Wszyscy jestesmy Tubabami!

Africa » Mauritania

Mauritanias flagPublished: September 3rd 2011Africa » Mauritania
September 2nd 2011

Stasiek wraca z wizami :) Wojtek cisnie na gaz pedzimy w strone granicy,nocleg 100km przed granica, mile sniadanie i na granice. Zatrzymuje nas policja i sprawdzaja sie niepokoje wojtka,pytaja o ubezpieczenie ktore skonczylo sie dwa dni wczesniej ze wzgledu na czekanie na wize.Na szczescie skonczylo sie na mandacie za niby przekroczenie predkosci .
Jestesmy w Mauretanii,przestrzegani przez wszystkich jaka Mauretania ciezka i niezyczliwa czekamy w strachu na pierwsze posterunki. Pierwsza kontrol dokumetow
prosza o fiszki dajemy fotokopie paszportow, Bon voyage i jedziemy dalej, tak kolejne posterunki nie wiemy o co chodzi nikt nie wsadza lapy do samochodu po kase. Ibrahim ten od kawalu jadac z nami do Dakhli mowil "Ci zolnierze na granicy tak gadaja na tych mauretanczykow a tak naprawde to oni sa gorsi,nie chcieli mnie puscic na granicy jak nie dam im 50euro,mimo ze mam wize mauretanska" Ibrahim oddal im kase,a jak wieczorem pytalismy na przystanku w Dakhli o niego powiedzieli ze zabraklo mu kasy na bilet,,jechal do Rabatu na staz studencki.

Mauretania naprawde milo nas zaskoczyla.
Po kamienistej hamadzie Sahary zaczyna lekko sie zielenic. POlicjanci i wojsko wszyscy mili i nieskorumpowani, dzieciaki machaja dosc przyjaznie, w sklepikach normalne ceny io w miare czysto. Fajna Mauretania. Stwierdzamy wspolnie,ze marokoanskie ostrzezenia to tylko wroga propaganda.
Wieczorem ladujemy w Nouakchott , stolica a ktorej mieszka polowa mieszkancow 3 milionowego kraju. Pierwszy hotel drogo standart kiepski,wychodzimy. Zaczepia nas miejscowy
i zaprasza do siebie,jedziemy za nim. Wojtek w szoku jak oni tu jezdza pod prad bez kierunkowskazow itd. Ladujemy w domu Moluta i znow niespodzianka kolejny rodak-
Grzesiek.Spedzamy fajny czas goszczeni w domu Maurow. Pozdrawiamy z goscinnej Mauretanii:)

Z domu MAluta ruszamy znow sami,chlopaki zostaja, tak im sie spodobalo;)
Wyprawiaja nas jednak tak serdecznie ze dzieki ich wsparciu (wszelakiemu) i ogolnej zyczliwosci mamy sie dobrze w dalszej dodze. Bardzo dziekujemy za wszystko co nam daliscie;) a przede wszystkim za wspolna droge:) :)
Ruszamy dalej i juz kilkaset km za stolica przezywamy nalot piachu. Tubylcy tlumacza nam ze to harmatan_-burza piaskowa. Imponujaco nadciagnela, blyskawicznie i napedzila nam troche strachu i kurzu we wszystkie mozliwe czesci ciala,garderoby i plecakow.
Kolekne odcinki pokonujemy bardzo powoli. W ramadanowe swieto nikt nie jezdzi. Wszyscy swietuja.Lapiemy starego mercedesa ktory porusza sie mniej wiecej tyle na godzine ile ma lat. Tak wiec 200km pokonujemy w 11 godzin... Przynajmniej moglismy spokojnie podziwiac krajobrazy i swietujace po drodze wioski.
Od Kiffy zaczynaja sie jednak szopki- zandarmi zaczynaja bardzo panikowac na nasz widok i sprawdzac kierowcow czy przypadkiem nie chca nas porwac. Czekajcac na jakies tajemne szyfry spedzamy godziny na kolejnych posterunkach ku frustracji wiozacych nas boguduchawinnych ludziach. W koncu dochodzi do tego ze kolejne sztaby sa poinformowane o tym ze jedziemy i czekaja juz na nas a kierowca musi dzwonic do wszystkich poprzednich wraz z kolejnym szefem brygady i tak slimaczym tempem wleczemy sie od posterunku do posterunku i spimy oczywiscie przy brygadach wojskowych. Na tym terenie rzeczywiscie podobno doszlo do kilku porwan Tubabow- obcych w sensie zagranicznikow, ktorzy zgineli nie placac okupu.
Radosc po przekroczeniu Malijskiej granicy nie ma granic( sic!)
Tymbardziej ze droga juz wlekla sie w nieskonczonosc, dodatkowo oprocz wzgledow niby bezpieczenstwa jest masakrycznie podziurawiona i niebezpieczna na odcinku Kiffa- Tintan mijalismy przewrocone tiry. Potem zdazalo sie ze asfaltowa droga zamieniala sie w jezioro wielkosci kilkudziesieciu m2. Omijanie tego zalana sawanna to dreszczyk jak z filmow i masakra dla samochodu. W koWszystkie auta bez napedu 4x4 sa tutaj bezuzyteczne.
Tuz po przekroczeniu granicy Mali ruszamy stopem piekna droga posrod soczystej zieleni,baobabow i strug deszczu w strone Bamako.
Tak wiec jestesmy:)

