Op 19 januari zijn we met een minivan naar Vang Vien gegaan. De rit zou eigenlijk 4 uur duren, maar nam uiteindelijk 6 uur in beslag. Tja, plannen maken in Azie is altijd lastig...
Het was best druk in Vang Vien en het kostte ons heel wat moeite om een goed en schoon hotel te vinden. In de meeste hotels stonken de matrassen, was het vochtig en hing een typische "schimmellucht".

Niet echt een plek waar wij de nacht door willen brengen. Na lange tijd zoeken vonden we uiteindelijk een mooi hotel, dat ietwat duurder was. We besloten om hier een nacht te blijven en de volgende dag een ander hotel te zoeken. Tja, als je langere tijd reist heb je natuurlijk een budget waar je je aan moet houden...
De volgende dag deden we niet veel: een beetje rondlopen, that's it. Vang Vien is een kleine stad. En er is niet zo heel veel te doen. Maar daar hebben de restaurants een oplossing voor bedacht. Je kunt de hele dag door Friends, The
Simpsons, Family Guy en andere series kijken in restaurants onder het genot van een zogeheten happy meal. Met happy wordt verwezen naar een "extra" ingredient, meestal
opium, paddo's of marihuana. We vragen ons af waarom mensen duizenden kilometers reizen om uiteindelijk dat te doen wat zethuis ook kunnen doen: Tv kijken en een joint roken of spacecake eten!
Niet echt ons ding, dus de volgende dag vluchtten we weg uit Vang Vien op een gehuurde scooter. We reden zoals dat heet "off-the-beaten track" (letterlijk en figuurlijk!) en zagen heel wat van de prachtige omgeving en het echte Laos. Alhoewel dat laatste ook in een rap tempo verdwijnt. Bamboohutten worden verruilvoor stenen huizen, en zelfs in de kleinste dorpjes zijn satelietschotels geplaats voor TV's. Begrijp ons niet verkeerd: vooruitgang hoeft niet slecht te zijn. Sterker nog: we gunnen het de mensen om in betere omstandigheden te leven. We hopen echter dat Laos geen Thailand wordt: dat de Laotionen wel trouw blijven aan hun eigen cultuur en dat de mensen net zo vriendelijk blijven als ze nu zijn!
Na een hele dag rondgecrosst te hebben in de omgeving, belandden we in een bar aan de rivier waar we een biertje dronken terwijl we in een hangmat de zon zagen ondergaan. Wat een leven!
We wilden niet langer in dit toeristische dorp blijven en op 22-1 boekten we een
tour: met een kayak zouden we richting Vientiane (de hoofdstad van laos) gaan, de laatste 70 kilometer zou een truck ons naar onze bestemming rijden. We boekten de tour overigens bij een travel agency dat bekend staat om milieuvriendelijke tours en om het verdelen van een deel van de opbrengsten onder de lokale bevolking die hierdoor ook kan profiteren van het groeiende toerisme. Een goede zaak dus!
Het kayakken was super: we hadden een heftige stroomversnelling waar we heelhuids en zonder om te slaan door heen kwamen en de omgeving was spectaculair. Minder was het verdere vervoer naar Vientiane. Met zijn dertienen werden we in een typische Laotiaanse taxi gedouwd (de taxi bestaat uit een cabine met erachter een overdekte bak met banken aan de zijkant). We pastten natuurlijk niet in de taxi en wij tweetjes offerden ons op om dan maar de hele rit achter op de taxi te staan. Met z'n tweetjes is dat te doen, maar de taxichauffeur pikte onderweg nog wat extra klanten op, waardoor we uiteindelijk met z'n vijven op het kleine platform stonden. Niet echt comfortabel! Maar ja, wij willen zo graag " alternatief" reizen...
Am 19. Januar sind wir mit
dem Mini Van in Vang Vieng angekommen.
