I Tokyo hittar polisen ett betongblock i ett kök med ett par tår som sticker ut. Personen har legat i blocket i minst två månader, och man misstänker starkt att det är den 66årige ägaren till huset som inte synts särskilt mycket på sistone. En enstöring som inte var omtyckt av grannarna men som jobbat åt stadsförvaltningen, och det sägs att man sett kineser besöka hans hem - maffiaanknytningar är inte uteslutna. Dessa misstankar förstärks när det kommer fram att någon ringt i hans namn för att avbeställa tidningen, och två personer, en av dem kines, den andre japan, tagit ut hans pensions för en månad sen.
Okazaki har gjort sig till rikskändis på sistone. För en månad sen misshandlades en 69årig hemlös kvinna (hon bodde under järnvägsbron vid slottsparken, det ser man på nyheterna) till döds. Detta var kulmineringen av en våg av misshandel och rån i området, främst mot hemlösa men även bilstölder och liknande. Nu har de fått fast förövarna, och det visade sig vara en grupp högstadiepojkar. Nu bubblar Japan av spekulationer om deras bristande engagemang i skolan, kopplingen till “ijime”, mobbning, och varför japanska ungdomar blir så asociala (som de som låser in sig på sina rum i flera år under tonåren). När det nu kommit fram att de letts av en 28årig person som på något sätt har en koppling till polisen (hans pappa är högt uppsatt polis eller något, jag förstod aldrig riktigt det där, ens när Shiho försökte förklara) tätnar mysteriet.
Ostron, en typisk nyårsmaträtt, verkar vara boven till en forts influensaartad virusepedemi som de kallar “norouiruzu”, noro-viruset, som slått ut delar av Japan. Ett trettiotal dödsfall (främst lunginflammation) bland äldre insjuknade och uppemot 100 000 drabbade av mildare symptom som rör sig från illamående till kräkningar har lett till stängda skolor och en rikstäckande kampanj på sjukhus där de lär sig att torka upp spyor utan att riskera att sprida vidare viruset. Ostronpriset har halverats och det uttalas skarpa varningar mot att äta ostron som inte värmts upp till över 80 grader under en minut. För mig verkar det mest låta som vinterkräksjukan. Att man skulle kunna få hemlängtan av ett ord som det förvånar mig lite.
En arkitekt som byggt höghus över hela Japan (även Okazaki) kommer inte äta några ostron, då han nu blivit arresterad av polisen. Efter ett husras kom det fram att han smusslat undan ett otal miljoner från sina husbyggen genom att inte förstärka sina hus så mycket som det varit budgeterat, ett brott som skapar enorm oro i jordbävnings-Japan. De vill kunna lita på att huset de står i (särskilt om det har 10+ våningar) inte kommer ramla ihop så fort det börjar mullra. Det är sällan man hör byggbranschen nämnas på TV utan att ordet "mutor" nämns, då ett antal stora mutskandaler med köpta prefektur-guvernörer kommit till ytan på sistone. En (till synes icke-mutad) guvernör beskrev det som en japansk svaghet: företagen stödjer kandidaterna under valet, och sen har de svårt att inte betala tillbaka "tacksamhetsskulden" genom att ge dem statsfinansierade projekt i utbyte mot pengar under bordet.
Det är alltså en helt vanlig dag i Japan. Nu skall jag tvätta. God Jul på er, återigen.
2 Comments -
Send Private Message
Tack för att du ringde!! Som sagt, vi saknar dina rim, dina marsipanfigurer och DIG!!!
Jag ville mest säga god jul till dig. Under de senaste dagarna har jag tittat på tillräckligt många amerikanska julspecial och julfilmer för att snart på allvar tro att julen kommer till dig oavsett yttre omständigheter. Fast å andra sidan är det ju egentligen bara en dag som andra. Jag sparar lite julmust till dig, så firar vi jul igen när du kommer hem.
God jul, Sara
Add Comment