hello, hello
It's been a while since my last published blog...as I mentioned before - too much things to do&see and not enough time or electricity :)
Last few weeks we spent in the northern part of Laos which is less touristic than the central part. From very touristic Luang Prabang (tourists usually come here directly from Bangkok, so u can imagine all that crowd of laud -in most cases- english people) we took a 7 hour boat on Mekong river to a peaceful Hongsa (very picturable villages, elephanths and local party), continued to Muang Sing (which is 10 km from chinese border and ex central point for opium trading). In Luang Nam Tha we discovered (with bicycles&motorbike) really nice minority Akha tribe village, celebrated my birthday with very, very good lao wine and some banana cake (now I am official 25 years old)!
From there we continued to Vieng Phoukha (Bokeo nacional park) where we found THE BEST trekking ever!!!! It was amazing! 2 days with local guide, Akha, Lahu, Hmong and Khmu minority tribes + one night with Akha family, all those nice & curious children, introduction into their way of life...perfect :) Actually this was perfect end
of our Laos - we have been there for 1 month and really enjoyed it:) Specially the northern part which is not so touristic.
Ok - here I wrote u down some facts for Akha ethnic group with which we spent one night.
The Akha are a tibeto-burman speakingethnic group. Their life is caracterized by rutuals and ethical codes. That inclues all their traditions, ceremonies, hoe to cultivate theri fields, hunt animals...Akha women are easily recognizable by their distinctive customes which consist of black short skirts, bodies and jackets decorated with embroidery and applique designs, topped by an intricate head dress coins, bells...as you can see on pictures.
Enjoy!
Lots of hugs:)
Janaaaaaaaaa
En novoletni pozdrav vsem :)
ze kar nekaj casa je minilo od zadnjega konkretnega javljanja - kot sem ze omenila v prejsnejmu blogu...prevec stvari, premalo casa in velikokrat nedostopnost do interneta/elektrike.
Iz precej turisticnega in zacuda mrzlega Luang Prabang-a sva z ladjico pobegnila v Hongso, kjer ni restavracij, agencij...niti turistov, si rentala kolesa in pobluzila po vasicah ;)) Vmes sva (spet) ugotovila, da tudi v Laosu izkoristijo vsako priliko za zabavo, kjer ga potem festajo od jutra do vecera! Seveda
sva bila zopet povabljena v goste - ura je bila opoldne, midva se brez zajtrka...oni so nama pa ze natakali lao lao oz. laoski snopc narejen iz riza! precej mocna zadeva, ki smo jo poplaknili z zelo okusnim laoskim pivom :) jej jej jej
Iz Hongse sva sla po Mekongu naprej proti severu Laosa, kjer naj bi se se nasel kaksen neuhojen koticek...na veliko sreco gredo horde turistov po Mekongu naprej na Tajsko in samo backpackerji, ki hocejo malo drugacnosti -torej midva- zavijejo gor! Sprva sva sla v malo mestece Muang Sing, kjer sva zopet rentala kolesa in se odpeljala do ene vasice plemena Akha, kjer so ravno tisti dan zacei praznovati novo leto! Super! Tam sva prezivela kar dobrsen del dneva, srecala se enega francoza in romuna...ter predvsem opazovala celotno dogajanje, priprave in veselje ;) Saso je bil tisti dan nekoliko rekreativno razpolozen, saj se je odlocil, da se bo odpeljal se do 10 km oddaljene kitajske meje...jst sm pa ostala z romunom in francozom v vasici, kjer se je kasneje razvil cel zur! Dejansko so postavili mize v krog, se zbrali okoli in plesali...mi trije smo sprava le opazovali dogajanje, vendar sem morala tudi sama iti zaplesati
na plesisce, saj so domaci fantje vztrajno hodili do mene in me prosili za ples! Ko bi bili tudi slovenski fantje tako pogumni :) Je bilo pa res enkratno&zabavno dozivetje plesati na plesiscu, kjer si za eno glavo vecji od vseh :) Tukaj so bili namrec zaradi blizine kitajske se malo manje rasti. Ponoci je sledila se temna 10km pot nazaj v mestece - 3 osebe, skripajoca kolesa, 1 baterija z medlo svetlobo, polna luna, zvezdnato nebo...in nepozabni trenutki.
Drugace je pa Muang Sing znan po dejstvu, da je bila tu vcasih glavna trznica z opijem v tem delu sveta. Danes pa ti samo se kaksna mamca iz plemena ponudi opij za kupit...potihom seveda.
Iz Muang Singa naju je en kolektivc odpeljal do mesteca Luang Nam Tha, ki je najbolj znano po trekingih. To pomeni, da je sva zopet srecala kar nekaj turistov, zato sva se rajsi odlocila, da "turisticni" treking tukaj preskociva...rentava motor&kolesa in se sama zapeljeva naokoli! Seveda se je to izkazalo za super odlocitev, saj sva odkrila eno Akha vasico (15 kilometrov v hribih). Definitivno najlepsa in najbolj pristan vasica do sedaj.