An diesen Tag hatten wir leider nicht so viel gluck um ein Hotel Zimmer zu finden. Wir musten atliche Hotels abklappern da die meisten schon voll waren und wenn wir eins gefunden roch es sehr nach Schimmel was nicht so schon ist um in so einem Bett zu schlaffen.

Nach langem suchen kwartierten wir uns in einem etwas luxuriosen Hotel ein und beschlossen uns am nachsten morgen fur ein etwas billigeres um zuschauen. In diesem Dorf war nicht so viel zu erleben (fur uns jedenfalls) Wenn man nicht mit dem aufgeblassenen Autofreifen den Fluss sich hinab treiben lassen will haben die Restaurant besitzer etwas bedacht..."Happy Meals" Wie ware es mit einer Opium, Mariuana oder Pado Pizza, Milchshacke und sich dabei den ganzen Tag The Simpsons, Familie Guy oder Friends reinziehen... in fast jedem Restaurant hingen Tv's und schauten sich die Serien an. Wir fragten uns warum Menschen Tausende KM reisen um sich hier vor die Klotze zu setzen. Werd braucht...
Am nachsten Tag leihten wir uns ein Scooter und terrorisierten die Laozianer machten all die Dorfer unsicher und verbreitteten unheil. Wir hatten machtig spass ob die Laozianer das auch so fanden????
irgendwo bei Vang Viendeze vreemd uitziende traktor kan niet over de kleine brug. Hoe doen ze dat tijdens de monsoen???
Dieser "Tracktor" kann nicht uber die Brucke fahren, wie machen sie das wahrend des Monsoon?
Manche von ihnen schon da sie uns freundlich anlachelten oder vielleicht aus lachten (bei den bescheuerten Helmen die wir tragen kann ich mir das gut vorstellen)!!! Spass bei seite wir haben wieder die"off-the-beaten track" genomen, Staubige und Steinige Wege. Musten teilweise Schritt tempo fahren aber wir wurden fur die muhe belohnt. Was uns auf viel, ist man schon in the middle of nowhere in einem Dorf wo nur Bamboo Hutten stehen doch vor jedem Haus steht eine Satelittenschussel. Verssteht uns nicht falsch: Vorrausgang ist nicht schlecht. Wir gonen es ihnen so lange sie ihrer Cultur treu bleiben. Und weiter hin so freundlich bleiben. Hoffentlich wir es nicht so entwickeln wie in Thailand.
Als wir abends erschopft wieder zuruck kammen gonnten wir uns ein kuhles Bier in einer Hangematte am Fluss in einem kleinem Bungalow. Echt relaxxxxt!!!!!
Das ham er uns verdient.
Da die Stadt uns nicht so wircklich gefiehl (bis auf die umgebung, die Kalksteinberge waren eindruckweckend) , zum gluck waren wir nicht die einzigen....
Wir uberlegten uns dann nach drei tagen wieder weiter zu gehen bzw. zu fahren mit dem Kayak richtung Vientiane, der Hauptstadt von Laos. Mit Greendiscovery (Reiseburo) die etwas alternative angebohte haben und unteranderem das
Geld zum teil auch noch unter die Lockalen Menschen verteilen die so auch von dem wachsende tourism provitieren konnen. Wir wurden miteinem Tupischen Laozanischen Taxi abgeholt. Ein Pick Up mit Sitzbanken hinten und einem Dach druber. Die Kayak tour war prachtig errinerte uns einbischen an die Adeche in Frankreich. Mittags machten wir rast auf einem Felsen wo sie fur uns ein BBQ
machten..
Gegen Abend kammen wir an unserer End bestimmung an und wurden wieder von einem Taxi abgeholt aber dieses mal sassen wir nicht alleine drin. Eine andere Kajak gruppe kamm mit uns. Wir passten leider nicht ale ins auto hinein und wir musten uns hinten dran hangen. Dabei blieb es nicht da es ein Lokal Taxi war hiel er noch uberall und namm noch Leute mit und wir dachten das das Taxi voll war... Wir sind atliches mit gemacht in Indien und sind es gewohnt.