There are more photos below
Displayed: 16

Photos360 Forum Posts0
Blog Options
Mauritania
Mauritania mapMauritania flag
Independent from France in 1960, Mauritania annexed the southern third of the former Spanish Sahara (now Western Sahara) in 1976, but relinquished it after three years of raids by the Polisario guerrilla front seeking independence for the territory. ...more info

Nasz świat :)

SvalbardSpainUnited States of AmericaAntarcticaSouth GeorgiaFalkland IslandsBoliviaPeruEcuadorColombiaVenezuelaGuyanaSurinameFrench GuianaBrazilParaguayUruguayArgentinaChileGreenlandCanadaUnited States of AmericaUnited States of AmericaIsraelJordanCyprusQatarUnited Arab EmiratesOmanYemenSaudia ArabiaIraqAfghanistanTurkmenistanIranSyriaSingaporeChinaMongoliaPapua New GuineaBruneiIndonesiaMalaysiaMalaysiaTiawanPhilippinesVietnamCambodiaLaosThailandBurmaBangladeshSri LankaIndiaBhutanNepalPakistanAfghanistanTurkmenistanTajikistanKyrgyzstanUzbekistanJapanNorth KoreaSouth KoreaRussiaKazakhstanRussiaMontenegroPortugalAzerbaijanArmeniaGeorgiaUkraineMoldovaBelarusRomaniaBulgariaMacedoniaSerbiaBosonia & HerzegovinaTurkeyGreeceAlbaniaCroatiaHungarySlovakiaSloveniaMaltaSpainPortugalSpainFranceItalyItalyAustriaSwitzerlandBelgiumFranceIrelandUnited KingdomNorwaySwedenFinlandEstoniaLatviaLithuaniaRussiaPolandCzech RepublicGermanyDenmarkThe NetherlandsIcelandEl SalvadorGuatemalaPanamaCosta RicaNicaraguaHondurasBelizeMexicoTrinidad & TobagoPuerto RicoDominican RepublicHaitiJamaicaThe BahamasCubaVanuatuAustraliaSolomon IslandsFijiNew CaledoniaNew ZealandEritreaEthiopiaDjiboutiSomaliaKenyaUgandaTanzaniaRwandaBurundiMadagascarNamibiaBotswanaSouth AfricaLesothoSwazilandZimbabweMozambiqueMalawiZambiaAngolaDemocratic Repbulic of CongoRepublic of CongoGabonEquatorial GuineaCentral African RepublicCameroonNigeriaTogoGhanaBurkina FassuCote d'IvoireLiberiaSierra LeoneGuineaGuinea BissauThe GambiaSenegalMaliMauritaniaNigerWestern SaharaSudanChadEgyptLibyaTunisiaMoroccoAlgeria
Map Legend: 20%, 55 of 263 Territories
 bylo tam jedno z nas
 marzenia, planowane wyprawy
 jestesmy z PL
 bylismy tam razem

AlbaniaAndorraBotswanaBelgiumBangladeshBosnia and HerzegovinaBhutanBulgariaChileEgyptIrelandEthiopiaCzech RepublicFranceGibraltarGermanyGreeceCroatiaHungaryIsraelItalyJapanKenyaSlovakiaLiechtensteinLuxembourgMongoliaMontenegroMaliMonacoMoroccoMauritaniaNigerNetherlandsNepalPakistanPolandSerbiaRomaniaSenegalSloveniaSan MarinoSpainSudanSwitzerlandTurkeyTanzaniaUgandaUnited KingdomUkraineBurkina FasoHoly See (Vatican City)NamibiaWestern SaharaZambia

Blogged From
TravelBlog Awards

probujemy mozliwosci 4x4probujemy mozliwosci 4x4
probujemy mozliwosci 4x4

niezla jazda wzdluz oceanu..
koniec ramadanu!koniec ramadanu!
koniec ramadanu!

swietuja wszyscy bez wyjatku,kazda rodzina podobnie,razem zebrani wokol kozy ktora w podobny sposob zostaje zjedzona
goscina u Molutagoscina u Moluta
goscina u Moluta

zupelnie nie w stylu muzulmanskim, co niektorzy mieli ciezki poranek nastepnego dnia;)
harmatanharmatan
harmatan

Siedzimy sobie przy blekitnym niebie na zielonej trawie i w pare minut znikad nadciagnelo takie oto zjawisko.

Tot: 0.727s; Tpl: 0.017s; cc: 6; qc: 63; dbt: 0.0433s; 1; s:apollo w:www (50.28.60.10); sld: 1; ; mem: 6.7mb