(Slovenska verzija sledi v nadaljevanju) (versio catalana mes avall)
Hello from China!!!
Having only two weeks per country is obviously not the best way to get to know a country, but it does allow you to get a general idea of the whole area. In this case, while crossing the border to Cambodia was a step back in time, crossing to China from Vietnam was also quite impressive. We were really surprised from the first second. Amazing motorways, skyscrapers, the most comfortable buses one can imagine, everyone on electric bikes.. people even speak (a little) English!!!!! We are aware of the fact that China is huge and probably very diverse, but we definitely didn’t expect what weve seen so far! The first place we went to was Nanning, an insignificant city in China the size of Barcelona, and from there we moved to Yangshuo, a very touristic place surrounded by Karst mountains, where we are right now. Tomorrow were already heading to Hong Kong, from where we are flying home on Sunday =(. So our experience in China is about to finish, which means well have to come back for a couple of months to see what the country is really
about.
The last days in Vietnam were very cool, but the most touristy weve had in the whole trip. We visited Halong Bay, which was reaaally impressive. We slept on the boat, went kayaking, did some biking around CatBa island, admired the caves.. all surrounded by 1000 other tourists, of course! One of the highlights of the trip was Bia Hoi, probably the cheapest beer in the world!!! It’s a kind of fresh beer (the bars get it fresh every day), very low on alcohol and easy to drink! We payed less than 3 euros for 21 beers!!!!!!!!! The next Vietnam experience was Sapa, a small town in the northwest of Vietnam, well known for its rice terraces and different minority group that live there. We did some amazing hiking in the surrounding hills and valleys and had the chance to see the diversity of the country and its people. The day after we headed to Hanoi, from where we took a very very slow train to China.
Iztok and Anna
Una altra frontera i... Xina!
Aixo de tenir nomes dues setmanes per pais, obviament no es la millor manera de coneixer cap pais en concret, pero te
lavantatge que et permet ferte una idea de la regio, i de les diferencies entre pais i pais. El gran xoc del viatge va ser creuar la frontera entre Tailandia i Cambodja, perque el canvi es realment important. Vietnam va ser regreso al presente, pero creuar la frontera amb Xina ha tornat a ser un xoc..! suposo que per incultura nostra, pero jo realment no mimaginava la Xina aixi. Tots a estudiar xines dema mateix, que aquesta gent sens menjaran!!!! Alvaro, he de parlar amb tu un dia daquests, perque mexpliquis totes les coses que no entenc de la Xina. Tots els topics que teniem al cap dels xinesos, adeu. Parlen angles molt millor que els vietnamites (que no vol dir gaire. tambe es veritat), son super simpatics, tots ens intenten ajudar, tot, absolutament tot al pais es nou. La primera parada la vam fer a Nanning, la capital de la provincia del Guangxi, una ciutat insignificant a la Xina pero del tamany de Barcelona, amb tot de gratacels per tot arreu, parcs impressionants.. tot, absolutament tot, nou. Estan construint a la velocitat de la llum! Nomes shi veuen grues i mes grues. I botigues, i mes botigues! I els
autobusos!!! Tenen seients de pell, pantalles planes, el doble despai del normal per posar les cames..!! Jo que em pensava que en creuar la frontera enyoraria Vietnam!! Vam anar en bus cap a Yangshuo, prop de Guilin, una ciutat envoltada de muntanyes carstiques. Yangshuo es un poble bastant lleig, super turistic, pero envoltat dun paisatge impressionant. Per desgracia, el viatge esta a punt darribar al final, i lunic motiu pel qual som a Xina es que ens sobren dies pero haviem de marxar de Vietnam pel visat, pero definitivament incloem la Xina als paisos que volem visitar en un futur! Dema a la nit marxem cap a Hong Kong, des don lavio ens tornara cap a casa.. snif!
