Sarome kutsui minut ja Jennan kylaan kotiinsa sunnuntaina. Han asuu Isamilossa kukkulalla varsin vaatimattomissa oloissa kolmen adoptoimansa lapsen kanssa. Sarome siis omistaa meidan asuntoa vastapaata olevan ruokapaikan ja kay usein meidan kanssa joogassa. Meille tarjottiin ugalia kalatomaattikastikkeen kanssa. Vierailun jalkeen meidan oli tarkoitus menna katsomaan, kun Sarome pelaa jalkapalloa, mutta siella olikin jotkin muut joukkueet pelaamassa.
Kaytiin samana iltana rap-konsertissa paikallisella klubilla. Kyseessa oli yhden artistin levyn julkaisukiertue. Viisi artistia esitti pari kappaletta ja yksi mahtava tanssiryhma oli taustalla. Osa kappaleista ja artisteista oli mullekin tuttuja radiosta.
Taman viikon alusta aloitin sitten harjoittelun Green Hopessa. Paasin heti pomon kanssa YAG:in koulutuspaiville yhdelle klinikalle. Youth Advisory Groupsit koostuvat nuorista vapaaehtoisista, jotka jarjestavat dialogeja ja muutenkin kertovat muille nuorille HIV/AIDSista ja sukupuolikayttaytymisesta. Paivan aikana kaytiin lapi esitelmia ja keskusteltiin muun muassa teiniraskauksien ehkaisysta, seurusteluasioista, abortista, naisten oikeuksista yms. Suurin osa keskusteluista kaytiin swahiliksi ja sitten multa myos kysyttiin mielipidetta asioihin. Yritin jotain mielipiteita muotoilla, mutta oli tietysti vahan hassua, etta en tiennyt tarkkaan, mita aiheesta oli aikaisemmin puhuttu.
Minun ja Nyasan yhteinen laksiaislounas pidettiin Kivulinissa tiistaina. Maimuna oli tilannut pizzoja Kuleanasta, jotka jaettiin lasnaolijoiden kesken ja kaikille tarjottiin limsaa. Ensin kaikki, jotka halusivat saivat puheenvuoron ja lopuksi saimme itse kiittaa
harjoittelusta. Onnistuin sanomaan jotain swahiliksi ja lauloin lopuksi hieman tarabua, mika riemastutti useimpia paikalla olijoita. Oikeastaan minun kannalta oli vahan hassua sanoa hyvastit nyt, koska olen taalla viela pari viikkoa, mutta on tietysti helpompaa ettei tarvitse jarjestaa monia laksiaisia. Saimme laksiaislahjaksi viela laukut ja kortit.
Kaytiin jalleen vierailulla WW-nuorisoleirilla (wote wanaweze, kaikki pystyvat/osaavat). Talla kertaa Missy, Nyasa ja hanen poikaystavansa Scott lahtivat mukaan. Meille esitettiin perinteista sukumatanssia ja laulua, kohtaus naytelmasta, tarabu-tanssia, katoja ja raggan laulua. Edelleen olin vaikuttunut nuorten lahjakkuudesta ja siita, miten vahilla ressuilla he onnistuvat tekemaan nuorisotyota.
Talla hetkella on menossa Nane nane eli maatalousmessut. Varsinaisesti kohokohta on lauantaina 8.8. (nane tarkoittaa kahdeksaa), mutta messut ovat kaynnissa koko viikon. Kavimme Kivulinin porukalla messuilla katsomassa eri kojuja. Yksi Kivulinin tukema jarjesto Chemchemi, joka valmistaa saippuoita ja muita luontaistuotteita oli siella esittelemassa tuotteitaan. Muuten messuilla esiteltiin mm. eri viljelykasveja, kaloja ja muita tuotteita. Keskusteltiin pitkaan korruption vastaisella kojulla ja ostin yhden tansanialaisen elokuvan.
Nyasa sitten lahti eilen aamulla, mika tarkoittaa sita, etta mina ja Jenna olemme kahdestaan asunnossa. Tuntuu omituiselta, koska koko taalla olon ajan olemme kuitenkin asuneet useamman ihmisen kanssa.
Part of trip:
Tansanian harjoittelu