de overheid veel te weinig scholen heeft om alle jongeren onderwijs te geven zijn er veel hulporganisaties die zelf scholen hebben opgezet. Ook dan zijn er nog veel te weinig scholen. Nu schieten ook de particuliere scholen als paddenstoelen uit de grond. Er is in het hele land nog steeds een acuut tekort aan 2 miljoen plaatsen voor leerlingen van 6-16 jaar. Dat los je niet zomaar even op. Het tekort aan leerkrachten is navenant. Dat is becijferd op 120.000. Dus zijn er ov [View Full Entry]

Published: December 3rd 2009 | 17 Views | [diary=457975]

Eén van de dagelijkse ergernissen op kantoor is het Internet. Alle hotels e.d. hebben dag en nacht breedband verbinding, terwijl we op het ministerie met zijn allen een heel klein lijntje moeten delen. Bovendien zetten de ICT jongens alles uit als ze naar huis gaan, dus alleen tussen 9 uur ’s morgens en half vier ’s middags staat de server aan. De stroomvoorziening is het zelfde verhaal. Het stroomnet in Kabul is volstrekt onbetrouwbaar. Daarom hebben alle hotels hun eigen generatoren die aanspringen zodra de stroom uitvalt. De Nederlandse ambassade heeft zelfs niet eens een aanslu [View Full Entry]

Published: November 30th 2009 | 37 Views | [diary=457176]

November 26th 2009
Aan het werk in kabul Asia » Afghanistan » East » Kabul
23 november 2009. Het heeft even geduurd, maar ik ben sinds gisteren weer terug in Afghanistan. Ditmaal zonder escorte van onze ambassade, helemaal vrij om te gaan en staan waar ik wil. Dat geeft een goed gevoel, maar ook het besef dat ik nu zelf moet afwegen waar ik wel of niet heen ga. De beveiliging op het vliegveld was de afgelopen maanden nog verder aangescherpt. Toen ik buiten stond met mijn koffer was er in geen velden of wegen een Waheed te bekennen die me zou ophalen. Op de parkeerplaats zag ik ook geen bekende auto. Dus dan maar bellen [View Full Entry]

Published: November 26th 2009 | 43 Views | [diary=456255]

November 26th 2009
Offerfeest Asia » Afghanistan » East » Kabul
Morgen, 27 november, is het Eid Al-Adha, het grote offerfeest. Dit feest is gebaseerd op een verhaal dat zowel in de Bijbel als in de Koran staat. Op deze dag wordt herdacht dat Abraham in een droom van God de opdracht kreeg zijn enige zoon Isaak te offeren aan God. Abraham gehoorzaamde en nam Isaak de volgende ochtend mee op pad, de berg op, naar een heilige plaats. Nadat Abraham daar een altaar had gebouwd, zijn zoon hierop had vastgebonden, en het mes hief om Isaak de keel af te snijden, riep de Here: “Stop Abraham, nu weet ik dat je [View Full Entry]

Published: November 26th 2009 | 51 Views | [diary=456274]