Tornant a Vietnam, els ultims dies al pais van ser els mes turistics pero tambe els mes impressionants. Des de Hue vam agafar un bus guapissim fins a Hanoi. Vosaltres sabieu que hi ha autobusos amb llits??? Perque no mho havien explicat abans?!!! Hi ha tres fileres de llits, que son molt estrets pero prou comodes (bueno, liztok no hi cabia, pero aixo es bastant normal!!). El viatge va ser molt entretingut, vam estar tota lestona jugant a lUNO amb un grup
de catalans molt macos de Mataro =). Durant tot el trajecte pero, lautobusero anava parant per recollir gent que volia pujar al bus, fins que hi va haver un moment que la gent va acabar amuntegada al terra, primer esrtirats, pero a mida que anava pujant mes gent, asseguts tots apretujats. Pobra gent tio! Sort que nosaltres teniem un mini llit per persona, tot i que de cop un tio va escalar la nostra llitera per posarse a dormir a una mena de maletero que hi havia darrere nostre, o sigui que vam dormir amb companyia! Vam arribar a Hanoi sense mes incidents, on al cap dunes hores vam empalmar amb el busque ens havia de dur a la magnifica Halong Bay. Hi vam estar dues nits/tres dies, la primera nit vam dormir a la barca, i la segona en un hotel a lilla de Catba. Si coneixeu algu que ha estat a Vietnam, segur que haura fet la mateixa ruta, es com bastant dimpossible devitar!!! Contractis la barca on la contractis, sempre acabes al mateix lloc amb grup de guiris! El nostre grup, per sort era molt maco. El primer dia vam assaborir deliciosos manjares a bord del vaixell
(que era super deluxe), vam visitar un parell de coves (impressionant!! tot i que liztok diu que les coves de Postojna, que son del mateix estil, son encara millors), vam banyarnos al mar, vam anar amb piragua i, com no, vam fer jugar a tots els guiris del barco a lUNO fins ben entrada la nit =). Lendema, el grup es va separar, perque la majoria tornaven cap a Hanoi. Nosaltres, una noia austriaca que es deia Eva i el David, un noi de Madriz, vam anar cap a lilla. Nomes arribar, ens esperaven un parell dhores de bici pels camps darros de Catba. A la tarda vam anar amb la barca un altre cop a una platja a la Monkey island, que no era res de laltre mon pero estava envoltada de muntanyes i plena de monos!!! Al vespre vam anar amb el Daviz i lEva a prendre algo, i vam acabar bevent 21 Bia Hoi per menys de 3 euros! Bia Hoi es una mena de cervesa sense conservants que els bars reben cada dia i que sha de beure al moment. Es taaan barata!! Aixo si, es molt refrescant, pero no es la cervesa ideal per qui
es vulgui emborratxar, es tan fluixa que sembla que beguis aigua! Al dia seguent la barca ens va tornar a Halong City, des don vam marxar cap a Hanoi. Pero no us penseu que aquest cop si que vam veure la ciutat! Com no, un parell dhores despres ja erem cami de Sapa, el lloc mes fred de Vietnam, famos per les valls plenes de camps darros. El tren amb que hi vam anar era una passada, mil cops millor que qualsevol dels cutxitrils on dormim normalment =) Per sort vam arribar a Sapa descansats, perque ens esperaven 6 hores de light trekking. Vam ferlo amb el Brian, un noi irlandes, i, tot i que de tant en tant ens anavem trobant grups gegants de guiris, va ser molt xulo, perque el paisatge era impressionant i la gent molt simpatica(si, ja se que impressionant es la meva paraula preferida, pero es que no se com descriureho sino!). La zona esta poblada per diferents minories etniques que viuen en cases de fusta de larros i el blat de moro (i ara tambe de vendre souvenirs als guiris). Curiosament, parlen molt mes angles que qualsevol vitenamita i ens van deixar veure les
cases i com vivien. En un cami vam veure un noi assegut a terra que es pessigava el pit tota lestona, com si estes en trance. El guia ens va dir que tenia febre i sestava purificant la sang..!!
Despres de Sapa, finalment li va arribar al torn a Hanoi, que, com a bona capital, es grandiosa, amb molts guiris i no gaire interessant =)
pd. alguns de vosaltres ens heu dit que les fotos del post Viet Nam no funcionen.. nosaltres si que les veiem, o sigui que deu dependre del moment. Seguiu intentant-ho!
En lep kitajski pozdrav!
