Het is met enige weemoed dat we afscheid hebben genomen van de Ibans.
Terug de 'drukte' van Kuching, vanwaar ons verhaal verder gaat.
Nu zijn we in Sandakan, terug bij computers om onze blog bij te werken... wij hopen dat jullie het leuk vinden.
We wander for distraction but we travel for fulfilment...
03/02/2008 - Transfert naar Kota Kinabalu
Wij worden opgehaald door Olaf. Wij zullen bij hem thuis, ergens in een buitenwijk van KK logeren.
Hoewel wat kleiner dan Kuching lijkt KK drukker en levendiger.
's Avonds leidt Olaf ons rond met een uitgebreid bezoek aan de Filipino market, waar allerlei lekkers te vinden is. Wij mijden zorgvuldig de “Waterfront” en andere toeristetrekpleisters>
De avond wordt besloten met een rijkelijk diner in een befaamd Chinees restaurant( of beter gezegd, een combinatie van 4 restaurants in een gemeenschappelijke zaal!)
04-05/02/2008 - Temperung Lodge
's Ochtnds vertrekken we naar het zuiden van KK, waar we , na een 2-tal uren de Temperung Lodge bereiken: het zuiverste toeristische folderplaatje, je weet wel, azuurblauwe zee, maagdelijk wit strand en smaragdgroene palmen... en geen volk!
De lodge is traditioneel gebouwd, op een heuvel die het kilometerslange strand overschouwd... Het lijkt wel of de Zuidchinesezee ons privee-zwembad is!
Hier valt weinig anders te doen als zich te verdiepen in de kunst van de “dolce far niente”...
Wat afkoelen in onze 'zwembad' en luie wandelingen langs het strand... Plots lijkt het zand een eigen leven te leiden...'fata morgana' of wa? Neen, het krioelt er gewoon van kleine krabbetjes, die nauwelijks van het zand te onderscheiden zijn en die zich naar alle kanten, als de bliksem wegschieten voor het mogelijk naderend gevaar. Ze lijken wel over het zand te vliegen, als gejaagd door de wind.
De 2de avond maken we nog een kort tripje op de Klias-rivier: neusapen en langstaartmakaken, maar geen krokodillen (wegens hoogtij). Vuurvliegjes knipperen echter in overvloed in de bomen, als een feeerieke kerstverlichting...
06/02/2008 - Pulau Tiga N.P.
Vandaag verhuizen wij van een paradijselijke strand naar een heuse Robinson-eiland. Ja, van de gelijknamige expeditie: Pulau Tiga is namelijk de plaats waar de allereerste "Survivor"-TV reeks werd opgenomen. Inmiddels is het tot een nationaal park uitgeroepen.
We scheuren over de zachte golfslag,
onder het gebrul van 2, uit de kluiten gewassen, 100 pk Yamaha's. Hotsend en botsend bereiken we na een half uurtje de jetty.
Ja, weer een plaatje uit een toeristische folder! En het water is zo ongelooflijk helder dat je, zelfs zonder enige uitrusting, enkele meters diep kan zien. een echt paradijs voor duikers.
Er zijn (nog) niet veel gasten, wat maakt dat het erg rustig is. Alleen hebben we hier gezelschap van langstaartmakaken en ... enorme varanen! Indrukwekkend.
's Middags een tochtje door de jungle naar de moddervulkaan. Stel je er niet teveel bij voor: het gaat om een modderpoeltje waar nu en dan wat methaangas opborrelt. Je kan er zelfs een modderbad nemen, wat tot hillarische taferelen leidt, maar het feit dat je 20 minuten moet lopen om je in de zee te kunnen afspoelen, en dat je dagen nadien nog sporen tussen je tenen (en andere intieme plekjes...) kan aantreffen, heeft er ons toch van weerhouden het avontuur te wagen. Enkele spatten zijn op onze kleren en fototassen beland, en dit heeft reeds intensief schrobwerk gevergd om de sporen te wissen.
Deze namiddag is een eerste lading Chinezen toegekomen. Zij komen hier Nieuwjaar
vieren. Gelukkig hebben ze 's avonds een privee-feestje gebouwd op de jetty, zodat we nog van een relatieve rust konden genieten.
07/02/2008 - Terug naar KK
Vanochtend vroeg, rond 06:30 uur, een plonsje in zee gaan maken. Op het strand was enkel een varaan die blijkbaar ook zin had in een zeebadje. Een mini-rogje schoot zich voor mijn voeten in het ondiepe water... en Ingrid kreeg, zeer tegen haar zin, een handdruk van een kwalletje...
Met de boot van 10:00 uur is een volgende horde Chinezen en andere gasten toegestroomd, en vanmiddag verwachten ze er nog meer. Tijd voor ons om onze biezen te pakken.
Terug in KK. De stad is in de ban van het Chinees Nieuwjaar. "Gong Xi Fa Cai", en al onze beste wensen. Dat het jaar van de rat u welvaart en gezondheid mag brengen!
Overal vuurwerk en 'leeuwendansen'
We zijn naar de Filipino market getrokken en hebben ons tegoed gedaan aan gegrilde reuze prawns. Daarna een dessertje: pannekoeken met pinda's aan een ander stalletje... Een Belgische duiker die bij Olaf logeerde wenste ons smakelijk
eten met " zie dat alles goed doorbakken is en breng geen salmonella mee..."
Tot spijt van wie het benijdt, was het eten heerlijk en ... hebben we geen enkel ongemak moeten verduren.
Dit hebben jullie nog tegoed:
- 08/02/2008 - Kinabalu Park
- 09 - 11/02/2008 - Het laaglandregenwoud van Danum Valley
- 12/02/2008 - Sepilok en Abai village
- 13/02/2008 - van Abai naar Sukau
- 14/02/2008 - Terug naar Sandakan
Geniet intussen van de foto's