Takoj nama je prihitelo milijon otrok nasproti, ki so naju zvedavo opazovali, se
cudili fotoaparatu in nama sledili na vsakemu koraku :) Ta dan sem tudi praznovala 25 rojstni dan...in tisti otroci so bili res lepo darilo, saj so mi ga definitivno maksimalno polepsali! ! ! ! ! No, pot nazaj je bila tudi precej razburljiva- milo receno, ampak vec o tem v Sloveniji :) Sva si pa zvecer zasluzeno kupila prvo buteljko laoskega vina po 2 mesecih - za rojsni dan se definitivno spodobi...si privoscila super vecerjo. Jst sem bila delezna se bananine torte...vmes sem pa dobila se rojstnodnevno darilo ;))
V mestecu oz. bolje receno vasici - Vieng Phoukha sva koncno nasla THE treking vseh trekingov!
V Vieng Phoukhi -brez elektrike in tusa- sva cakala 2 dni da bi prisel se kaksen turist, saj bi naju prisel treking precej ceneje...brez uspeha. Blizal se je namrec bozicni cas in ni bilo nikogar na spregled, tako da nama ni preostalo drugega kot, da se odpraviva sama z enim lokalnim vodicem. Seveda vse to po trdih in dolgih pogajanjih za ceno. Na koncu sva se odlocila za 2 dnevni treking in se kar lahko recem je BREZ BESED! Res smo videli vasice (lahu, khamu, hmong in akha plemena) do katerih ne vodijo ceste,
ampak prej kozje poti. Kopali smo se v reki z lokalci, prespali pa smo v eni vasici na vrhu hriba (Akha pleme), kjer je bilo kot v kaksni pravljici. prespala sva pri eni druzini, kjer sva lahko dobila vpogled v lokalno zivljenje. Zivijo zelo skromno. Brez elektrile, brez tekoce vode in stranisc...vodo vsakic znova prinesejo zenske iz nizje lezece reke...wc je pa - kjerkoli najdes grmovje ali pa drevo :) To je lahko precej neugodna zadeva, saj ti -ce si zanimiv turist- predvsem otroci sledijo na vsakemu koraku in recimo, da nimas veliko intimnosti! So bili pa otroci res prisrcni. Na koncu smo se lovili po vasici, se smejali in divlali naokoli med hiskami, kurami in prasicki :)
Zvecer smo imeli skupinsko bozicno vecerjo, okoli 10ih zvecer so pa ze vsi spali. Brez dvoma najbolj drugacen, lep in nepozaben bozicni vecer do sedaj). Ob 5ih zjutraj je bil v vasi ze cel direndaj, saj se zacnejo petelini oglasati na ves glas, pujski, kure, mamce zacnejo pristavljati lonce...
Glava druzine je bil res faca, saj si je cel dan mlel, zvijal in kadil opij...ter vmes pil 60% lao lao snopc:) Ponoci sva pa mislila, da bo izkasljal svoja pljuca. JA, to
tukaj pocnejo moski, saj je velika vecina moskih vecji del dneva omamljena od opija! Zenske pa medtem kuhajo, pospravljajo, nosijo vodo iz doline, obirajo riz in nabirajo drva za ogenj!
Jaaaaa...uspesno sem celo jaz zmogla nekaj pocasne hoje v hrib. Je bilo kar ok, ker je Saso imel itak prebavne motnje (milo receno), kar pomeni, da smo imeli precej postankov :)
Iz trekinga sva seveda prisla vsa polomljena in jo takoj naslednji dan mahnila proti tajski meji, saj se je najina mesecna viza za Laos prehitro iztekla. Tam je tudi sledil prvi konkretni tus po 5 dnevih :) Kar me spomni - nekateri ljudje so mi nekoc nadeli nadimek "diva"...nekako se ne morem ravno poistovetiti s tem!
Zadnji del poti je bil po cesti, ki povezuje (preko Laosa) Tajsko&Kitajsko in lahko mirno recem, da se 3/4 slovenskih cest po kvaliteti skrije pred njo...
Tajska pa...next time!
Lep pozdrav vsem :)
Janaaaaaaaaaa
ps: RES najlepsa hvala vsem, ki ste se spomnili na moj rojstni dan!!!! Lepo je bilo brati vase mejle, lepe misli in vedeti, da mislite name tudi kadar me ni doma :)
Tisti, ki ste pa pozabili...res upam, da si letos
ne obetate kaksnega lepega, azijskega spominka.
old ladythey chew some leaves for energy
2 Comments -
Send Private MessageDraga Januska, ob novem letu ti zelim veliko sre
e in zdravja, da na svojem potovanju najdeš tisto kar isces - ko smo ze pri cestitkah se vse najboljse za rojstni dan - in da se srecno vrnes v domovino.
papa
Saso
VSE NAJBOLJSE + SRECNGA PA ZDRAVGA :)) Na fotkah si (se vedno) blesceca - ceprav brez soncnih ocal... mislim, da se statusu dive ni prehitro za odrect! Mimogrede, odlicne fotke!!! Fajn pustolovscine se naprej!! N
Add CommentAll Comments