Ja, res je, prispela sva v to ogromno dezelo, za katero sva si vzela cele tri dni za ogled! :) Hehe, v bistvu sva tukaj samo zato, ker imava let iz Hong Konga, a je vseeno zanimivo povohat kitajski zrak. Po dveh dneh so se nama podrli vsi stereotipi in predsodki o Kitajski. Pricakovala sva drzavo tretjega sveta, zaenkrat pa sva videla le ogromna, cista mesta z visokimi neboticniki in sirokimi ulicami, kjer promet poteka prav vzorno! Poleg tega se motoristi premikajo mimo tebe z neverjetno tisino, saj so prav vsi elektricni! Res je, da dva dni
za tako drzavo nista nic, a ce tako izgleda neki Nanning na jugu Kitajske, kako sele izgleda prestolnica ali Shanghai… Vsi takoj se ucit kitajscino, ti modeli nas bodo cez nekaj let pojedli. Cela drzava je eno veliko gradbisce, velik biznis je ze samo proizvajat gradbene zerjave… Trenutno sva v mesto Yangshuo blizu Guilina, ki je zelo turisticen in kjer vsi govorijo anglesko.
Povsem drugace od Vietnama, zopet sva dozivela kulturni sok ob preckanju meje. A prezivela sva cudovit zadnji teden v Vietnamu. Kot sva ze omenila sva do Hanoija imela spalni avtobus, bus je imel postelje. Sicer imajo postelje vietnamske mere, 1m70, a vseeno dosti bolje od se tako udobnega sedeza. No ja, vsaj za nas, ki smo imeli postelje, je bil bus udoben, ti vietnamci so namrec kar pobirali in pobirali ljudi ter jih trpali na tla, dokler jih je bilo toliko, da niti niso mogli lezati na tleh, temvec so sedeli. Med njimi tudi mlada mamica z majhnim dojenckom. Neverjetno, na kaksen nacin ti ljudje ravnajo z lastnimi ljudmi, communism my ass! Takoj po prihodu v Hanoi sva presedla na drug bus do Halong Baya, kjer sva skocila na barcico ter tri dni krizarila med stevilnimi otocki
v zalivu. Halong Bay v vietnamscini pomeni “kjer se je zmaj potopil” (al nekaj podobnega) in ime je kar pravo ko se ozres na vseh 3000+ otockov, kolikor jih zaliv premore. Imela sva sreco, da sva bila na ladjici v prijetni in pisani druzbi popotnikov s celega sveta, tko da smo vecere veselo prezivljali ob pivu in enki. Zaradi kraske sestave tal je zaliv poln stozcastih otockov, ki kot kaksni zmajevi zobje strlijo z morja in omogocajo res fantasticne razglede. Na nekaterih od the otockov je moc videti tudi prave kraske jame, ki so seveda lepe, a naso Postonjsko jamo seveda ne prekasajo! Je pa ob eni od the jam lepo razlozeno, da beseda “Carst” prihaja iz Slovenije, tko da so me vsi sopotniki na ladjici ljubosumno gledali in zatrjevali, da zdaj pa zihr pridejo v Slovenijo. Sploh ko sem jim jest povedal, da imamo se lepse jame (STO mi daje mesecno provizijo press). Cez dan smo se namakali v vodi in s kajakom raziskovali kraska cudesa. Prvo noc smo preziveli na ladjici, drugo pa na otoku Cat Ba, kjer smo poizkusili eno lokalno pivo Bia Hoi, ki je verjetno najcenejse pivo na svetu. Sicer je zelo lahko in nizkoalkoholno,
kar pomeni da hitro tece (in v bistvu ga moras hitro pit, ker nima konzervansov), a je zelo dobro, in kar je najpomembnejse - neverjetno poceni. Za 21 pirov smo placali 3 evre!!!
Po treh dneh smo se vrnili v Hanoi, kjer sva imela le nekaj uric do nocnega vlaka do Sape, ki je bil zelo, zelo luksuzen, spala sva kot dva dojencka. Sapa je majhno mesto sredi hribovite pokrajine, kjer je lokalno prebivalstvo cele gore spremenilo v rizeve terase, kar zopet omogoca neverjetne poglede. Prebivalstvo je sestavljeno iz vec razlicnih manjsin, ki se vsaka oblaci na svoj razlicen pisan nacin. Dejstvo, ki so ga turistice agencije obrnile v svoj prid in svoje ture opisujejo denimo z : “go to the local market and talk to the minority people”. Ze nekaj ur po prihodu smo priceli s trekkingom po okoliskih hribih in dolinah. Imela sva veliko sreco z vremenom, saj je se prejsnji dan baje lilo kot iz skafa, a ko sva bila tam, sva imela nebo povsem jasno. Uzivala sva v pokrajini in v pogovoru z “minority people”. Minority people so naval turistov izkoristili na svoj nacin, stvar izgleda tako, da se ti na zacetku trekkinga eden od the
pripadnikov lokalnih plemen nalima ob tvojo stran in ti sledi kot senca ter ves cas skusa prodat razne lokalne kicaste zadeve. Prav smesno izgleda, kolikor turistov v skupini, toliko lokalcev!
V Sapi sva prezivela dva dni, drug dan smo naredil se en krajsi trekking, popoldan pa sva si sposodila motor za samostojno raziskovanje okolice, ki je res cudovita in kljub temu, da je polna turistov, se vedno ne izgubi svojega cara.
Zvecer sva ponovno sedela na luksuznem vlaku - zadnje case se voziva kot kralja =). Ker nama je viza potekla v nedeljo sva imela za ogleda glavnega mesta na zalost le en dan, ki pa sva ga seveda raje kot za znamenitosti izkoristila za izredno produktiven shopping. Ho Chi Minhov mavzolej bo pac moral pocakat. Stvari so res neverjetno poceni in najina garderoba je bogatejsa se za nekaj majic, hlac in ruzakov. V nedeljo sva morala ze zgodaj startati proti kitajski meji, kamor sva pa za razliko od prejsnjih prevozov prisla z zelo primitivnim vlakom, ki se je premikal z zelo nizko hitrostjo, ustavil prav na vsaki postaji in je imel namesto sedezev - lesene klopi. A je bil bolj udoben, kot bi se to zdelo na pogled, odprta
okna so poskrbela za zracnost, poleg tega je bil pa vagon prakticno prazen - guzvanje z lokalci na lesenih klopeh ob zaprtih oknih je nekaj, kar si raje ne predstavljava.
Kulturni sok na meji s Kitajsko je se poudaril povsem razlicen nacin opravka mejnih formalnosti. Za izhod iz Vietnama smo se v majhni sobici guzvali s turisti treh busov, brez klime - s tem, da ti ljudje ne poznajo nobene kulture ustvarjanja vrste, vsi se nalimajo na okence in mahajo s svojimi pasusi. Ob tem, da sem povsem izgubil zivce, sem pri tem guzvanju izgubil tudi nekaj litrov telesne tekocine. Kitajci so naju za razliko pricakali v povsem novozgrajeni, klimatizirani stavbi, kjer je celoten postopek trajal 10 minut. Svasta, na Kitajsko sva prisla samo zaradi leta iz Hong Konga, a zdaj sva jo definitivno dodala na seznam drzav, ki jih zeliva obiskat!
Lp, Anna&Iztok
p.s. Nekateri imate baje probleme z odpiranjem bloga, oz se ne dajo videt slike. Ocitno ta blog dela v skladu z vremenom, tako da kar poskusite naslednji dan!
4 Comments -
Send Private Message
Molt bo el travel blog. Quina enveja que feu! A veure si a la tornada ja ens veiem!
Bones xiquetots! Sembla molt xulo Sapa, molt xinès aquests camps d'arrós tant extensos. Lo de l'autobús amb llits tampoc ho havia vist, però ahir precisament vai veure el bus de l'Alejandro Sanz amb el que farà el tour per Spain i és del rollo, o sigui que no us queixeu. Collons 21 Bia Hoi per menys de 3 euros??! Wow! baratíssim dios jaja! Peròo ja vec que acabes amb la panxa plena i encara carbures sense problemes. Petons nets del Crvena Zvezda! ;)
PD: M'encanta la samarra que has ensenyat als xinesos Anna. Ben fet! La de "m'importa un RAVE"...vaig estar apunt de comprar-me-la jaja, però em vai decantar per la de "quins PEBROTS"
Ze pred leti je Eric Idle rekel za Kitajce:
"There is 900 milion of them in the world today, you better like to like them, that's what I say ..."
Btw, tudi ce se ne oglasamo veliko, vedita, da uzivamo ob vajinih dogodivscinah. Malo v rit lezenja ni se nikoli nikomur skodilo. In ja, pricakujem kako veliko darilo :D
Lp obema.
Add Comment
1 message(s) await review.
All Comments
4 Comments -
Send Private Message
Ze pred leti je Eric Idle rekel za Kitajce:
Lp obema.
Add Comment
1 message(s) await review.
All Comments